Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Románia 2030-ra utoléri az EU-átlagot

Elérjük az EU-s átlagot 22 éven belül - véli Korodi Attila miniszter, aki szerint azonban ehhez be kell tartaniuk a fenntartható fejlődés stratégiájának előírásait. A terv tudományos vitája lezárult, most a társadalmi vita következik - írta a bukaresti Új Magyar Szó.
A jelenlegi rövid távú stratégiák, amelyekkel Románia dolgozik, fejlődést, komoly gazdasági növekedést eredményeznek, ez igaz, de a fenntarthatósággal még gondok vannak - mutatott rá az Országos Fenntartható Fejlődési Terv kiindulópontjára Korodi Attila. A környezetvédelmi miniszter a lap érdeklődésére elmondta: a román gazdaság egyelőre több erőforrást használ fel, mint amennyi értéket előállít, és ez a helyzet nem tartható fenn hosszú távon.

A fenntartható fejlődési tervről a napokban lezárult a szakmai vita. Kisebb nézeteltérések akadtak a kiinduló sarokszámok kérdésében, főként az egészségüggyel kapcsolatban. Most két hónapos társadalmi vitára bocsátották a tervezetet, amely ambiciózus célokat fogalmaz meg. Az általános irányvonal szerint Romániának 2013-ra minden stratégiáját össze kell egyeztetnie az általános fejlesztési stratégiával, és ennek előírásait kell alapul vennie.

2020-ra el kell érni az Európai Unió 2006-os átlagát, tíz évvel később pedig meg kell közelíteni az akkori uniós átlagot a legfontosabb szociális és gazdasági mutatók tekintetében.

A lap beszámolója szerint a pártok eléggé távol tartották magukat a stratégiával kapcsolatos állásfoglalástól. A környezetvédelmi miniszter szerint olyannyira, hogy attól is tartani lehet, megpróbálják majd elkerülni a vitát. "Ezért provokálni fogjuk a pártokat" - fogalmazott Korodi Attila. Egyébként a politikai pártok nem kerülhetik el a vitát, ugyanis őszre a dokumentum a kormány asztalán lesz, és ezt egycikkelyű törvénytervezetként benyújtják a parlamentnek.

A politikai egyetértés azért is fontos, mert a keretstratégiának tekinthető tervet a mindenkori kormányoknak figyelembe kell venniük a rövid távú tervek kidolgozásakor. A kormányfő álláspontja szerint Romániának számos területen többéves költségvetési terveket kell kidolgoznia. Calin Popescu-Tariceanu szerint ezeket 2013-ig össze kell hangolni az uniós költségvetéssel, így lesz csak igazán tartható a fenntartható fejlődés terve.

Olvasóink írták

  • 2. orgona 2008. július 24. 14:38
    „Csak varjuk ki a veget,lehet a Szerbek beelöznek!”
  • 1. kim 2008. július 10. 20:53
    „Ők el is fogják érni.
    Mi? Még mindig a 4-es metrót építjük és az Euró bevezetésről álmodozunk majd. Miközben nagy vezéreink az adóemelések közben azt igérik, hogy még 1-2 nehéz év és jó lesz nekünk.
    (de Lendvai Ildikó szebb és kivánatosabb lesz, mint bármikor addig)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kína ígéretet szeghet az olimpia előtt

Az Amnesty International öt követelést tartalmazó, a Kínai Népköztársaság elnökének, Hu Jintaonak… Tovább olvasom