Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett -3°C | 6°C Még több cikk.

Újabb síremlékeket romboltak le az iszlamisták Maliban

Muszlim szélsőségesek két újabb mauzóleumot romboltak le Mali északi részén, Timbuktuban - közölte szerdán egy helyi történész, aki a térség kulturális örökségeivel foglalkozik.

Salem Ould Elhadj, a timkbuktui Ahmed Baba intézet kutatója elmondta, hogy a város két, szentként tisztelt tudósának sírját rombolták földig csákányokkal és lapátokkal. Úgy egy hete hét síremléket tettek tönkre a szélsőségesek a város 16 mauzóleumából.

A szóban forgó két síremléket a közel 700 éves, festői szépségű Djingareyber mecsethez tartozó sírkertben emelték. A templomot agyagból építették, és a mesebeli város egyik fő szimbóluma, amely a képeslapokról is gyakran visszaköszön.

A mecsetet és a sírokat egyaránt a világörökség részeként tartja számon az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO. Az Észak-Malit a múlt hónap óta ellenőrzése alatt tartó Anszár ed-Dín ("a hit védelmezői") nevű csoport azonban a nemzetközi jogot figyelmen kívül hagyva egyedül a Korán előírásait ismeri el. A szalafista tömörülés egyik szóvivője elmondta, hogy "isteni parancsra" rombolják le a 20 centiméternél magasabb sírokat, azok ugyanis arra indítják az embereket, hogy Isten helyett az elhunyt felé forduljanak imájukkal. Hozzátette: Timbuktu lakóinak tisztában kell lenniük a prioritásokkal, és nem szabad összekeverniük a szenteket Allahhal. Mint hangsúlyozta, bár a sírrombolások fájdalmasak, azok a helybéliek érdekeit szolgálják.

A korábban stabil demokráciaként működő Maliban márciusban hajtottak végre katonai puccsot, amelyet követően lázadók átvették az irányítást az északi országrész felett. Az Anszár ed-Dín júniusban Észak-Mali de facto irányítójának kiáltotta ki magát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Washington kétli, hogy Aszad készen állna egy békés rendezésre

Az Egyesült Államok az eddiginél élesebb hangvételben támadta Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Tovább olvasom