Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Terrorcselekmények sorozata Nigériában - halottak

Legkevesebb 11 ember vesztette életét a nigériai Jos városában karácsonyeste elkövetett robbantásos merényletsorozat következtében - közölte a nigériai rendőrség.
Egy magas rangú rendőri vezető a The Daily Sun című lap online kiadásának két pokolgépes merényletről számolt be, s mint elmondta, az egyik pokolgép egy katolikus templom előtt robbant fel péntek este. Az állam tájékoztatási biztosa, Gregory Yenlong szerint ugyanakkor Plateau államban összesen nyolc robbantást követtek el egyetlen óra leforgása alatt, s a halálos áldozatok száma a 20-at is elérheti. Számos sebesültet a josi egyetemi kórházba szállítottak.

Yenlong barbár cselekedetként ítélte el a Jézus születését ünneplő keresztények elleni terrorcselekményeket Katonai források szerint előzőleg egy ismeretlen csoport kilátásba helyezte, hogy valamilyen támadásra készül a keresztények karácsonyi ünnepségei ellen. Egyelőre azonban semmilyen szervezet nem jelentkezett a péntek esti merényletek elkövetőjeként.

A merényletek nyomán a hatóságok fokozták a biztonsági intézkedéseket az érintett térségekben és Josban. A közép-nigériai város, Plateau szövetségi állam székhelye azon a "törésvonalon" fekszik, amely elválasztja egymástól a 160 milliós ország többségében muszlim lakosságú északi részét a déli országrésztől, amelyben a keresztény hitűek, illetve különböző természeti vallások követői adják a lakosság többségét. Jos ezért a muzulmán-keresztény ellenségeskedés egyik gócpontja Afrika legnépesebb országában, s a különböző erőszakcselekmények az idén már közel ezer ember halálát okozták a térségben.

Bár ezekben rendszerint rivális muszlim és keresztény bandák csapnak össze, megfigyelők hangsúlyozzák, hogy az erőszak mögött többnyire helyi gazdasági és politikai érdekellentétek húzódnak meg, például az északi nomád közösségek és a déli földművesek földterületekért vívott küzdelme. A péntek esti robbantássorozatot egy héttel azután követték el, hogy egy nigériai bíróság tíz évig terjedő börtönbüntetésre ítélt 15 vádlottat a Josban idén márciusban kirobbant erőszakos összecsapásokban játszott szerepük miatt.

Jost március 7-én vérfürdővé változtatták a helyi muszlim és keresztény közösség előre kitervelt támadásai, amelyekkel korábbi gyilkosságokért álltak egymáson bosszút. Aznap százak haltak erőszakos halált a városban - köztük nők és gyermekek -, néhány héttel azután, hogy a térségben szintén százak estek áldozatul a vallási indíttatású vérengzéseknek.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Öngyilkos merénylet Pakisztánban, több tucatnyi halott

Öngyilkos merénylő megölt legalább 40 embert szombaton Pakisztán északnyugati részén, az afgán határ… Tovább olvasom