Kisalföld logö

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 20°C | 30°C Még több cikk.

Mentőcsomagra szorulhat Portugália a lisszaboni kormány szerint

Már a lisszaboni kormány sem zárja ki, hogy Portugália a görögök és az írek sorsára juthat: a portugál pénzügyminiszter hétfőn nyíltan arról beszélt, hogy országa olyan helyzetbe sodródhat a belpolitikai válság miatt, amelyen csak külső segítséggel lehet úrrá lenni.
A belpolitikai krízis "annyira mély, hogy egyenesen a külföldi segítők karjai közé zuhanhat az ország" - idézte Fernando Teixeira dos Santos pénzügyminisztert a Lusa portugál hírügynökség.

A Reuters hétfői beszámolója szerint José Sócrates kormányfő is attól tart, hogy Portugália mentő hitelekre szorul. A kisebbségi kormány újabb takarékossági javaslatairól várhatóan szerdán szavaznak a törvényhozásban. Sócrates azzal fenyeget, hogy távozik posztjáról, ha az ellenzék nem támogatja az indítványokat, és azt állítja, hogy lemondásával még inkább elmélyül az adósságválság, amely a görög és az ír útra tereli Portugáliát.

Pedro Passos Coelho, a felmérésekben vezető PSD elnöke a kormányfővel hétfőn folytatott megbeszélései után úgy nyilatkozott, hogy pártja támogatja a konszolidációt, a kormány tervezett új intézkedéseit azonban nem, mert azok kidolgozatlanok, igazságtalanul sújtják a legvédtelenebb rétegeket, és nem alkalmasak a válság kezelésére.

Az új megszorító intézkedések célja, hogy a hazai össztermékhez (GDP) viszonyított államháztartási hiány a tavalyi 7 százalék körüli szintről 4,6 százalékra csökkenjen az idén. A kormányzati terveket támogatja az Európai Bizottság és az Európai Központi Bank is, amely államkötvények vásárlásával és a bankok számára biztosított tőkeforrásokkal is segíti a válságkezelést.

A kisebbségi kormány és az ellenzék közti feszültség miatt azonban kútba eshet az újabb - 11 hónap alatt már a negyedik - megszorító csomag, hiszen ellenzéki szavazatok nélkül elbuknak az egyebek között az öregségi nyugdíj befagyasztását előirányzó javaslatok.

A befektetői bizalom így tovább csökkenhet, miközben júniusig összesen 9,5 milliárd euró adósságot kell megújítani - áll az AP hírügynökség beszámolójában, amely szerint a legnagyobb probléma az, hogy Portugália megingása akár a jóval nagyobb, és ugyancsak adóssággondokkal küszködő Spanyolország, Belgium és Olaszország stabilitását is veszélyezteti.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Légitámadás Tripoli térségében

Újabb légitámadás kezdődött hétfőn este a líbiai főváros, Tripoli térségében.
Tovább olvasom