Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Köszönjük Erasmus! - Fél évig pálmafák közt járt egyetemre

Ménfőcsanak-Valencia. A spanyol foci volt először rajongása tárgya, aztán az ország szokásai is elbűvölték, ezért a győr-ménfőcsanaki Takács Péter az uniós Erasmus programmal mindenképp Hispániába akart eljutni. Fél évet töltött a Valenciai Műszaki Egyetemen.

Spanyolul tanult könyvelést

Már pályázata beadásakor elkezdte tanulni a spanyolt a Széchenyi István Egyetem 24 éves gazdasági informatika szakos hallgatója. Angolból az informatika szakmai nyelvvizsgája már megvan, de a diplomához két szakmai kell, így a másik nála a spanyol gazdasági lesz. Spanyoltudása ugyanis sokat fejlődött. Angolul hallgatott tárgyai: számítógépes grafika, felsőfokú angol, Spanyolország és a világ gazdasága. Spanyolul hallgatott tárgyai: gazdaság, könyvelés, pénzügy, információs rendszerek védelme, spanyol nyelvtan.

Kattintson a képre a galéria megnyitásához!
 A könyvelés volt kemény dió, mert az magyarul se egyszerű és tanára bár rendkívül segítőkész volt, vizsgán nem vette figyelembe, ki erasmusos, ki spanyol. Bár e téren a másik végletre is akadt példa.

Külön épület a diáksziesztához

Az egyetem óriási, mintegy harmincötezer hallgatója közt rengeteg a külföldi: Valencia Erasmus-gócpont. A campus gyönyörű, körülbelül a győri belvárossal megegyező méretű, hatalmas könyvtárral, saját papírbolttal, fodrászattal, pálmafákkal, éttermekkel, bárokkal, bankkal. Külön háromszintes épület várja a hallgatókat szieszta idején.

A campus főterén sziesztáznak a fűben a diákok.
A campus főterén sziesztáznak a fűben a diákok.

„Az oktatási, a számonkérési módszerek lényegében nem különböznek, a tanárok viszont segítőkészebbek. Kiérkezésem után két éjjelt „student hostel"-ben töltöttem, majd interneten találtam remek albérletet. Egy mexikói és egy spanyol lakótársam volt, direkt nem akartam magyarokkal élni a nyelv fejlesztése miatt. Nagyon jó helyen laktam, de az albérletek drágábbak a pestieknél is. Bár az ösztöndíj összege egyre kedvezőbb, nem elegendő a megélhetéshez, kell hozzá önerő is. Itthoni tanulmányaimat sem hanyagolhattam el, hiszen szinte Magyarország az egyedüli ország, melynek hallgatói nem élvezhetik a tantárgyak elfogadtatását: mind a külföldi, mind az itthoni félévet abszolválniuk kell."

Lazák, fiatalok, boldogabbak

Valencia az ország harmadik legnagyobb városa és nem csak Péter szerint a legszebb. A spanyolok tapasztalatai szerint barátságosak, de csak egy bizonyos szintig, baráti kapcsolatot nehéz kialakítani velük. Ezért többnyire a többi erasmusos diákkal kötött szorosabb kapcsolatot, olaszokkal és franciákkal. „Spanyolországban sokkal lazábbak, boldogabbak az emberek, mint itthon és jóval nagyobb a lakosok közt a fiatalok aránya, mint nálunk."

Takács Péter fél évig a Valenciai Műszaki Egyetemen tanult.
Takács Péter fél évig a Valenciai Műszaki Egyetemen tanult.

„Már jártam Törökországban és Szlovéniában is az EU által szponzorált diákcserével. Óriási élettapasztalatot gyűjtöttem, ami tán hasznosabb a szakmainál is. Csak kevés diáktársam érdeklődik hasonló lehetőségek iránt, holott két dolog szükséges csupán hozzá: nyelvtudás és némi bátorság. Több projekt kihasználatlanul marad, mert nem jelentkeznek rá elegen. Például amikor Győrben egy uniós tájékoztató program részeként vitafórumot tartottak, aminek a fődíja egy brüsszeli út volt, csak mi, a külügyi bizottság tagjai voltunk jelen. Megnyerve a fórumot májusban Brüsszelbe tartok. A Valenciai Műszaki Egyetemre pedig beadtam ösztöndíj pályázatomat szakmai gyakorlatra is, melyet szintén elnyertem, online marketing kutatási területtel. Visszatérhetek tehát, hacsak nem kapok egy kecsegtető állásajánlatot." – írta az ambíciózus fiatal.

Külföldön tanulókról szóló cikkeink, képriportok és Takács Péter képes beszámolója is látható a www.kulfoldrol.kisalfold.hu weboldalon.

Miért a rotterdami a névadó?
Az Erasmus az Európai Bizottság egyik legsikeresebb, legismertebb programja, már mintegy kétmillió hallgató külföldi tanulását támogatta. Az Erasmust kihasználók nyolcvan százaléka a családjában az első, aki külföldi tanulmányokra utazhat. A program a neves filozófusról, teológusról, humanistáról Rotterdami Erasmusról (1465-1536) kapta nevét, aki több tekintetben megelőzte századát. Korának szellemi életében akkora tekintélye volt, mint a XVIII. században Voltaire-nek, századunkban Einsteinnek. Kompromisszum-kereső magatartás jellemezte; királyok, pápák, egyetemi városok versengtek kegyeiért. Műveiben gyakran kitért a gyermek- és ifjúkorra. Fölismerte, hogy a fiatal sokmindent utánzással tanul, ezért kell sokmindent saját szemével látnia, s nevelése akkor sikeres, ha a nevelőt növendékével a humanitás, a szeretetteljes emberi kapcsolat köteléke fűzi össze.

 


 

Olvasóink írták

  • 1. Berki Gábor 2008. május 21. 21:48
    „T. Péter Magyarország around the world :)
    Hajrá Timo!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Péri egyetemista Európa legnyugatibb pontján

Pér-Lisszabon. Portugáliában muszáj volt lelassítanom sétatempóm – írta lapunkban Európa… Tovább olvasom