Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

Meghalt Szun Jat-szen legfiatalabb unokája

Autóbaleset következtében 72 éves korában a hétvégén életét vesztette Nora Szun, Szun Jat-szennek, a Kínai Köztársaság atyjának legfiatalabb unokája Tajvanon.

A Nora Szunt szállító gépkocsi még január elsején ütközött frontálisan egy vele szemben közlekedő gépkocsival Tajpej közelében, útban a repülőtérre. A minden valószínűség szerint a megengedett sebességnél gyorsabban hajtó autó vezetője a helyszínen meghalt. A balesetnek három sérültje volt, Szun, a barátja, aki a repülőtérre vitte, és a másik gépkocsi utasa.

A súlyos sérült Nora Szunon több műtétet is végrehajtottak, s kórházi jelentések szerint állapota stabilizálódott, de szombaton váratlanul kritikussá vált és az életét már nem tudták megmenteni. Az amerikai állampolgárságú Szun, aki ideje nagy részét Sanghajban töltötte, de Hawaii szigetén és Hongkongban is élt, azért utazott Tajvan szigetére, hogy részt vegyen az édesapjának emléket állító bronzszobrok leleplezésén, amelyeket ő maga adományozott helyi egyetemeknek. Szun Jat-szen alapozta meg és irányította azt a forradalmat, amely 1911-ben megdöntötte a kínai császárságot, és kikiáltotta a köztársaságot.

Ő alapította a nacionalista pártot, a Kuomintangot, amely később vereséget szenvedett a kommunistáktól, és Tajvan szigetére szorult. Nora Szun a legfiatalabb lánya Szun Fónak, Szun Jat-szen első házasságából született fiának. Sanghajban látta meg a napvilágot, édesanyja Csen Szuk-jing (Chen Suk-Ying) volt. Nyolcéves korában elrabolták és miután váltságdíj fejében kiszabadult, édesanyjával Hongkongba költöztek. Később Tajvanon élt, majd férjhez ment az amerikai légierő egy pilótájához, akit az Egyesült Államokba követett; három gyermekük született. 1986-ban kezdte meg diplomáciai karrierjét. Az Egyesült Államok kereskedelmi konzulja volt a dél-kínai Kantonban (Guangzhou), Sanghajban és Párizsban. Később saját tanácsadó céget alapított, amelyet fiával együtt vitt, s Kínában működtetett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EU-IMF-EKB Brady-terv Görögországnak

A görög To Vima lap értesülése szerint az EU, az IMF és az EKB új megoldást keres a görög… Tovább olvasom