Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Meghalt Szuharto volt indonéz elnök

86 éves korában vasárnap a kórházban meghalt Indonézia korábbi elnöke, Hadzsi Mohammed Szuharto. Három hete szállították egy jakartai kórházba szív-, tüdő- és veseproblémák miatt. Szombaton a kórházban még azt mondták: javult a volt diktátor állapota, levették a lélegeztetőgépről és hamarosan hazamehet.
Vasárnapra virradóra azonban másodszor is leállt több szerve, újra kellett éleszteni, majd kritikus állapotba került.Hadzsi Mohammed Szuhartó a holland gyarmatból függetlenné vált Indonézia második elnöke volt 1967-től 1998-ig. Szuhartó 1921-ben született. Gyermekkoráról nagyon keveset tudni; szülei szegény parasztok voltak. Szuhartó 1940-ben iratkozott be a katonai főiskolára. Élesen antikommunista politikai beállítottsága miatt a 60-as években - már mint az indonéz hadsereg egyik tábornoka - fokozatosan szembefordult Sukarnó államfővel, majd 1967-ben meg is buktatta.

Erős, militarista jellegű, központosított kormányzást alakított ki, kíméletlenül leszámolt politikai ellenfeleivel. A hatvanas évek második felében legkevesebb félmillióan haltak meg vagy tűntek el a "tisztogatások" következtében. A hetvenes-nyolcvanas években Indonézia erőteljesen iparosodott, lakosainak életszínvonala gyorsan növekedett, a keménykezű vezetés miatt pedig a délkelet-ázsiai ország politikailag teljesen stabil maradt.

Ezért a hidegháború és az általános gazdasági növekedés évtizedeiben Szuharto népszerű volt a nyugati hatalmak körében. Mindez azonban gyorsan a visszájára fordult a 90-es években, amikor az ázsiai gazdasági és pénzügyi válságok miatt visszaesett az életszínvonal, és az autokrata, korrupt vezetők miatt a Nyugat is elfordult tőle. 1998-ban, a már zavargásokká fajult belső ellenállás és a külső bírálatok együttes hatására lemondott és teljesen visszavonult a politikától. Ezt követően már szinte nem is mutatkozott nyilvánosan. Szuhartó 1947-ben megnősült és hat gyermeke született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb Bhutto a pakisztáni politikai színpadon

Benazir Bhutto unokahúga nem akar örökös lenni, saját maga akar nyomot hagyni a pakisztáni… Tovább olvasom