Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Slota: Orbán provokál - Fidesz: Slota véleménye tragikomikus

A szlovák kormány szerint Orbán Viktor kijelentései a Kárpát-medencei magyarok európai parlamenti (EP) képviseletéről provokatívak, és rontják a politikai légkört. A Fidesz szerint Slota nyilatkozata tragikomikus.

"Orbán Viktornak, a Fidesz-MPSZ parlamenti párt elnökének a soron következő európai parlamenti választásokkal kapcsolatos nyilatkozatai az összes Kárpát-medencei magyar képviseletéről az Európai Parlamentben provokatívak, és rontják a légkört. Az autonómia már nem tabu, hanem program" - olvasható abban az állásfoglalásban, amelyet szerdai ülésén fogadott el a Robert Fico vezette szlovák kabinet.

Orbán Viktor egy május végi kampányredezvényen kijelentette: az európai parlamenti választáson eldől, hogy a Kárpát-medencei magyarságot hányan képviselhetik Brüsszelben. A Fidesz elnöke a határon túli területeken tett látogatásaira utalva kiemelte: a június 7-i döntés öt évre határozza meg a magyarok súlyát az Európai Parlamentben.

A pozsonyi kormány a dokumentum szerint nyugtalansággal szemléli néhány meghatározó magyarországi politikai erő képviselőjének tevékenységét, amely szerinte ellentétes a jó szlovák-magyar viszonyra törekvő igyekezetekkel.

A szlovák miniszterek elítélik ezeket a lépéseket, mert úgy vélik, hogy azok ellentétben vannak a szuverén államok egyenlőségének elvével, a határok sérthetetlenségével és a belügyekbe való be nem avatkozással, amelyek részét képezik az ENSZ Alapokmányának és az Európai Együttműködési és Biztonsági Értekezlet zárónyilatkozatának - áll a dokumentumban.

A szlovák kormány felhívta a figyelmet arra is, hogy néhány magyarországi sajtószerv megalázó és sértő szlovákellenes kampányt folytat. Ugyancsak nyugtalanságát fejezte ki amiatt, hogy "Magyarországon szélsőséges módon erősödik a nacionalizmus".

Az állásfoglalás szerint a szlovák kormány mindig a jó kapcsolatok ápolására, illetve a történelmi megbékélésre törekedett a két nép és ország között az egyenlőség és a kölcsönös tisztelet alapján. A kabinet továbbra is híve a Magyarországgal való együttműködésnek, az 1995-ben aláírt szlovák-magyar politikai alapszerződés, a két ország szuverenitása és méltósága tiszteletben tartása mellett. 

Fidesz: "Tragikomikus Slota nyilatkozata"

A Fidesz "tragikomikusnak" tartja Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének nyilatkozatát, miszerint nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt. Úgy gondolják, ennek nem lehet más célja, mint hogy a "legalantasabb magyarellenességgel" mozgósítsák a szlovák nacionalistákat és eltereljék a figyelmet arról, hogy egy "fasisztoid" politikust juttattak hatalomra - mondta a fideszes Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi és határon túli magyarok bizottságának elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Akik Orbán Viktor május 23-án, Esztergomban tett kijelentésének elfogadhatóságát vitatják -miszerint az európai parlamenti (EP) választáson eldől, hány magyar nemzetiségű politikus képviseli a Kárpát-medencét Brüsszelben -, azok nem értik Európát. A Fidesz elutasítja Slota azon törekvését, hogy törvényben vegyék el a felvidéki magyarok autónómia kialakítására vonatkozó lehetőségeit - hangsúlyozta Németh Zsolt. Slota szerint ugyanis törvényt kell hozni a Szlovák Köztársaság védelméről, magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekedménynek kell minősíteni. Továbbá sürgette, hogy helyezzék törvényen kívül a Magyar Koalíció Pártját.

Slota csak olyan képviseletet biztosítana a szlovákiai kisebbségeknek, mint amilyet Budapest ad a magyarországiaknak, ezek mellett kötelezővé tenné a szlovák nyelvű érettségit, a munkavállalás feltételévé pedig a szlovák nyelvizsgát, valamint felülvizsgálná a szlovák-magyar alapszerződést is.

