Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 24°C Még több cikk.

Megölték az al-Kaida jemeni vezetőjét

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt, feltehetően egy drónnal végrehajtott légicsapásban halt meg.
Feltehetően egy amerikai dróntámadásban megölték az Arab-félsziget al-Kaidájának (AQAP) jemeni vezetőjét - jelentette a CNN amerikai hírtelevízió hétfőn, két jemeni biztonsági forrásra hivatkozva. Az AQAP elismerte egy interneten közzétett videóban, hogy vezetőjét amerikai légicsapásban megölték, és közölte, hogy az új vezető a szervezet eddigi katonai parancsnoka lett.

A CNN beszámolója szerint a terrorista vezető elleni támadást pénteken hajtották végre Hadramaut tartomány székhelyén, Mukallában.

A megölt Nasszer al-Vahajsi egykor Oszama bin Ladennek, az al-Kaida vezérének egyik bizalmasa volt. Helyi források hétfőn a nemzetközi terrorhálózat második számú vezetőjeként, Ajman az-Zavahri helyetteseként említették őt.

Az AQAP propagandaszolgálata, az al-Malahem videoközleményt adott ki, amelyen Háled Batarfi, az AQAP egyik magas rangú tisztségviselője bejelenti, hogy Nasszer al-Vahajsi két másik harcossal együtt meghalt egy amerikai drónról végrehajtott légicsapásban. Vahajsi helyére Kászim al-Rajmit, az AQAP katonai vezetőjét nevezte ki a szervezet vezetői tanácsa.

Az al-Malahim propagandaszolgálat által 2009. január 23-án készített és az IntelCenter által 2009. december 30-án közreadott, videofelvételéről készített kép Nasszer al-Vahajsiról.
Az al-Malahim propagandaszolgálat által 2009. január 23-án készített és az IntelCenter által 2009. december 30-án közreadott, videofelvételéről készített kép Nasszer al-Vahajsiról.

Gregory Johnson, az AQAP-ról szóló könyv szerzője azt írta, hogy Vahajsi jemeni születésű, és először 1998-ben utazott Afganisztánba, hogy csatlakozzon az al-Kaidához. Ott találkozott a terrorhálózat vezetőjével, Oszama bin Ladennel, és 2001-ig maradt mellette amolyan szárnysegédként. Abban az évben az amerikai invázió miatt a terrorcsoport szétszóródott. Vahajsi hat éve, 2009-ben lett az AQAP vezetője, néhány évvel azután, hogy megszökött jemeni börtönéből. Az elmúlt években az AQAP számos terrortámadást hajtott végre Jemenben, kormányzati és más intézményeket, katonai létesítményeket vett célba. Merényleteiben százak haltak meg. Ez a szervezet vállalta megára a Charlie Hebdo francia szatirikus magazin elleni véres támadást, Mohamed próféta becsmérlésével indokolva a 12 halálos áldozatot követelő vérengzést.

Egy neve elhallgatását kérő amerikai tisztségviselő azt mondta, hogy az Egyesült Államok még vizsgálja Vahajsi halálának körülményeit, ugyanakkor nem kommentálta azt a feltételezést, hogy az amerikai erőknek közük volt a pilóta nélküli repülőgéppel végrehajtott terrorellenes csapáshoz.

Az amerikai hadsereg semmilyen csapásban nem vett részt - mondta egy másik tisztségviselő.

A hasonló dróntámadásokat azonban általában a Központi Hírszerző Ügynökség, a CIA irányítja az Arab-félsziget déli részén lévő országban.

Két hónapja, április közepén amerikai légicsapás végzett az AQAP fő vallási ideológusával, a szaúdi állampolgárságú Ibráhím Szulejmán Mohamed ar-Rubejs muftival.

Megfigyelők akkor megjegyezték, ar-Rubejs megölése azt jelzi, hogy az Egyesült Államok AQAP elleni dróncsapásai a jemeni belpolitikai felfordulás ellenére, az amerikai katonai tanácsadók kivonása után is folytatódhattak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állandó lakcím csak egy lehet

Ha állandó lakcímmel rendelkezem Bécsben és Magyarországon is, akkor hol és milyen iratokkal tudok… Tovább olvasom