Kisalföld logö

2018. 11. 16. péntek - Ödön 2°C | 10°C Még több cikk.

Nyolc gyereket már kimentettek a thaiföldi barlangból

Újabb gyerekeket vittek ki a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből hétfőn, velük nyolcra nőt a kimentettek száma.
A nyolcadik gyermeket is kihozták a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok hétfőn, még öt embert kell kimenteni - jelentette a Reuters hírügynökség és a Khaosod című helyi lap.

Az eddig utolsóként kimentett gyermeket hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai, pontos állapotáról egyelőre nincs értesülés.
    
A június 23-án föld alatt rekedt 13 fős csoportból - egy gyermekfutballcsapat tagjai és edzőjük - csoportjából még öten tartózkodnak a barlangban, négy fiú és az edző. Vasárnap négy, hétfőn pedig további négy gyermeket sikerült kimenteni.
    
Sitthicsai Klangpattana, a thaiföldi tengeri különleges erők parancsnoka az AP amerikai hírügynökségnek a gyermekek állapotáról nem közölt részleteket, azt sem árulta el, hogyan sikerült a felszínre hozni őket.
    
Narongszak Oszatanakorn megbízott tartományi vezető korábban közölte, hogy a feltételek ugyanolyan jók, mint amilyenek az előző napon voltak.
    
A hatóságok sietnek a fiúk és az edző kimentésével, mert a monszunévszak rendszerint esővel borítja az ország északi csücskében lévő Csiang Raj tartomány hegyes vidékeit. A munkások erejüket megfeszítve szivattyúzzák ki a vizet a barlangból, a hatóságok szerint a hétfő éjjelre történt felhőszakadások ellenére nem emelkedett bent a vízszint.
    
A vasárnap kimentett négy fiút kórházban ápolják, egyelőre a fertőzésveszély miatt karanténban tartják őket.
    
A hatóságok szerint a teljes csapat kimentése négy napot vesz igénybe, bár a vasárnapi sikernek köszönhetően nőtt a remény, hogy felgyorsulhat a mentőakció.
 

A barlangrendszerben egy ifjúsági futballcsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. 


Négy gyermeket vasárnap, további négy gyermeket pedig hétfőn mentettek ki a barlangból. A gyermekeket hordágyon vitték a mentőalakulat tagjai. Állapotukról egyelőre nincs értesülés.

A barlangrendszerben egy ifjúsági focicsapat 12 tagja és az edző rekedt benn június 23-án. A thai mentőcsapatok négy gyermeket vasárnap már kimentettek, az akció hétfőn helyi idő szerint 11 órakor folytatódott.

A focicsapat tagjai közül többen az egyik közeli középiskolába járnak, ahonnan hétfőn sok társuk elment a barlanghoz, hogy közelről kövesse az eseményeket - jelentette a dpa hírügynökség.
Szijjártó: Magyarország felajánlotta a segítségét

Magyarország felajánlotta segítségét a thaiföldi kormánynak a Tham Luang barlangrendszerben rekedt ifjúsági focicsapat kimentéséhez - közölte a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten.

Szijjártó Péter újságíróknak elmondta: "természetesen ahogy az egész világ, úgy mi Magyarországon is szinte lélegzetvisszafojtva figyeljük, hogy sikeres lesz-e a thaiföldi mentőakció". Remélhetőleg a labdarúgócsapat valamennyi játékosát és edzőjét is sikerül majd kimenteni a barlangból - fogalmazott.

Kiemelte: a magyar barlangi mentőszolgálat nemzetközileg elismert, s felvették a kapcsolatot a barlangi mentők vezetőjével. Jelezték a thaiföldi kormánynak, hogy ha szükség van további barlangi mentőkapacitásra, akkor Magyarország készen áll az együttműködésre a thaiföldi kormány és a magyar barlangi mentők között - mutatott rá.

A külügyminiszter kitért arra: konzultáltak a Magyar Karitásszal is az esetleges későbbi segítségnyújtásról, és a szervezet szintén készen áll arra, hogy a thaiföldi kormány igénye esetén támogatást nyújtson.

Mint mondta, a thaiföldi kormány megköszönte a felajánlást, és közölte, hogy a világ szinte valamennyi országából érkezett valamilyen felajánlás, és amennyiben igényt tartanak a magyar segítségre, időben jelzik, hogy a szükséges intézkedéseket megtehessék.

Vasárnap sikeresen kimentették a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerben rekedt 12 tagú ifjúsági focicsapat első négy tagját, hétfő délelőtt pedig a második mentőakció is elindult. A 11 és 16 év közötti gyerekekből, illetve 25 éves edzőjükből álló csoport június 23-a óta raboskodik a monszuneső miatt elárasztott barlang fogságában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagy dózisban került a két brit szervezetébe az idegméregből, ami az egyiküket már meg is ölte

A rendőrség feltételezése szerint az idegméreg tárolóeszköze került Dawn Sturgess és Charlie Rowley… Tovább olvasom