Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a védelem tanúinak meghallgatása a Mladic-perben

Az egykori boszniai szerb katonai parancsnokkal szemben az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat.
Megkezdte a védelem tanúinak meghallgatását a Ratko Mladic egykori boszniai szerb katonai parancsnok ellen folyó büntető perben hétfőn a délszláv háborúkban elkövetett súlyos jogsértések ügyében eljáró hágai ENSZ-törvényszék (angol rövidítéssel: ICTY).

A most 72 éves Mladiccsal szemben az 1992 és 1995 között lezajlott boszniai háború során elkövetett cselekmények miatt emeltek vádat. A vádpontok közül a legsúlyosabb a népirtás vádja, amely szerint a volt katonai parancsnokot felelősség terheli a második világháború utáni legnagyobb ismert európai tömeggyilkosságért, az 1995 júliusi srebrenicai mészárlásért. A boszniai településen a szerbek mintegy 8 ezer bosnyák muzulmán férfit és fiatalembert öltek meg.

Egy másik vádpont Szarajevó, a boszniai főváros - összesen tízezer ember életét kioltó - szerb ostromához kapcsolódik. A hétfői tárgyalási napon a védelem részéről felvonultatott első tanú - Mileta Sladoje egykori boszniai szerb zászlóaljparancsnok - a szarajevói történésekkel kapcsolatban tett Mladicra nézve kedvező vallomást.

Mladic ártatlannak vallotta magát az ellene felhozott vádpontokban. Kétszáz tárgyalási óra áll rendelkezésére védőtanúk állítására, és összesen 336 ilyen tanú meghallgatását kezdeményezte.

Radovan Karadzic volt boszniai szerb politikai vezető után Mladic a második legfontosabb vádlott a hágai törvényszék előtt, akinek az ügyében várhatóan 2016 végén hirdethetnek ítéletet. Karadzic ügyében már jövőre ítélet várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerbiában 80 ezer hektár termőföld van víz alatt

Az árvíz okozta kár mértékét csak akkor tudják pontosan meghatározni, amikor mindenhol visszahúzódik… Tovább olvasom