Kisalföld logö

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 10°C Még több cikk.

Olaj ömlik az Északi-tengerbe Skócia partjainál

Több mint 200 tonna olaj ömlött az Északi-tengerbe Skócia mellett a Shell egyik fúrótornyának megsérült vezetékéből, és a becslések szerint még több száz tonna ömölhet a tengerbe, mire véglegesen megfékezik a szivárgást.
A Gannet Alpha fúrótorony 180 kilométerre található a skóciai Aberdeen városától. A szivárgást már a múlt héten fedezték fel, és azóta a Shell tájékoztatása szerint 216 tonna, 1.300 hordó olaj ömlött a tengerbe. A cég kijelentette: ura a helyzetnek.

Az energia- és klímaügyi minisztérium álláspontja szerint bár a tavaly a Mexikói-öbölben történt olajkatasztrófához képest ez az eset kevésbé súlyos, brit viszonylatban igen jelentős szivárgásról van szó. Nem valószínű, hogy az olaj eléri a partokat, hanem várhatóan szétoszlik a tengerben.

Richard Lochhead skót környezetvédelmi miniszter kijelentette: "minden olajszivárgást nagyon komolyan veszünk, és folyamatosan figyelemmel kísérjük az eseményeket". "Bár nyilvánvalóan nehéz pontosan megítélni a kiömlött olaj mennyiségét, elengedhetetlen, hogy a Shell és az energia- és klímaügyi minisztérium rendszeresen tájékoztasson a történtekről".

Glen Cayley, a Shell európai technikai igazgatója elmondta: jelenleg egy tonna olaj úszik a víz felszínén, de ez a mennyiség folyamatosan változik. A vízen úszó olaj jelentősen csökkent a hétvégén az erős szél és a nagy hullámok miatt.

"Fontosnak tartjuk a környezetet, és sajnáljuk, ami történt. Nagyon komolyan vesszük az ügyet, és azonnal reagáltunk a történtekre" - jelentette ki az igazgató.

A Gannet-olajmezőről idén január és április között naponta 13.500 hordó olajat termeltek ki. Az olajmező az amerikai Exxon leényvállalatának, az Esso-nak a tulajdonában van, de a kitermelést a Shell végzi.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tüntetőket vertek szét Tunéziában

A tunéziai változások lassúságával elégedetlen tüntetőket oszlattak szét hétfőn könnygázzal és… Tovább olvasom