Németh Zsolt szerint bíztató, hogy a szlovák ellenzék bojkottálta azt a rendkívüli ülést, amelyet Ján Slota szerdára összehívott. Emellett rámutatott arra, hogy a cseh és a német külügyminiszter minden bizonnyal Slota fasisztoid félrevezető kampányának áldozataivá váltak, amikor azt mondták, hogy nem támogatják azokat a nemzeti autonómia gondolatokat, amelyeket Orbán Viktor Fidesz-elnök hangoztatott az utóbbi hetekben.

Az Európai Néppárt elnöke, Wilfried Martensen közleményben üdvözölte, hogy tagpártjai mint például a Fidesz és a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja, országhatárokon átnyúlóan támogatják egymást a választási kampányaikban.

Olvasóink írták

39 hozzászólás
12
 • 39. Lárika 2009. június 05. 21:22
  „Jó lenne, ha a magyar(?) állam végre kiállna a magyarokért! Sajnos olyan népekkel vagyunk körülvéve, akik csak az erőt tisztelik, mert eddig jutottak kulturálisan. Meddig lehet még hátrálni? Miért fizetjük a külügyminisztériumot???!!!!”
 • 38. asher60 2009. június 05. 16:56
  „22:Agent!!
  azt viszont neked is illene mar tudnod,hogy a szlovakok hogyan viszonyulnak a magyarokhoz!!
  lasd;Benes dekretumok maig hirdetve,Meciar,Slota,Stb!!!
  Ha Viktorvitez OTT SZLOVAKIABAN(!!!!) mondja azt,amit,annak varhatoan az ott elok isszak meg a levet!!!
  az meg nalatok kinek-kiknek jo???”
 • 37. mitirjak 2009. június 05. 10:41
  „Amerre a TI ˝HŐS˝VIKITEK megy mindenhol valami bűzlik utána!Félnótás nem tudja,hogy mit beszél!˝O˝-n ala-
  ku szoba vár rá!”
 • 36. Primax 2009. június 04. 20:16
  „AHA #30 !
  Nahát, AHA !
  " Similis simili gaudet. "”
 • 35. jozefsopron 2009. június 04. 07:30
  „érdekes!!
  amiota "tgkv" a tizenkilencében megirta a "valot", cyborghungaristáink nem reagálnak. Tán ök is ismerik a történelmünket és magukba"szálltak" egy kicsit.”
 • 34. Baradlay 2009. június 04. 03:24
  „Jonnek meg SOTET napok slota elvtarsra!”
 • 33. PJ 2009. június 03. 21:24
  „Asher nyugodj meg mert még a végén szívrohamot kapsz! :DDD
  Egy szánalmas bal.... ez a slota nem kell vele foglalkozni, priuszos kis alkesz tetvedék. :)”
 • 32. csajszi23 2009. június 03. 21:13
  „nem kívánatos személynek akarja nyilváníttatni Orbán Viktor Fidesz-elnököt----ez a Slota végre tud valamit,de csak ezt az egyet!!!!!”
 • 31. 120L 2009. június 03. 20:44
  „A pozsonyi várhoz mi közük a szlovákoknak?”
 • 30. AHA. 2009. június 03. 20:33
  „Nahát, Primax!
  Az utolsó mondatoddal egyet kell, hogy értsek!”
 • 29. Primax 2009. június 03. 20:22
  „AHA #24-nek :
  Elvakult az, aki hatodszorra is a csodacsatárra szavaz.
  Eddig ugyanis öt alkalommal ( ! ! ! ) nem sikerült több voksot szereznie, mint a szociknak.
  Lúzer marad mindörökre, még akkor is, ha jövőre nyer...bár a Jobbik alaposan megkeverheti a kártyáit.
  Be is van rezelve rendesen.”
 • 28. Kirsten 2009. június 03. 20:05
  „Szlovákok huzzanak haza!! Oda arra a földre amit loptak tölünk!!”
 • 27. Agent 2009. június 03. 19:46
  „Nem szólt be itt senki senkinek ebben az esetben, csak szeretnek hisztizni és most végre talátak valamit amit ki lehet forgatni, a meglehetősen nagy számú szélsőséges meg bekajálja, viszont: minden nép olyan vezetőket érdemel amelyeket megválaszt magának, ez ránk is vonatkozik.”
 • 26. viryg 2009. június 03. 19:20
