Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Tömegszerencsétlenség: összeütközött két vonat Lengyelországban - galériák

Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenöt utas meghalt, 54-en megsérültek, közülük negyvenen súlyosan.
A tvn24 honlapján videó is látható a mentési munkálatokról.

Két személyvonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenöt utas meghalt, 54-en megsérültek, közülük negyvenen súlyosan.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban - a reggeli mentés képei. Fotó: MTI (galéria)

A baleset a Krakkótól északra fekvő Szczekociny településnél történt, de lakatlan területen: a Varsóból Krakkóba tartó vonat frontálisan ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel. Az utasok pontos létszáma nem ismert, de a becslések szerint megközelíthette a 370 főt. A sziléziai vajda szerint az utasok közt ukrán, francia és spanyol állampolgárok is voltak. Más külföldiekről nem tett említést. A hatóságok két mentőhelikoptert és 35 mentőautót küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbált segíteni a bajbajutottakon. A baleset oka egyelőre nem ismert.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban. Fotó: MTI (galéria)
A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett. Az ügyben még vasárnap eljárást indít a czestochowai ügyészség, a vasúti baleseteket feltáró bizottság is vizsgálja a katasztrófa okait. A közlekedési miniszter szerint a pályának ezt a szakaszát tavaly újították fel.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban - a reggeli mentés képei. Fotó: MTI (galéria)

Az ügyészség szerint a két ügyeletes vasúti forgalomirányító a baleset pillanatában nem volt ittas állapotban. Az utasok által elsősorban gyorsaságáért és szervezettségéért dicsért mentőakció első részét hajnalban zárták le, amikor a mentőkutyák már nem jeleztek további túlélőket a roncsokban. Helyszíni tudósítások szerint mindkét szerelvény erősen megrongálódott, több vagon összepréselődött, és kisiklott a frontális ütközés következtében.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban. Fotó: MTI (galéria)

A vagonok egy részét hajnalban elszállították, de a két szerelvény összepréselődött mozdonyait és első vagonjait csak a dél körül várható nehéz gépek segítségével lehet leemelni a pályáról. A tűzoltóságnak éjszaka sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, aki a roncsokban rekedt, elsősorban őket próbálta kimenteni. Többségüket csak úgy tudták kiszabadítani, hogy szétvágták a vagonokat.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban - a reggeli mentés képei. Fotó: MTI (galéria)

A vagonokban még legalább egy holttestet látnak, de azt csak akkor tudják elérni, ha az egymáson fekvő, harmonikává zúzódott vagonokat már szétválasztják. A tűzoltóságon kívül a környező faluk lakossága jelent meg elsőként a helyszínen és segített kimenekülni a vagonokban rekedt túlélőknek. A baleset túlélői szerint a baleset pillanatában hirtelen hatalmas zajt hallottak, majd mindenki leesett az ülésekről. "Később már az ülések által összepréselt embereket és csonka testrészeket láttunk a szerelvényben és azon kívül" - mondta az egyik utas a TVN24 hírtévének. Donald Tusk miniszterelnök éjszaka a helyszínen az utolsó 22 év legsúlyosabb vonatbalesetének nevezte a történteket.

 
Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban. Fotó: MTI (galéria)

A kormányfőn kívül éjszaka a sziléziai vajda, valamint a belügyi, a közlekedési és az egészségügyi tárca vezetői is a helyszínre érkeztek. Bronislaw Komorowski lengyel elnök a helyi önkormányzattal éjszaka óta tartja a kapcsolatot. A komoly végtagtöréseket, fej-, gerinc- és medencesérüléseket szenvedett sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok - Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków - kórházaiba szállították. Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság. A kórházi kezelésre nem szoruló utasok egy része a Goleniowy település iskolájában töltötte az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé. A túlélők közül több mint százan már buszokkal hazautaztak. A legnagyobb lengyelországi vasúti baleset 1980-ban az ország északi részében történt. A baleset 67 áldozatot követelt, 64-en megsebesültek.

Vasúti tömegszerencsétlenség Lengyelországban - a reggeli mentés képei. Fotó: MTI (galéria)


Korábban:

Két vonat ütközött össze szombat éjszaka Lengyelország déli részén, a hatóságok szerint legalább tizenhárom utas meghalt, mintegy ötvenen megsérültek, ebből 40 személy komoly sérüléseket szenvedett.

A baleset a Krakkótól délre fekvő Szczekociny településnél történt: a Varsóból Krakkóba tartó vonat ütközött össze a Przemyslből Varsóba közlekedő szerelvénnyel.

A hatóságok több mentőhelikoptert küldtek a baleset helyszínére, ahol mintegy 450 tűzoltó és 100 rendőr próbál segíteni a bajbajutottakon. A baleset oka egyelőre nem ismert.

A nemzeti vasúti hálózatot felügyelő társaság képviselője szerint a fővárosból Krakkóba tartó szerelvény nem a saját pályáján közlekedett. A tűzoltóságnak sikerült kapcsolatot teremtenie néhány személlyel, akik a roncsokban rekedtek, és jelenleg elsősorban őket próbálja kimenteni.

A helyszínre tartó közlekedési miniszter szerint ez az ország történelmének egyik legsúlyosabb vonatbalesete. Donald Tusk miniszterelnök, a belügyi és az egészségügyi tárca vezetői is úton vannak a helyszínre.

A sziléziai vajda már a helyszínre ért, míg a helyi önkormányzattal állandó kapcsolatban van a lengyel elnök. A sebesülteket Chalupkiba, a legközelebbi vidéki kórházba, valamint a környékbeli városok - Czestochowa, Zawiercie, Jedrzejow, Włoszczowa, Miechów, Sosnowiec, Dabrowa Górnicza, Piekary és Myszków - kórházaiba szállítják.

Az utasok hozzátartozói számára külön telefonos információs szolgálatot indított a sziléziai katasztrófavédelem és a PKP Intercity vasúti társaság. A kórházi kezelésre nem szoruló utasok a Goleniowy helység iskolájában töltik az éjszakát - értesült a TVN24 hírtévé.

Olvasóink írták

  • 2. Karcsika 2012. március 04. 17:22
    „Részvétem a hozzátartozóknak.
    Remélem nem lesz több halott a sebesültek közül!”
  • 1. zoltee 2012. március 04. 10:57
    „Borzalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyengék a tartószerkezetek: több mint száz épület összedőlhet Bukarestben

Alig 15 épület tartószerkezetét erősítették meg eddig Bukarest központjában abból a 126-ból, amely… Tovább olvasom