Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Offenzívát indított az Iszlám Állam a szíriai kormányerők ellen

A az ország nyugati részén idnított hadjárat keretében egy katonai repülőteret is megtámadtak.
Offenzívát indított az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet a szíriai kormányerők állásai ellen az ország nyugati részén, és a hadjárat keretében egy katonai repülőteret is megtámadtak Homsz tartományban - jelentette hétfőn egy emigráns szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű, londoni székhelyű civil szervezet arról számolt be, hogy a keleti és északkeleti országrészt uraló radikális iszlamisták már Hama, Homsz és Damaszkusz tartományban is harcokba bocsátkoztak a kormányhadsereggel. A Bassár el-Aszad elnökhöz hű erőknek a szóban forgó térségből korábban sikerült kiszorítaniuk az IÁ-nál gyengébb kormányellenes milíciákat.

Az OSDH szerint a szélsőséges szunnita csoport hétfőn megtámadott egy katonai repülőteret a Homsz tartománybeli Tadmurban. A szervezet pénteken azt közölte, hogy az Iszlám Állam az azt megelőző 24 órában a szíriai hadsereg több mind hetven katonájával végzett Homsz és Hama tartományban.

Az állami televízió eközben arról adott hírt, hogy az ellenzéki erők rakétatámadásaiban legalább tizenkét ember meghalt, harminc pedig megsebesült Aleppóban. A lázadók a megosztott város kormányerők uralta nyugati negyedeit támadták. A csatorna szerint az áldozatok között gyerekek is voltak. A hatóságok attól tartanak, hogy a halottak száma tovább fog emelkedni, a sebesültek közül ugyanis többen válságos állapotban vannak.

Ugyancsak hétfőn azt közölte a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet, hogy a szíriai ellenzéki csoportok - a dzsihadisták mellett a Nyugat által támogatott erők is - válogatás nélkül lövik a kormányerők uralta területeket, számos civil halálát okozva. A délelőtt nyilvánosságra hozott jelentésben háborús bűncselekményekkel vádolták meg az Iszlám Államot, az al-Kaida terrorszervezethez közel álló an-Nuszra Frontot és a "mérsékeltnek" számító Szabad Szíriai Hadsereget (SZSZH) is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlás hatására polgárháborúba torkolló szíriai felkelés halálos áldozatainak száma már meghaladta a 215 ezret.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Venezuelában milliónyi Washington-ellenes aláírást gyűjtöttek össze

A cél, hogy Barack Obama vonja vissza azt a rendeletét, amelyben Venezuelát az Egyesült Államok nemzetbiztonságát veszélyeztető fenyegetésnek minősítette. Tovább olvasom