Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Százezer fős leépítés a román közszférában

Romániában 100 ezer fős leépítés lesz a közszférában a pénzügyminiszter csütörtöki közlése szerint.
Az idei költségvetés parlamenti vitájában felszólaló Sebastian Vladescu arról nem tett említést, hogy hol és mikor várható a leépítés. A román kormány számára létfontosságú a költségvetési kiadások megnyirbálása, mert egyebek mellett ez a feltétele annak, hogy hozzájussanak az IMF-hitel 1,5 milliárd dolláros részletéhez.

Románia a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött készenléti-hitel megállapodásért cserében vállalta, hogy a közalkalmazottak béralapját 4-5 év múlva a mostani 9 százalékról visszaszorítja a GDP kevesebb mint 6 százalékára.

A román parlament által ősszel elfogadott, a közalkalmazottak bérezését egységesítő törvény szerint Romániában folyamatosan csökkentik a közalkalmazottak számát, amely 2015-ig 1,068 millióra zsugorodik, ami az idei őszi szinthez képest 326 ezer állás megszűnését jelenti a közszférában.

Romániában kissé nőtt a munkanélküliség tavaly a harmadik negyedévben: 6,8 százalékra az előző negyedévi 6,3 százalékról. Egy évvel korábban 5,4 százalék volt a ráta. Román gazdasági elemzők szerint az idén 9-10 százalékosra nőhet a munkanélküliség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ukránok tavaly 35 millió hrivnya kenőpénzt fizettek ki

Hivatalos bejelentés szerint a múlt évben Ukrajnában 35 millió hrivnyát (kb. 875 millió forintot)… Tovább olvasom