Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

SZBU: Bíróság ítélkezzen az ukrán éhhalálról!

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) vezetője szerint bírósági tárgyalás keretében kell elítélni az 1932-33-as években mesterségesen gerjesztett ukrajnai éhínség szervezőit és végrehajtóit. Ukrajnában szombaton egész napos rendezvénysorozattal emlékeztek meg a világ egyre több országa által az ukrán nemzet elleni népirtásként elismert Holodomor 75. évfordulójáról.

Valentin Navilajcsenko, az ukrán titkosszolgálat vezetője szerint bírósági úton kell elégtételt venni a múlt század harmincas éveiben gerjesztett ukrajnai éhínségért. "Bírósági eljárást kell lefolytatni, s a nemzetközi jognak megfelelően elítélni a népirtás szervezőit és végrehajtóit, a rendelkezésre álló dokumentumokat és tanúvallomásokat alapul véve" - nyilatkozta az SZBU-főnök az 5 Kanal ukrán televíziós csatornának. A tárgyalás során egy hivatalos állami vádlónak - ügyésznek - kell képviselnie a népirtás áldozatainak és elszenvedőinek az érdekeit.

Az ukrán fővárosban, illetve az ország valamennyi településén szombaton emlékeztek meg egész napos rendezvénysorozattal a Holodomor 75. évfordulójáról. Az állami szinttű kijevi rendezvényeken számos ország - többek között Lengyelország, Lettország, Litvánia és Grúzia - államfői szinten képviseltette magát. A központi megemlékezésen George W. Bush jelenlegi, és Barack Obama megválasztott amerikai elnök üzenetét is felolvasták. A tragédia 75. évfordulója alkalmából korábban Rómában, Nápolyban és Milánóban is szentmisét mutattak be a helyi ukrán közösség részvételével. Az ukrán történelem egyik legszörnyűbb fejezetét 1932 áprilisa és 1933 októbere között írták, amikor rettenetes éhínség - ukránul holodomor - mintegy 7-10 millió ember életét oltotta ki.

A történelmi források bizonyítják, hogy a szovjet rezsim Sztálin parancsára kiéheztetéssel akarta kiirtani az ukrán népből a nemzeti önazonosság csíráját. Szemtanúk szerint a szovjet katonák házról házra járva kobozták el a családoktól az élelmet. A szovjet hadsereg lezárta a falvakból kivezető utakat, hogy a lakosság ne juthasson el a városokba. A begyűjtött élelmiszert Oroszország belsejébe szállították, ahol a cukorrépát és kukoricát például a sertésekkel etették fel. Viktor Juscsenko ukrán államfő az elmúlt években kiterjedt kampányt folytatott, hogy a nemzetközi közvélemény a kommunista rezsim által az ukrán nemzet ellen elkövetett - a Holocaustnak megfelelő - népirtásként ismerje el a Holodomort.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmincegy halott több afganisztáni támadásban

Különböző támadásokban összesen 31 ember halt meg Afganisztánban - közölték szombaton… Tovább olvasom