Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását német katolikus kórházakban

Németországban két katolikus egyházi kórházban is megtagadták egy megerőszakolt nő ellátását, a hivatalos álláspont szerint tévedésből, a Der Spiegel vasárnapi összeállítása szerint azonban a Kölnben történt eset nem véletlen, és azt mutatja, hogy az egyház távolodik a társadalomtól.
A 25 éves nő ellátását arra hivatkozva tagadták meg a kölni Szentlélek, illetve a Szent Vince kórházban, hogy a kezelés részeként esemény utáni fogamzásgátló tabletta használatát kellett volna tanácsolni, ami ellentétes a terhesség-megszakítást elutasító katolikus állásponttal. A még decemberben történt esetről csütörtökön számolt be a német sajtó. A hírekre reagálva a két kórház vezetősége és az intézményeket fenntartó kölni érsekség bocsánatot kért. Közleményükben hangsúlyozták, hogy tévedés történt, és a nemi erőszak áldozatait pontosan ugyanúgy látják el, mint a nem egyházi fenntartású klinikákon.

A "botrányos esettel" az egyház saját magának árt - mondta a Der Spiegelnek Sylvia Löhrmann, az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormány miniszterelnök-helyettese. Az emberiesség elve ellen vét, aki nem nyújt segítséget egy megerőszakolt nőnek - tette hozzá, hangsúlyozva, hogy a német katolikusok központi bizottsága - az egyház világi szervezeteit összefogó testület - tagjaként napirendre kívánja emelni az ügyet.

A Der Spiegel szerint az eset rávilágít arra az ellentmondásos helyzetre, hogy miközben a hívők száma évtizedek óta csökken, a katolikus egyház egyre nagyobb befolyásra tesz szert szociális intézmények fenntartójaként. Ebben a minőségében nem a köz szolgálatának rendeli alá működését, hanem a vallási elveket érvényesíti.

A katolikus és az evangélikus egyház 1950-ben mintegy 130 ezer polgári alkalmazottat foglalkoztatott az akkori Nyugat-Németországban. Ez a szám ma meghaladja az egymilliót. Így a két egyház az állam után a második legnagyobb munkaadó az országban. A katolikus egyház 420 kórházat működtet, ezekben összesen 165 ezren dolgoznak. Számos vidéki régióban az egyház monopolhelyzetbe került a szociális ellátás területén, mert az óvodától kezdve a kórházon át az idősek otthonáig valamennyi intézmény hozzá tartozik.

A német katolikus egyház az utóbbi napokban egy másik botránnyal összefüggésben is gyakran szerepelt a sajtóban. Az egyházat cenzúrával és bizonyítékok megsemmisítésével vádolta meg a bentlakásos egyházi iskolákban kiskorúak ellen elkövetett szexuális visszaélések feltárásával megbízott alsó-szászországi kriminológiai intézet vezetője, mire a püspöki konferencia a bizalmi viszony megromlására hivatkozva visszavonta a 2010-ben nyilvánosságra került ügyek nyomán adott megbízást.

Olvasóink írták

 • 6. zeta62 2013. január 21. 11:35
  „5. Valaki 2013.01.21. 10:28

  Módszeresen járatják le a kereszténységet. S minő véletlen, valahogy vagy a szerző, vagy a média egy bizonyos néphez köthető. Navajonkik? :)”
 • 5. Valaki 2013. január 21. 10:28
  „Gondoltam, hogy a libernyákok rárepülnek erre az irányított álhírre! :)))

  Először meg kéne nézni a hír hol jelenik meg.”
 • 4. gonzo 2013. január 21. 10:01
  „A múltkor volt egy hír:az egyház engedélyezi az ingatlanján multik letelepedését,de a boltokban kontrollálják a forgalmazott termékeket.Pl. nem lehet gumi óvszert árulni.Részemről No comment ezután.”
 • 3. egyhozzászóló 2013. január 21. 09:52
  „El kellene már felejteni az egyházakat. Ezek olyan (csak hivatalosan működő) szervezetek, mint a szicíliai maffia. A középkorban a sok írástudatlan embernek még el tudták adni magukat az ostoba történeteikkel de, hogy most is ennyi birka legyen... Aki vallásos az legyen az, de minek ehhez egyház? Ja, bocsi. A birkáknak is kell az akol.”
 • 2. Lone_wolf.. 2013. január 21. 09:30
  „férgek”
 • 1. kerteszb 2013. január 21. 09:19
  „Setét középkor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy halott és négy eltűnt egy oroszországi bányaszerencsétlenségben

Metánszivárgás miatt négy bányász megfulladt vasárnapra virradóra a szibériai Kemerovo megye egyik… Tovább olvasom