Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

Veszélyes a hangnem a szlovák-magyar viszonyban

A legveszélyesebb az az agresszív nyelvezet, amit az elmúlt időszakban a szlovák közjogi méltóságok a szlovák-magyar viszony kapcsán használnak - nyilatkozta a pozsonyi Új Szó napilap szombati számának Petőcz Kálmán nemzetközi politikai szakértő.
A NATO bevonásáról beszélnek, magyar veszélyt és balkanizálódást emlegetnek. Különösen Ján Kubiš ((ján kubis)) külügyminiszter lep meg. Hogyan tud olyat mondani, hogy a balkáni vagy a kaukázusi helyzethez közelítünk? Ő volt az EBESZ főtitkára hat éven át, és pontosan kell tudnia, hogy mi a különbség egy balkáni, egy kaukázusi és egy közép-európai helyzet között" - nyilatkozta a szlovákiai magyar napilapnak Petőcz. Úgy véli, a kifejezések értékének devalvációja folyik.

"Ez csak tovább gerjeszti a feszültséget" - fűzte hozzá. Idézi az Új Szó Martin Bútora rangos szlovák szociológus véleményét is. Szerinte kétség nem fér ahhoz, hogy a konfliktusokra azért kerül sor, mert 2006-ban egy olyan párt került a kormányba, melynek elnöke "szisztematikusan, szüntelenül és ismételten magyarellenes kijelentéseket tesz". Sajnálatosnak tartja azt is, hogy a szlovák külpolitika "lassan másról sem fog szólni, mint a magyar-szlovák kapcsolatokról". Megjegyezte, "tisztázni kellene a ballépéseket mind magyar, mind szlovák részről".

Olvasóink írták

 • 5. obi 2008. október 05. 22:09
  „Helyesbítés!
  Természetesen nem az észak-tiroli (hiszen az Ausztriában van), hanem a dél-tiroli német ajkú kisebbségre gondoltam!”
 • 4. obi 2008. október 05. 10:57
  „Fogják már fel végre a tótok, hogy 1920-ban (és 1947-ben) nem csak magyar területeket, de magyar EMBEREKET is kaptak!!! Ha ezt megérteni képtelenek és szlovák nemzetállamot akarnak, akkor tessék... az 1938-as 1. bécsi döntés pl. egy igazságos etnikai határ volt a két náció között.
  Ha meg mégsem akarnak területeket veszíteni, akkor viselkedjenek tisztességesen, kb. úgy, ahogy a finnországi svédekkel, vagy az olaszországi (észak-tiroli) osztrákokkal bánik a többségi társadalom...”
 • 3. ... nyár, ősz, tél 2008. október 05. 02:04
  „Aztán mi lesz a viszavett földel ? Parlagfüvet termelsz rajta ?”
 • 2. Lesz még tavasz... 2008. október 04. 11:53
  „A szlovákok azért utálnak minket, mert folyamatosan attól rettegnek, előbb-utóbb visszavesszük a földünket, amit tőlünk loptak. Ilyen egyszerű az egész.”
 • 1. Lace 2008. október 04. 11:20
  „A Szlovákok hülye befolyásolható emberek
  (ezért utál mindegyik minket)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás a dél-oszét fővárosban - hat halott

Dél-Oszétia - Legkevesebb hat ember meghalt és négyen megsebesültek pénteken a dél-oszét fővárosban,… Tovább olvasom