Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Oroszország kitolná a közös ukrán-orosz határokat

Oroszország - Oroszország már többször megpróbálta megmásítani az orosz-ukrán határt. Ezúttal az Azovi-tengerbe vezető Kercsi-szoros térségében szeretne a Putyin-kormány nagyobb befolyást nyerni, amelynek révén az orosz tengerhajózásnak nem kellene plusz pénzeket kifizetnie az ukrán felségvizek használatáért.
Ukrajna az EU-integráció keretében meghatározott időn belül kénytelen elvégezni a FÁK-országokkal határos területek tényleges demarkációját. Tény ugyanis, hogy az önálló ukrán állam kikiáltása óta az egykori szovjet belső határok végleges megállapítása a mai napig nem történt meg.

Az orosz fél mindeddig higgadtan fogadta az ukránok próbálkozásait, ám mivel Ukrajna euroatlanti csatlakozási szándékát a saját állama elleni merényletnek tekinti, úgy döntött, hogy a határok végleges megállapítását a saját szája íze szerint bonyolítja le. Ez utóbbi szándéka alapján az orosz fél mindent bevet azért, hogy az Azovi-tengerbe vezető Kercsi-szoros az Oroszországi Föderáció fennhatósága alá kerüljön. Ennek érdekében néhány éve Oroszország egy töltés kiépítésébe is belefogott, ami néhány kilométerre megközelítette volna az ukrán partokat.

A projektet a kétoldalú államközi tárgyalások révén - annak idején szinte hidegháborús viszonyok között - végül befagyasztották. Az ukrán fél ezzel kapcsolatban kifejtette, hogy hasonló szituációban - pl. az EU-hoz tarozó balti államokkal szemben - Oroszország nem mert ilyen lépésekhez folyamodni. Ám mivel Ukrajna még nem EU-tag, a moszkvai kormányzat nyilvánvalóan nemzetközi jogi normákat sértő lépések megtételére is felhatalmazottnak tekinti magát - mondta az UT-1 országos televízió híradójának nyilatkozva Leonyid Oszaviljuk, az Ukrán Külügyminisztérium illetékes főosztályvezetője.

Olvasóink írták

 • 2. Müezzin 2008. november 07. 18:35
  „Szeretnék ezek kitolni a ruszki határt legalább Hegyeshalomig.
  Ezért kellett a NATO nekünk, még ha olyan is amilyen.
  Barbárok ide ne jöjjenek, van már úgyis elég itthon is.”
 • 1. obi 2008. november 07. 17:03
  „Hitler is így kezdte és tudjuk, hogy mi lett a vége...
  NATO! Résen lenni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerikai rakétacsapás Pakisztánban - 14 halott

Az al-Kaida szervezet egyik bázisára mért csapást az amerikai légierő Pakisztánban - jelentették… Tovább olvasom