Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Megvonták a kolumbiai prostituáltbotrányban érintett amerikai katonák biztonsági jogosultságát

A Pentagon felfüggesztette a kolumbiai prostituáltbotrányban érintett katonák biztonsági jogosultságát - közölte hétfőn Leon Panetta amerikai védelmi miniszter.
Az amerikai hadsereg 12 és az elnök biztonságáért felelős Secret Service ugyancsak 12 tagja ellen vizsgálat folyik, mert kiderült, hogy az amerikai államok cartagenai csúcstalálkozóját megelőzően, miközben Barack Obama látogatásának biztosítását készítették elő, április 12-én 21 prostituáltat vittek fel a szállodai szobáikba. Az ügyet az robbantotta ki, hogy egyikük, akinek tarifáját nem rendezték, feljelentést tett a helyi rendőrségen.

A Pentagon hétfőn közölte, hogy a 11 katona mellett, akinek az ügyben való érintettségét eredetileg vizsgálta, egy újabb személyre terjesztette ki a nyomozást. A eljárás által érintettek közül hatan a hadsereg, ketten a tengerészgyalogság, ketten a haditengerészet és ugyancsak ketten a légierő kötelékében szolgálnak.

Az érintettek mozgását könnyítő biztonsági jogosultság további sorsa Panetta szerint attól függ majd, hogy mit állapít majd meg a botrány feltárására indított vizsgálat. A miniszter nyilatkozatából nem derült ki, hogy az érintettek közül hányan rendelkeztek biztonsági jogosultságokkal. Egyelőre vádat senki ellen nem emeltek.

Az amerikai haderő kötelékében szolgálók számára tilos a prostituáltak szolgálatainak igénybe vétele, függetlenül attól, hogy az milyen jogállású helyen történik. Elmarasztalásuk esetén az érintettek egyévi szabadságvesztést kaphatnak és leszerelhetik őket.

A Secret Service 12 érintett tagja közül hatan már kiléptek a szolgálattól. A kolumbiai prostituáltbotrány ügyében a Pentagon és a Secret Service mellett a kongresszus két házának belbiztonsági bizottsága is vizsgálatot indítrott. Amerikai lapértesülések szerint azt is ki szeretnék deríteni, hogy a partin, amelynek hangulatát a cartagenai kéjhölgyek társasága is emelt, az eddig gyanúba keveredett személyek mellet részt vettek-e a Fehér Ház alkalmazottjai is. Sajtóforrások tudni vélik, hogy örömlányokat az eredeti jelentésekkel szemben nem egy, ha nem két szállodába vittek fel a hivatalos amerikai személyek.

Susan Collins szenátor és Carolyn Maloney képviselőnő az üggyel kapcsolatban, egymástól függetlenül, azt javasolta, hogy a hasonló botrányok elkerülése érdekében emeljék meg a Secret Service-ben szolgáló nők arányát. Maloney szerint ez jelenleg 11 százalék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbanás egy norvég tejüzemben - egy halott, sok sérült és eltűnt ember

Robbanás történt egy tejüzemben hétfőn Norvégia délkeleti részén, legkevesebb egy ember meghalt és… Tovább olvasom