Kisalföld logö

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Boltokban olcsóbbak az orvosságok

Amerikában már megszokott, nálunk még ellenkezést vált ki, hogy boltokban is lehet gyóygszert kapni.
Amerikában már megszokták, hogy orvosságot bárhol lehet kapni, nálunk viszont ellenkezést váltott ki szakmai körökben a gyógyszertár-
liberalizáció.

Ezért példával szolgálhat Olaszország, ahol kompromisszumos megoldás született. Külföldi olvasóink írták meg tapasztalataikat.

Az Egyesült Államokban a gyógyszerek – ha nem kell hozzájuk recept – sok helyen megvásárolhatók, kis üzletekben, nagyáruházakban, benzinkutaknál is. Az Ohióban élő Péter szerint azért, mert óriási a gyógyszergyártók lobbija. A Seattle-ben lakó Antal azonban felhívja a figyelmet: akár 20 százalék is lehet az árkülönbség egy-egy szer esetében boltonként. Bandi Kaliforniából arról írt, hogy gyakran még az orvosok is ajánlják a vény nélkül bárhol megvásárolható szereket, mivel azok olcsóbbak.

Veronika Ausztráliából szintén arról írt, hogy a vény nélküli szerek megvásárolhatók bárhol, még illatszerboltokban is. Viszont Ausztriában gyógyszert csak gyógyszertárban lehet kapni, derült ki Judit leveléből. Németországban is ez a gyakorlat. Ugyan a gyógyszertár-liberalizáció napirendre került, de a gyógyszerészlobbi kivívta visszavonását Róbert beszámolója szerint.

Niki és Ádám tapasztalatai szerint Londonban rengeteg helyen lehet kapni gyógyszert, sőt, a legtöbb munkahelyen a főnöknél is mindig van fejfájásra, lázra való, hogy kisebb betegségek miatt minél kevesebben hiányozzanak. Svédországban az „egyszerűbb" gyógyszerek szintén kaphatók benzinkutaknál és éjjel-nappali üzletekben és így lesz ez nemsokára Japánban is.

Olaszországban két hónapja árusíthatnak recept nélkül kapható orvosságokat a bevásárlóközpontok élelmiszerosztályai, ahol gyógyszerészek is dolgoznak. Eddig több mint 100 szupermarketben éltek a lehetőséggel. A mintegy 200-féle ott kapható szer ára 20–30 százalékkal olcsóbb, mint a patikákban, s máris több mint 300 gyógyszerész talált munkát. A kezdeményezés ellen kezdetben a gyógyszertár-tulajdonosok tiltakoztak, attól tartva, hogy forgalmuk csökken. A gyógyszerészek viszont az első pillanattól támogatták.

Az idősebbek többnyire a megszokott gyógyszertárba járnak, az ismerős gyógyszerészhez. Sokaknak viszont az számít, hol olcsóbb egy-egy szer, s az is szempont, hogy minden egy helyen kapható. Parmában már az első napon 700 vevőt szolgáltak ki az élelmiszerosztály gyógyszerrészlegén, számolt be erről ott élő olvasónk, Anikó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tanulás ára a világban

Tovább olvasom