Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szlovák választás szombaton - Fico a befutó

Miért hasonlít a Híd párt plakátja kísértetiesen a Fideszére? Szlovákia szombaton választ, aztán szurkol, de vajon ki lesz sikeresebb: Fico vagy a szlovák válogatott a VB-n?

A gazdaság a legfontosabb kampánytéma Szlovákiában

A hétvégén tartandó választások eredményeként a szlovák parlamentbe bejutni esélyes nyolc párt mindegyikének programja említi, hogy le kell küzdeni a gazdasági-pénzügyi válságot és élénkíteni kell a gazdaságot. Arról viszont, hogy miképpen, arról eltérnek a vélemények.

Kilenc párt parlamenti bejutását valószínűsíti egy újabb szlovákiai felmérés

A Társadalmi Elemzések Intézetének (ASA) felmérése szerint az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) nyeri a szombati választást 29,3 százalékos támogatottsággal. Ez az arány alacsonyabb, mint amit a többi közvélemény-kutató intézet mutatott ki a Smerrel kapcsolatban.

A második helyen a jelenleg ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,4 százalékos támogatottsággal, míg a harmadikon a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) 10,8 százalékkal. Tíz százalékon felüli eredményt - 10,1 százalékot - érne el még a Szabadság és Szolidaritás (SaS) nevű új párt is, amely tavaly alakult.

A további sorrend: Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 6,3 százalék, Demokratikus Baloldal Pártja (SDL) 6,1 százalék, Híd 6 százalék, Szlovák Nemzeti Párt (SNS) 5,4 százalék, Magyar Koalíció Pártja 5,2 százalék.

A felmérés érdekessége, újdonsága, hogy a parlamentbe bejutó pártok között a Demokratikus Baloldal Pártja is megjelent. Az SDL bejutását a parlamentbe eddig más felmérés még nem prognosztizálta.
A mandátumok megoszlása a 150 tagú szlovák törvényhozásban a következő lenne: Smer 47, SDKU 23, KDH 17, SaS 16, HZDS 10, SDL 10, Híd 10, SNS 9, MKP 8 mandátum.
A felmérést az ASA készítette.
A legnagyobb kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) az erős állami beavatkozás híve, míg a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) láthatóan nem sok figyelmet szentel a gazdaságnak. A Magyar Koalíció Pártja (MKP) és a Híd polgári párt programjaiban kiemelt szerepet kap Szlovákia magyarok lakta déli részeinek fejlesztése. A Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) az élelmiszerek áfáját csökkentené, míg a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Szabadság és Szolidaritás (SaS) megreformálná és korlátozná a közkiadásokat. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) nagyobb hangsúlyt fektet az egyéni kezdeményezésekre.

Szlovákiában szombaton tartják a parlamenti választásokat.

Irány-Szociáldemokrácia

Az állam által erősen szabályozott piacgazdaság híve. A párt fennen hangoztatott fő elve, hogy a nemzetközi válság nagyon keményen sújtja ugyan Szlovákiát, de a problémákat semmiképpen sem szabad az emberek kárára megoldani. Az államnak kell nagyobb mértékben takarékoskodnia, beruháznia, s az eddigi társadalmi juttatások szintjéhez nem szabad hozzányúlni. A párt továbbra is határozottan ellenzi a stratégiai fontosságú vállalatok privatizációját, s amit lehet, azt inkább visszavenné az állam kezébe. A progresszív jövedelemadó híve, úgy, hogy a magas keresetűek - havi 2500-3000 euró - kevesebb tételt vonhassanak le bevételeikből. Meg kívánja tartani a minimálbér intézményét, támogatja az atomenergiát, s adókedvezményeket helyez kilátásba az idegenforgalom fejlesztésére.

Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió

A reálgazdaságban szeretné megteremteni a tartós növekedést, és új munkahelyeket, hogy orvosolja a magas munkanélküliséget. Minden szinten támogatja a vállalkozásokat, nem híve a nagy állami beavatkozásoknak, de nem is utasítja el teljesen azokat. Nem ellenzi a magánosítást, s híve az alacsonyabb adóterheknek. A jövőben nagyobb figyelmet szentelne a környezetvédelemnek is.

