Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

Megölték az al-Kaida két vezetőjét - lefejezték a terrorszervezetet

Megölték az iraki al-Kaida két vezetőjét és ezzel mintegy lefejezték a terrorszervezetet - jelentette be hétfőn Núri al-Máliki iraki kormányfő.

Abu Omar al-Bagdadit és Abu Ajjúb al-Mászrit a Bagdadtól körülbelül 160 km-re északkeletre fekvő Tartar-tó mellett egy közös amerikai-iraki műveletben ölték meg vasárnapra virradó éjjel.

Máliki fényképeket mutatott be a sajtónak bizonyítékként, s az amerikai hadsereg DNS-vizsgálatai is megerősítették a két férfi személyazonosságát. Raymond Odierno tábornok, az amerikai csapatok parancsnoka szerint a terroristák halála valószínűleg a legnagyobb csapás az al-Kaidára az iraki felkelés kezdete óta. Az al-Kaida vezetőire Tikrít, a volt iraki diktátor, Szaddám Husszein szülővárosa közelében csaptak le. A két holttestet búvóhelyük, egy épület lerombolása után egy földbe vájt rejtekhelyen találták meg. A művelet során Bagdadi egyik fiát és Mászri egyik segédjét is megölték. Egy amerikai katona szintén meghalt, három másik pedig megsebesült, mikor lezuhant a hadsereg egyik helikoptere.

Máliki közölte, hogy megtalálták az al-Kaida vezetők számítógépeit és levelezésüket Oszama bin Ladennel és jobb kezével, Ajman az-Zaváhirivel. "Az al-Kaida több sebből vérzik, vezetői elesnek, sikerült hozzáférnünk a kommunikációs hálózatukhoz és a bázisukhoz is. Az al-Kaida túl gyenge ahhoz, hogy veszélyt jelentsen, de ennek ellenére nem dőlhetünk hátra a székünkben, amíg teljesen meg nem semmisítettük a szervezetet" mondta az iraki kormányfő.

Az amerikai hadsereg tájékoztatása szerint az Abu Ajjúb al-Mászri néven tevékenykedő, egyiptomi születésű Abu Hamza al-Muhádzsir az al-Kaida iraki sejtjeiért volt felelős. Társa, Hamid Daúd Muhammad Halíl az-Závi, alias Abu Omar al-Bagdadi az iraki felkelők által 2006-ban kikiáltott Iraki Iszlám Állam (ISI) emírje volt, s a "hit hercege" nevet is viselte. Az amerikaiak sokáig egy virtuális szervezet fiktív, csupán az interneten létező vezetőjeként tartották számon Bagdadit, "akit" a terroristák csak propagandacélokból találtak ki, hogy az iraki felkelésben részt vevő külföldi harcosok fontos szerepét elleplezzék.

Az iraki kormány 2009. áprilisában bejelentette, hogy elfogta Bagdadit, ezt a hírt azonban az iszlamista weboldalak cáfolták. Máliki erről a következőt mondta: az al-Kaida megtévesztésül több embert is Bagdadinak tüntetett fel, de most végre ő volt az igazi. A 2006-ban megölt al-Kaida vezető, Abu Muszab az-Zarkávi utódjaként ismert Mászrinak korábban már szintén halálhírét költötték, de az amerikai hadsereg ezt sosem erősítette meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Római kori szobrokat tártak fel Macedóniában

Augustus császár márványszobrának fejét, valamint egy szobortorzót tártak fel a macedóniai Stobi… Tovább olvasom