Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

Több százszor próbáltak migránsok bejutni a Csalagút területére

A próbálkozások száma jelentősen kisebb volt, mint az előző napokban az éjszakai órákban.

Mintegy háromszázszor fordult elő szombatra virradóra, hogy migránsok próbáltak bejutni a francia Calais kikötővárosban a Csatorna-alagút területére, hogy eljussanak Nagy-Britanniába - közölték francia rendőrségi források.

A próbálkozások száma jelentősen kisebb volt, mint az előző napokban az éjszakai órákban.

A Csatorna-alagutat üzemeltető Eurotunnel társaság közlése szerint előző éjszaka, péntekre virradóra a franciaországi oldalon hozzávetőleg ezer migráns próbált bejutni az alagútba, de ez egyiküknek sem sikerült. Az ezt megelőző napokban még ennél is több kísérlet történt az átjutásra. A próbálkozások okozta forgalmi fennakadások pénteken még napközben is tartottak; a teherautókat a két part között szállító vasúti szerelvények még délután is másfél órás késésekkel közlekedtek.

Biztonsági források szerint tágan kell értelmezni azt a "bejutási kísérlet" fogalmát. Gyakran ez migránsok csoportjaira vonatkozik, akik elindulnak az alagút bejárata felé, de feltartóztatják őket a rendvédelmi erők.

Jelenleg mintegy 800 migráns tartózkodik a Csatorna-alagút bejárata környékén, Calais városában. Helyszíni jelentések szerint az első átjutási kísérlet péntek este kilenc órakor történt, és a próbálkozások folytatódtak egész éjszaka: a migránsok mindig elindultak az alagút felé, de a rendőrök illedelmesen visszatessékelték őket. Kora hajnalban előfordult, hogy a rendőrség mintegy 150 migránst kísért vissza. Egyesek az éjszaka sötétjét kihasználva elrejtőztek, majd ismét próbálkoztak. Volt akinek sikerült bejutni a területre, közülük öt embert őrizetbe is vettek.

A migránsok hetek óta próbálkoznak azzal, hogy bejussanak a Csatorna-alagúton át Nagy-Britanniába, mert úgy gondolják, hogy ott "paradicsomi" állapotok várnak rájuk. Előfordult, hogy a helyzet tragédiába torkollott: szerdára virradóra egy 25-30 év közötti szudáni férfi meghalt, elütötte egy teherautó. Június eleje óta ő volt a tízedik bevándorló, aki a La Manche csatornán való átkelési kísérlet közben halt meg. Az észak-franciaországi Calais-ban várakozó migránsok többnyire az alagútba tartó kamionokra felkapaszkodva igyekeznek brit földre jutni.

A Eurotunnel közölte, hogy újabb biztonsági kerítéssávok kiépítését kezdte meg a migránsok tábora és a Csatorna-alagút franciaországi bejárata között. A brit kormány 7 millió fonttal (3 milliárd forinttal) járul hozzá a 2 kilométeres kerítésrendszer kialakításához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Franciaországba szállították a rejtélyes repülőgéproncs-darabot

A szárnydarabról már bebizonyosodott, hogy egy Boeing 777-esről való, vagyis ugyanolyan típusú… Tovább olvasom