Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Obama népszerűségvesztése miatt aggódik a Demokrata Párt

A Demokrata Párt szakértői szerint az elnök népszerűségének romlása és a sokak által elutasított egészségügyi reform fő téma lesz a novemberi félidős választások előtt az Egyesült Államokban - tudósított szerdán a Voice of America (VOA) rádió.

Elemzők szerint a demokrata párti Obama és kongresszusi szövetségesei nehéz időszak elé néznek. A legtöbb politikai szakértő egyetért: az ellenzéki republikánusok több mandátumot el fognak hódítani a Demokrata Párttól.

A kétévente esedékes törvényhozási választásokon az alsóház, a képviselőház mind a 435 helyéről és a felsőház, a 100 tagú szenátus 33 mandátumáról döntenek a szavazók. A négyévente tartott elnökválasztások közötti időszak felére eső szavazást félidős választásnak nevezik.

A Demokrata Párt napokban rendezett Las Vegas-i tanácskozásán a kormánypárt politikusai kifejezték: attól tartanak, hogy Obama népszerűségének romlása kedvezőtlen hatással lesz a demokrata jelöltek esélyeire novemberben. "Az egész országban lesüllyedt (a demokraták) népszerűsége" - állapította meg John Punticello nevadai demokrata politikus.

A felmérések szerint rosszul áll a szénája többek között Harry Reid szenátornak, aki a Demokrata Párt felsőházi vezére. Az Obama-féle egészségügyi reform törvénnyé kovácsolásában döntő szerepet játszó politikusnál több republikánus párti kihívója is népszerűbb.

Némely demokrata szakértő azonban reménykedik, hogy Obama és a demokraták népszerűsége vissza fog térni. Egyes liberális véleményformálók arra sarkallják a demokratákat, hogy törjenek ki a pártban eluralkodott nyomott hangulatból, és a republikánusokhoz hasonló határozottsággal harcoljanak.

A VOA rádió idézte egy konzervatív beszélgetős műsor vezetőjét, aki szerint Obama személyét és működését a republikánusoknak a kampány központi témájává kell tenniük. Szerinte Obama elnöksége csak ártott a kisvállalatoknak és a dolgozó embereknek.

Az újraválasztásáért küzdő Catherine Cortez Masto demokrata párti nevadai főügyész - e kormányzati posztról több szövetségi államban a választópolgárok szavaznak - azt mondta: szerinte azok a jelöltek fogják a legtöbb voksot kapni, akik kiutat mutatnak a gazdasági válságból, megoldást kínálnak a munkahelyteremtésre és a banki ingatlanlefoglalások számának csökkentésére.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több tízezren tüntetnek Indiában a növekvő élelmiszerárak miatt

Több tízezer ember tüntetett szerdán Újdelhiben a drasztikusan növekvő élelmiszerárak miatt. Tovább olvasom