Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ingyen se kell a szülőknek a drogteszt

A drogteszt nem kelendő az itáliai patikákban, még ingyen sem, mert a szülők nem akarják azzal ellenőrizni gyermekeiket. Az alkoholteszt annál inkább kapós.
A kábítószerfogyasztás elleni kampány részeként információs anyagot postázott annak a 35 ezer milánói családnak a város önkormányzata, ahol 13-16 éves korú gyermeket nevelnek. A mellékelt kuponnal a szülők ingyenesen átvehetnek egy drogtesztet bármelyik gyógyszertárban. Az egyik milánói kerületben már szerveztek egy hasonló akciót tavaly, igaz, hogy akkor nem a várt sikerrel, hiszen a csaknem négyezer kuponból mindössze 249-et váltottak be.
A drogteszt – hasonlóan a terhességi teszthez – a vizeletből hatféle kábítószer fogyasztását mutatja ki. Parmaban már több mint egy éve árusítják a gyógyszertárak, de alig-alig adnak el belőle, s meglepő módon nem a szülők vásárolják, hanem inkább azok, akik kábítószert fogyasztanak és egy vér- vagy vizeletvizsgálat előtt ki akarják deríteni, felfedezhető-e káros szenvedélyük. A serdülőkorú gyerekek szülei úgy vélik, a teszt felesleges, hiszen azok a fiatalok úgysem vetik alá magukat a kontrollnak, akiknek van takargatnivalójuk. Pedig pár napja Parmaban egy 18 éves diáklány meghalt kábítószer túladagolásban, egy fiú pedig kómában van.
Sokat eladnak viszont alkoholtesztekből. Nagy a keletje az egyszer használatosnak, de sokan vesznek többször használható mérőműszert is. A patikákban egyébként kétféle drogteszt kapható, az egyiket Nagy-Britanniában gyártják, ára 19 euró (mintegy 4750 forint), a másik amerikai és 24 euróba (mintegy hatezer forint) kerül. Ezekhez vizeletminta szükséges. Létezik olyan is, amely nyálkahártyából mutatja ki a fogyasztott drogokat, ára 36 euró (mintegy kilencezer forint).

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen külföldön a szülés?

Újabb külföldi magyar olvasóinknak címzett körkérdésünk témája a szülés. Tovább olvasom