Kisalföld logö

2017. 11. 18. szombat - Jenő 3°C | 8°C Még több cikk.

Robbanóanyag Angela Merkel kormányfőnek címezve

A berlini kancellári hivatalban hatástalanított, Angela Merkel kormányfőnek címzett és robbanóanyagot tartalmazó csomagot Görögországban adták fel - közölte kedd esti tájékoztatóján a szövetségi belügyminiszter.

Thomas de Maiziere elmondta: a veszélyes küldemény tartalma és külső megjelenési formája azonos azzal a küldeménnyel, amelyet aznap az athéni svájci nagykövetség kapott. A csomag robbanószerkezetet és lőport tartalmazott, így alkalmas volt arra, hogy személyi sérülést, illetve jelentős kárt okozzon. A küldeményt két nappal korábban adták fel Görögországban - közölte a belügyminiszter.

A gyanús csomagot, amelyet érkezés után átvilágítottak a kancellári hivatal postázójában, a kihívott rendőrök vízágyúval hatástalanították. Feladóként nem név, hanem a görög gazdasági minisztérium szerepelt rajta, ez keltette fel a postázóban dolgozók gyanúját.

A belügyi tárca vezetője még kedden délután elrendelte az összes szövetségi minisztérium postázójára vonatkozó biztonsági előírások felülvizsgálatát, illetve a helyzetnek megfelelő szigorítását. Egyúttal kizárta, hogy a küldeménynek köze lehetne Jemenhez.

Az arab országból a múlt héten két, robbanószert tartalmazó csomagot indítottak útnak Anglia, illetve az Egyesült Államok felé. Az előbbi küldeményt a köln-bonni repülőtéren rakták át egy másik teherszállító gépre anélkül, hogy észrevették volna annak veszélyes tartalmát. Az eset nyomán a berlini hatóságok megtiltották Jemenből érkező repülőgépek leszállását német repülőtereken.

Az ARD televízió hírmagyarázója szerint a jelek arra utalnak, hogy görög autonóm szervezetek állhatnak az athéni és berlini levélbombák és gyanús csomagok hátterében. Tettük mozgatórugóját abban látja, hogy ily módon akarnak tiltakozni a tavaszi pénzügyi válság nyomán Görögországra kényszerített szigorú takarékossági intézkedések ellen, amelyek Berlin és Párizs nyomására születtek az Európai Tanácsban.

A fentieket látszik megerősíteni de Maiziere is, aki elmondta: a görög hatóságok a nap folyamán őrizetbe vettek két gyanúsítottat, akik a szélsőbaloldalhoz sorolhatók. Egyikük tagja a "tűzsejtek összeesküvése" nevű csoportnak, amely 2008 óta számos robbantásos merényletet hajtott végre Görögországban. Az egyik gyanúsítottnál két további csomagot találtak, egyiknek a címzettje Nicolas Sarkozy francia államfő, a másiké az athéni belga nagykövetség volt.

Olvasóink írták

  • 1. stewe7109 2010. november 03. 10:32
    „Hm...
    Lehet, hogy Görögország sem eladó.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tucatnyi ember égett meg elevenen egy közúti balesetben

Harminchárom ember elevenen megégett kedden, mikor két autóbusz összeütközött és lángra kapott Jóbe államban Nigéria északi részén. Tovább olvasom