  „Amikor a tótok szólogatnak be a magyaroknak kuss van, ha a magyarok szólnak be a tótoknak rendkívüli ülés, ez már valami. Szlovákok földjüket a magyaroktól, nyelvüket a csehektől, zászlójukat az oroszoktól lopták. Az ilyen nép szót sem érdemel.”
 • 25. Agent 2009. június 03. 19:19
  „asher, lassan írom,hogy te is megértsed, mit is mondott Orbán?
  "Eldől, hogy a kárpát medencei magyarság hány képviselőt küldhet az EU parlamentbe"
  Igaz, ez annyiból sántít, hogy a horvátországi és szerbiai magyarok nem fognak küldeni egyet sem, de ezen kívül ugyan mi nem helytálló egy ilyen kijelentésben? Ezt nacionalizmusnak kikiáltani, hát, agyilag meglehetősen mocsaras ez a szlovák trió, szó se róla. - ja, utóíratban mégegyszer: a Fico-Meciar-Slota jelenleg utcahosszal a legutolsó az EU-n belül aki nacionalistázhat, Slota főleg.”
 • 24. AHA. 2009. június 03. 18:42
  „Az elvakultak azok akik nem veszik észre, hogy a pártjuk már kiírta magát a történelemből!
  IGEN! IGEN! IGEN!”
 • 23. asher60 2009. június 03. 18:35
  „Huje Allatok!!!
  miert is nem veszi eszre ez a "Vezenylotabornok", Viktor Nagyherceg,stb;hogy azzal amit csinal es mond ott
  Szlovakiaban,azzal csak a Szlovak Nacionalistak-(Hlinka Garda 2!)-malmar hajtja a vizet??!!
  Ennek majd megint az ott elo Magyarok isszak meg a levet!!
  Viktorvitez meg kidullesztett mellel hazamegy es mindenki boldog lesz attol hogy;-" Hudemegaztmondta am!!"
  Egetvero Istenbarmai!!! Amikor ezert osszevernek par kint elo,ott allampolgar Magyart,akkor kit fogtok okolni
  megint??
  maris hallom-(mar joelore!!!)-hogy ez is majd a zsidok bune lesz,mint minden ami nem tetszik nektek!!!
  milyen jo is mi??eloszedni az OROKOS BUNBAKOT,MINDENERT!!!-es szerintetek ez a "bunbak" meddig turi azt?????
  ....................csak egyszer,de akkor ugy istenesen,akkor mit is tudtok ti tenni futason,bujdoklason kivul??”
 • 22. Primax 2009. június 03. 17:53
  „tgkv #19-nek :
  Ez így van. Én már sokszor próbálkoztam elmagyarázni az "elvakultak"-nak, hogy mi is a valós helyzet. Ők nem olvasnak/olvastak utána, inkább hisznek a szélsőjobb demagóg, úszító propagandájának.
  " Unio " ( Erdéllyel ) : ez a ´48-as "12 pont" utolsó követelése...”
 • 21. ggg 2009. június 03. 17:50
  „akinemfél
  ezek féligazságok, ugyanis baló már régóta nem él együtt Morvai Krisztinával, csak hivatalosan nem váltak el. amúgy azt még leírhatnád, h Balczó Zoltán, Vona Gábor vagy Szegedi Csanád kinek a felesége... mielőtt még felhoznád Szima Judit özvegy.
  na, hogy is van akkor ez???
  SZEBB JÖVŐT!!!”
 • 20. akinemfél 2009. június 03. 17:41
  „Jobbik = MSZP politikusok feleségeinek pártja ???????
  A Jobbik választási listájának élén Balo Gyorgyné Morvai Krisztina áll. Balo Gyorgy a koztévé fo politikai musorvezetoje. Ha pártatlan lenne,akkor Gyurcsány a helyén hagyta volna ? Balo Moszkvában végzett egyetemet a múlt rendszerben. Vasárnap azért nem o vezeti a választási musort a koztévékben,mert osszeférhetetlennek minosítették,hiszen felesége a Jobbik listavezetoje.
  Akkor most van-e valami kulonbség,ha az MSZP listájára szavazok vagy ha a Jobbik listájára szavazok ?
  Itt a gyurcsányisták,ott meg a feleségeik.
  Talán a feleségeik jobbak. Szavazzunk a Jobbikra !
  Keressétek Balo Gyorgyot a vasárnapi politikai musorban !”
39 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két szlovák utasa is volt a francia repülőnek

Két garamkovácsi (Kozárovce) illetőségű szlovákiai férfi is utazott a hétfőn az Atlanti-óceánba… Tovább olvasom