Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

Orosz-amerikai szerződés orosz helikopterek afganisztáni szállítására

Oroszország és az Egyesült Államok szerződést írt alá, amelynek értelmében az orosz fél Afganisztánnak 21 Mi-17B5 típusú katonai helikoptert szállít - adta hírül a Kommerszant című lap szombaton.

Becslések szerint a szerződés értéke több mint 300 millió dollár, és ezt egy illetékes a valósnak nagyjából megfelelőnek minősítette. Korábban az afganisztáni légierő vezérkari főnöke elmondta, hogy egy ilyen helikopter ára 17,5 millió dollár, vagy a teljes tétel ára akár 367,5 millió dollár is lehet. Az új típusú helikopterek szállítása mellett a szerződés magában foglalja az alkatrészek, a földi kiszolgáló eszközök és a karbantartási szolgáltatások biztosítását is.

Az első 9 helikoptert a tervek szerint idén októberben szállítják, a többi a jövő év során - írta a lap illetékes forrásokra hivatkozva. Egy orosz tisztviselő a lapnak kifejtette: a szerződés egyedülálló abban, hogy két kormány között jött létre, amerikai részről ugyanis a szárazföldi erők parancsnoksága, orosz részről a Roszoboronexport állami fegyverkereskedelmi vállalat írta alá, míg korábban ilyen megállapodások mindig gazdasági társaságok között jöttek létre. A Kommerszant orosz szakértőre hivatkozva azt írta, hogy az amerikai döntés okainak egyike nyilván az, hogy nehéz és költséges lett volna az orosz gépekhez szokott afgánokat átképezni amerikai helikopterekre.

A tárgyalások több mint egy éve folytak, s eleinte a NATO szándékozott helikoptereket szerezni Afganisztán számára az orosz féltől, de a szervezet azt akarta elérni, hogy Oroszország ingyen szállítsa ezeket, de legalább három darabot, s ezzel járuljon hozzá az afganisztáni stabilitáshoz. Moszkva ezt azonban nem vállalta, s a tárgyalások leálltak, mert a NATO nem tudta biztosítani a szükséges pénzt. Ekkor kapcsolódott be az Egyesült Államok, amely végül kétoldalú szerződéssel megvásárolta a helikoptereket, s mindet ki is fizeti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos aszály pusztítja a termést

Súlyos aszály veszélyezteti az ivóvízellátást és a mezőgazdaságot; a Jangce mentén lévő öt… Tovább olvasom