Kisalföld logö

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -4°C | 6°C Még több cikk.

Szijjártó: a szíriai helyzet reménytelennek tűnik

Kiemelte: Magyarország úgy látja, ha a szíriai helyezet nem változik meg, akkor a fokozódó bevándorlási nyomás miatt Európa fog veszíteni.
Szíriában reménytelennek tűnik a helyzet - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az uniós tagországok külügyminisztereinek luxembourgi tanácskozásának szünetében hétfőn.

Szijjártó Péter újságírók előtt úgy vélekedett: noha a békés megoldás lehetősége távolinak tűnik, a tagállamok határozottan világossá tették, hogy kizárólag a politikai megoldás vezethet békéhez a közel-keleti országban.

Az uniós külügyminiszterek arra szólították fel Oroszországot, hogy fellépésével és politikájával segítse a szíriai rezsim bombázásainak megfékezését, valamint biztosítsák a humanitárius segélyek azonnali célba jutatását - mondta el Szijártó Péter, utalva arra, Oroszország elleni esetleges szankciók bevezetéséről egységes uniós álláspontról nincs szó.

"Magyarország úgy látja, ha a szíriai helyezet nem változik meg, akkor a fokozódó bevándorlási nyomás miatt Európa fog veszíteni" - jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Európának egyértelmű érdeke, hogy megállapodás jöjjön létre az Egyesült Államok és Oroszország között, mert csak ez vezethet a konfliktus politikai megoldásához - tette hozzá.

Elmondta, hogy a tagállamok nyilatkozatukban világossá tették, hogy a konfliktust nem lehet katonai eszközökkel kezelni. A szöveg ezért kitér arra is, hogy Aleppó fölött be kell szüntetni a katonai repüléseket és mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a még súlyosabb humanitárius katasztrófa megelőzhető legyen.

Szijjártó Péter elmondta, hogy magyar javaslatra a szövegben megerősítik a terrorszervezetek elleni fellépés fontosságát, emellett a vallási közösségek elleni bűncselekmények büntethetősége is bekerült a dokumentumba.

A külgazdasági és külügyminiszter arról tájékoztatott, hogy az Európai Unió globális stratégiájának védelmi és biztonságpolitikai fejezetének bevándorlással foglalkozó szakasza a legális migrációra helyezi a hangsúlyt, ezért Magyarország azt kezdeményezte, hogy a dokumentumot ne üdvözölje a tanács, ami a migrációs álláspont elfogadását jelentette volna.

Elmondta, hogy Magyarország kezdeményezésére nyilatkozatot fűztek a tanácsülés dokumentumához, amely kimondja, hogy a globális stratégia végrehajtása semmilyen módon nem érintheti a tagállamok bevándorlási politikájának nemzeti hatáskörben tartását. Ez azt jelenti, hogy a bevándorlási politikát a tagországok maguk határozhatják meg - húzta alá.

Magyarország úgy gondolja, hogy az Európai Unió és Európa egésze előtt álló kihívásokra nem a bevándorlás jelenti a választ. Sem a demográfiai, sem a munkaerő-piaci kihívások esetében sem - mondta a miniszter.

"Ideje magunk mögött hagyni minden olyan szemléletet, amely nem a bevándorlás csökkentését célozza, hanem továbbra is ösztönzi a bevándorlást és a tagországok közötti elosztásról beszél" - tette hozzá.

Magyarország úgy látja, hogy a határok védelme az első számú prioritás. Minden más csak akkor következhet, ha az Európai Unió képes megvédeni önmagátt. Magyarország már példát mutatott erre - jelentette ki a miniszter.

A tárgyalás folyamán Magyarország hangsúlyozta, hogy a terrorellenes küzdelmet folytatni kell, valamint azt, hogy a hotspotokat, az uniós üzemeltetésű menedékkérő-regisztrációs központokat az unió területén kívül kell létrehozni annak érdekében, hogy már ott eldőlhessen, ki jogosult arra, hogy beléphessen az Európai Unió területére - mondta a külgazdasági és külügyminiszter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz éve él rendőri védelem alatt a maffiaellenes író

Tíz éve él rendőri védelem alatt a maffiaellenes író
Roberto Saviano halálos fenyegetéseket és névtelen telefonokat kap, amióta Gomorra című könyvében… Tovább olvasom