Kisalföld logö

2017. 02. 25. szombat - Géza -1°C | 7°C Még több cikk.

Győri lány a halak szigetén - képgaléria itt >>

Győr–Szardínia - A szerelem vitte Szardíniára a győri Oross Edinát, a déli mentalitás szeretete és amit a párja iránt érez. Magánszorgalomból olaszul tanult és ez jól jött, mikor egy olasz férfit megismert. Olvasóink pedig azért szerencsések, mert a megyénkbeli hölgy hobbija a fotózás, így a szardokról szóló beszámolóit remek képekkel egészíti ki.

Edina életét mintha a vicces szabálygyűjteménynek nevét kölcsönző Murphy törvényei alakították volna, de talán épp emiatt másoknak is számos tanulsággal szolgálhatnak külföldön szerzett tapasztalatai. Ezért örültünk, mikor a Kisalföld Külföldi olvasóink jelentik rovatát megkereste a győri fiatal hölgy és felajánlotta, hogy megosztja történetét, élményeit olvasóinkkal. A harmincéves informatikusmérnök már két éve él Szardínián.

Képgaléria itt! Kattintson a képre a nagyobb méretért >>


„Mindig is szimpatizáltam az olasz nyelvvel, tetszett az olasz emberek mentalitása, hozzáállása az élethez. Ezért a középiskolában úgy döntöttem, a kötelező nyelv mellett elkezdem az olaszt is megismerni. Gondoltam, nyaraláskor biztos hasznát veszem. Nagyon élveztem, hogy olyasmit tanulok, amit kevesen. Az inspirált, hogy nem kötelezően kellett tanulnom. Aztán a főiskolán beiratkoztam egy olasznyelv-tanfolyamra, majd szakmai ösztöndíjjal a trieszti egyetemen tölthettem az államvizsga előtt nyolc hónapot.

Oross Edina

Nem elég a tanfolyam, a vizsga

Akkor megállapítottam, hogy egyáltalán nem elég egy nyelvvizsga vagy nyelvtanfolyam az idegen nyelv tudásához, ha az ember nem töltött el bizonyos időt az adott nyelvterületen. A tanárnőm véleménye alapján középfokú szinten álltam, amikor kimentem, viszont a gyakorlatban nehézségeim adódtak. Idegen nyelvet csak külföldön lehet megtanulni – szerintem. Arról nem is beszélve, hogy így betekintést nyerhettem a mindennapokba, az olasz diákok életébe" – írta Edina. Akkor még hazánk nem volt tagja az Európai Uniónak, így az ösztöndíj letelte után komplikálttá vált a munkakeresés, nem maradhatott Triesztben, pedig nagyon szeretett volna. Viszont nem adta fel a reményt, bízott benne, hogy nem feleslegesen „gyűrte" annyi ideig az olaszt. Műszaki informatika szakon diplomázott, majd Budapesten dolgozott három évig. Akkor szólt közbe Murphy az életébe.


Út a szardok közé

„Megismertem a páromat, aki olasz és úgy döntöttünk, a távkapcsolat nem működhet éveken keresztül. Én mindig is Olaszországban szerettem volna szerencsét próbálni – hát akkor legyen! Kiköltöztem Szardíniára, Sassariba. Mi, magyarok nem sokat tudunk erről a szigetről, amit olaszul Sardegnának írnak, szardul Sardignának vagy Sardinnának. Ahogy a szardokról sem. Messze van, nem nagyon reklámozzák nálunk. Nehéz még repülőhöz jutni is, sajnos nincs közvetlen fapados járat, a menetrend szerintiek meg iszonyatosan drágák."


Mediterrán ligetek Korzikától délre

Szardínia a halak szigete, a Földközi-tengerben található Korzikától délre. Olaszország autonóm területe. A hegységeket mediterrán bozótok, legelők borítják, a medencékben, a parti síkságon déligyümölcs, olíva, mandula, szőlő és parafa termesztése folyik – erről a szavaknál szebben beszélnek Edina fotói. A szigeten élő nép a szard. A lakosság száma alig másfél millió. A huszonnégyezer négyzetkilométeres terület öt provinciára oszlik: Sassari, Nuoro, Olbia, Oristano és Cagliari. A főváros Cagliari. Az emberek pásztorkodással és halászattal foglalkoznak. A szard nyelvet az olasztól különbözőnek tartják. Egyes vidékeken még élő tradíció a vérbosszú. Viszont nem e hagyomány, hanem a táj szépsége miatt választották több, a bosszúval is foglalkozó westernfilm helyszínéül. Tharrosban, a tengerparti kisvárosban forgatták például a Volt egyszer egy vadnyugat egyes jeleneteit. (A győri hölgy szardíniai tudósításait lapunk későbbi számaiban több részletben közöljük.)

Oross Edina fotója.

Szardínia fotósszemmel

Az olívaolaj és az olajbogyó volt a témája annak a firenzei fotópályázatnak, amin a fiatalok kategóriájában Oross Edina negyedik helyezést ért el a „Scala di giocca" képével. Azért választotta ezt a címet, mert a Szardínián készült fotón az olajligetek közt haladó, hegyről levezető út úgy néz ki, mint egy csigalépcső.

Az olívaolaj és az olajbogyó témájában meghirdetett firenzei fotópályázatra ezt a képet is elküldte a magyar hölgy.

A díjat nemrégiben a Riccardo Medici-palotában vette át.

Olvasóink írták

 • 1. Mino 2008. december 11. 14:58
  „Hi!
  I´d like to contact this good photographer. I knew her in Italy but I had lost her traces.
  My name is Giacomo Contin.

  Please contact me to tell me how to do.
  Sorry but I don´t speak hungarian.

  Thanks,
  Giacomo Contin”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Világjáró diákok esélyei

Nagyvilág - A külföldi egyetemeken pályájukat építő megyénkbeliek sikerei kíváncsivá tették… Tovább olvasom