Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Orvosi csoda: Juscsenko teljesen meggyógyult

Ukrajna - Viktor Juscsenko tökéletesen kiheverte a dioxin-mérgezés során a szervezetét ért megpróbáltatásokat, s jelenleg kiváló egészségnek örvend - jelentette ki az 5 Kanal szerda esti adásában Rosztiszlav Valihnovszkij, az ukrán államfő kezelőorvosa.
"Az elnök egészséges, s ezt azzal is bebizonyította, hogy nemrég egy vadászgép utasaként is tökéletesen helytállt - mondta Juscsenko orvosa az ukrán tévécsatornának adott nyilatkozatában. - Az orvosi team beható vizsgálatnak vetette alá szív- és érrendszerének állapotát a repülés előtt és után, amely tökéletesen elbírta a megterheléseket" - mondta.

Rosztiszlav Valihnovszkij szerint ez a legszemléletesebb bizonyítéka annak, hogy Viktor Juscsenko újra egészséges, s jól viseli mind a fizikai, mind pedig a hivatalával járó pszichikai megpróbáltatásokat. Az elmúlt hetekben számos - egyes honatyák által is hangoztatott - olyan állítás látott napvilágot, hogy az akkori elnökjelölt 2004-es megmérgezése csupán kampányfogás volt, és Juscsenko mindössze egy kiadós gyomorrontást kapott, sőt azt is írták egyes "szakértők", hogy az arcán lévő sebeket egy a kezében felrobbant petárda okozta. Ez utóbbi híresztelésekkel kapcsolatban Jean-Hilaire Saurat professzor, a Genfi Egyetemi Kórház bőrgyógyászati osztályának vezetője, az ukrán elnök kezelését végző európai és ukrán orvosokból álló csapat "karmestere" minapi sajtótájékoztatóján leszögezte: "Nincs semmi kétség, nagyon súlyos dioxinmérgezés történt... nincs más mód arra, hogy ekkora mennyiség bekerüljön a szervezetébe." Elmondta, hogy Juscsenko a mérgezését követő első három évben állandó, súlyos fájdalmaktól szenvedett, ami a dioxinmérgezés sajátossága.

Juscsenko a mérgezése után.
Juscsenko a mérgezése után.

Az ukrán államfő 2004 ősze óta 25 rendkívül komplikált, s számos kisebb műtéten esett át, melyek során a bőrében kialakult furunkulusokat távolították el, amelyben a méreg zöme koncentrálódott. A kezelések eredményeként szervezetéből a bejutott dioxin 90 százaléka kiürült. Az orvosok számára újdonság volt, ahogy a páciens szervezete felvette a harcot a méreggel, alkalmazkodott annak jelenlétéhez, majd módszeresen megkezdte annak kilökését, illetve hatástalanítását.

A professzor szerint az eset a dioxinnal kapcsolatos számos új részletre is rávilágított, amelyek felbecsülhetetlenek bármely, a XXI. században bekövetkező súlyos dioxinmérgezés szempontjából. A Juscsenko bőrén keletkezett hólyagok a szervezetének védekező reakciójaként jelentkeztek, ezért a jelenséget dioxin okozta bőrhematómának (angol rövidítése ADISH) nevezték el.

Juscsenko napjainkban.
Juscsenko napjainkban.

Az ukrán elnök egyébként már több ízben hangoztatta, hogy tudja, kik voltak a megmérgezői; ők azonban jelenleg valamennyien Oroszországban tartózkodnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea átadta a nukleáris adatokat

Észak-Korea csütörtökön átadta részletes beszámolóját atomprogramjáról Kínának - közölte a… Tovább olvasom