Szlovák választás szombaton - Fico a befutó - Fotó: Cseh Róbert


Kereszténydemokrata Unió

A szociális piacgazdaság híve. A szlovák gazdaságban kiemelten támogatná a kis és közepes vállalkozókat. A jövőben szeretné törvénnyel szabályozni, hogy a közadósság ne haladhassa meg a bruttó hazai termék (GDP) 45 százalékát. Általánosság tenné a közbeszerzések elektronikus intézését, ugyanakkor mindezt központosítaná. Nagyobb hangsúlyt fektetne az európai uniós alapok kihasználására, különösen regionális szinten. A lehetőségek szerint csökkentené az adókat és a járulékokat.

Szlovák Nemzeti Párt

A gazdaságban nem igen fogalmazott meg prioritásokat a párt, inkább általános célokat. Szakértők szerint az SNS-é a leggyöngébb gazdasági program. Az államháztartással kapcsolatban azt ígérik, hogy a kormányzati ciklus végéig a GDP 3 százaléka alá vinnék a hiányt. Programjuk a kis és közepes vállalkozók támogatását is tartalmazza.

Szabadság és Szolidaritás

Gazdasági és pénzügyi reformokat szorgalmaz, bár néhány elképzelése a szakértők szerint a populizmus határát súrolja, illetve nehezen lenne megvalósítható. Jelentősen csökkentené a különféle járulékok nagyságát. Alapvető célja az állam eladósodásának megállítása, s a közkiadások reformja, a költségvetés kiegyensúlyozottsága. Hangsúlyozza a közbeszerzések átláthatóságát, s a korrupció iránti nulla toleranciát. Általában vállalkozóbarát, nem híve az állami beavatkozásoknak a gazdaságba, megszüntetné az állami támogatásokat.

Magyar Koalíció Pártja

Gazdasági programja a kis és közepes vállalkozókat támogatná, nagy figyelmet szentel a dél-szlovákiai régiók fejlesztésének, ipari parkok, új munkahelyek létesítésének. Szükségesnek tartja a Pozsony-Kassa déli autóút gyorsított befejezését, és szeretné hatékonyabbá tenni az európai uniós alapok kihasználtságát. A cégek alkalmazottaik után fizetett járulékait az eddigi 35,2 százalékról 26 százalékra szeretné mérsékelni. Nagy figyelmet szentelne a párt a lakásépítés támogatásának is.

Híd

Egyik kiemelt célja, hogy négy év alatt 30 százalékkal csökkenjen a munkanélküliség. Kiemelten kívánja védeni Csallóköz ivóvízforrásait. A vállalkozók adó- és járulékterheit csökkentené. Konkrétabban azonban ez nincs kidolgozva. Szorgalmazza a Pozsony-Kassa déli gyorsforgalmi út mihamarabbi befejezését. Támogatja az intenzívebb lakásépítést, s egyebek között a fiataloknak biztosítaná, hogy kedvezményes körülmények között juthassanak első lakásukhoz.

Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom

A HZDS klasszikus tömegpárt, s ennek felel meg gazdasági programja is, amely inkább általánosságokat tartalmaz. Céljai között van a gazdasági-pénzügyi válság leküzdése, de hogy hogyan, azzal nem igen foglalkozik. Támogatná a kis- és közepes vállalkozókat, fontosnak tartja a régiók fejlesztését, s általában a gazdasági növekedés beindítását. Az adórendszerben a kiválasztott élelmiszerek áfáját az eddigi 19 százalékról hat százalékra csökkentené.

Olvasóink írták

 • 4. Mankapunka 2010. június 12. 23:19
  „Miért,futóverseny van,hogy ő a befutó!!!!!”
 • 3. GD 2010. június 12. 19:20
  „A képen nem George Clooney látható???? :)))”
 • 2. Jandex 2010. június 12. 16:26
  „1. hozzászólás accelerator
  IGEN + 18-as karika!!!:)))”
 • 1. accelerator 2010. június 12. 15:55
  „Magyar szavak a plakáton!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlusconi faképnél hagyta a spanyol miniszterelnököt

Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök csütörtökön kínos helyzetet teremtett Rómában, amikor… Tovább olvasom