Kisalföld logö

2016. 12. 11. vasárnap - Árpád -3°C | 8°C

Szíria - Tüzérséggel támadnak a kormányerők Damaszkuszban

Tüzérségi támadást indított a szíriai hadsereg hétfő hajnalban a szíriai főváros, Damaszkusz déli része és déli peremkerületei ellen, illetve Aleppó városában bevonult egy korábban lázadók által ellenőrzött negyedbe - állította az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja nevű ellenzéki szervezet.
A londoni központ közlése szerint az előző 48 órában 45-en haltak meg a harcokban Damaszkuszban és környékén, az áldozatok túlnyomó többsége civil.

Harcok voltak a szíriai fővárostól északkeletre, Haraszta településnél is. A londoni központ tájékoztatása szerint két gyerek halt meg a kormányerők rakétatámadásaiban délen, Deraa körzetében.

A szervezet számításai szerint vasárnap szerte Szíriában csaknem 150 ember - köztük több mint 70 civil - vesztette életét a csatározásokban.

A legjelentősebb szíriai ellenzéki csoportosulás külföldön élő vezetője arra kérte a nagyhatalmakat, hogy hozzanak létre repüléstilalmi övezeteket az arab ország határai mentén a civilek védelmére, mert a kormányhadsereg harci gépei és helikopterei egyre hevesebben támadják őket.

Abdel-Bászet Szaida, a Szíriai Nemzeti Tanács (SZNT) elnöke az AP-vel közölte: egy ilyen intézkedéssel a nemzetközi közösség megmutathatná Bassár el-Aszad szíriai elnöknek, hogy komolyan gondolja a vérontás befejezésének kikényszerítését.

A szíriai ellenzék már hónapok óta követeli a repüléstilalmi övezetek létrehozását.

Lezuhant a szíriai légierő egy vadászgépe az ország keleti részén - jelentette hétfőn a damaszkuszi állami televízió néhány órával az után, hogy a lázadók egy szuperszonikus gép lelövéséről számoltak be ugyanabban a körzetben.

A szíriai tévé hírcsatornája szerint a gép gyakorlórepülés közben műszaki okokból zuhant le. A SANA állami hírügynökség szerint a pilótának sikerült katapultálnia, s jelenleg keresik. Ezzel szemben a felkelők azt állítják, hogy elfogták a pilótát.

Az utóbbi három napban több mint négyezer ember menekült a Szíriában tomboló erőszak elől Törökországba, ahol a szíriai menekültek száma immár megközelíti a 60 ezret - közölték a török hatóságok.

Július végén még csak mintegy 44 ezer volt a regisztrált menekültek száma.

A török hatóságok aggódnak, hogy a török-szíriai határtól 40-50 kilométerre lévő Aleppóban dúló harcok miatt újabb menekültáradat éri el az országot.

Amatőr videofelvételek jelentek meg a világhálón, amelyeken feltételezhetően szíriai lázadók kegyetlenkednek. A felvételeket feltehetően Aleppó környékén készítették, de nem lehet tudni, mikor.

Az egyik videofelvételen úttesten heverő holttestek látszanak, miközben egy csoport azt kiáltozza, "Allahu akbár" (Allah a legnagyobb). A képeken látszik, amint három holttestet ledobnak egy tetőről a többi közé. A felvételen hallatszik, hogy a halottakat a "sabíha" (kormánypárti félkatonai egységek) fegyvereseiként emlegetik.

Egy másik videón fegyveresek csoportja egy bekötött szemű, hátrakötözött kezű férfit nyom le a földre. Az áldozat kétségbeesetten próbál ellenállni, miközben az egyik fegyveres azt mondja, "inkább golyóval öljük meg", mire egy másik azt feleli neki: "Nem, hallgass!". Ezután egy kis késsel elvágja a fekvő férfi torkát.

"Ha bebizonyosodik, hogy a videók valódiak, az veszélyt jelentene a forradalomra, a rezsimnek és a forradalom belső és külső ellenségeinek kedvezne" - mondta Rámi Abdel-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának vezetője.

Átállt az ellenzékhez egy Genfben dolgozó szíriai ENSZ-diplomata, miután úgy döntött, hogy nem hajlandó tovább képviselni Bassár el-Aszad elnök rendszerét - közölte hétfőn az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának szóvivője.

A szóvivő közlése szerint a diplomata - Danny el-Badzs - a szíriai ENSZ-misszió egy alacsonyabb rangú tagja. Habár Szíria nem tagja a 47 államot tömörítő Emberi Jogi Tanácsnak, a diplomata feladatkörébe beletartozott a tanáccsal való együttműködés is.

Az Emberi Jogi Tanács korábban több Szíriát bíráló határozatot is hozott a közel-keleti országban 17 hónapja tartó felkeléssel kapcsolatban.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Paul Ryant választotta alelnökjelöltjéül Mitt Romney

Paul Ryant, az amerikai képviselőház költségvetési bizottsága elnökét választotta alelnökjelöltjéül… Tovább olvasom