Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Médiatörvény - Német lapkommentárok a törvényről

Kísértés címmel közölt rövid kommentárt szombaton a Frankfurter Allgemeine Zeitung a magyar médiatörvényről és annak brüsszeli hullámairól.
Günther Nonnenmacher, a német konzervatív újság öttagú szerkesztőbizottságának tagja rámutat: a magyar EU-elnökség nyitánya nem sikerült. Ennek oka elsősorban egy olyan médiatörvényben rejlik, amely már azelőtt nagy izgalmat okozott, hogy a miatta izgalomba jövők elolvashatták volna. A kommentátor szerint "a média szabályozása kényes terep, mivel minden törvény a cenzúra lehetőségét rejti magában.

A döntő kérdés az, hogyan értelmezik és alkalmazzák. A legfontosabb biztonsági korlátot pedig az jelenti, hogy vannak-e olyan jogállami intézmények, demokratikus hagyományok és politikai ellensúlyok, amelyek gátat szabnak az esetleges visszaélésnek. Egyes megfigyelők szemében éppen itt van a kutya elásva. Szabad és titkos választások nyomán Magyarországon olyan kormány került hatalomra, amely nyugat-európai szóhasználattal íjobboldali-nemzetinekí, tehát gyanúsnak minősül, és kétharmados alkotmányozó többséggel bír a parlamentben.

Ez kísértést jelent a zavartalan kormányzásra, amely nem igazán fordul elő a demokrácia elméletében. Ezért is legitim, hogy figyelemmel kísérjük a budapesti fejleményeket" - írta a Frankfurter Allgemeine Zeitung. A liberális Süddeutsche Zeitungban közölt kommentár szerzője, Martin Winter úgy véli, hogy az Európai Bizottság még mindig nem fogta fel teljesen a médiatörvény kapcsán támadt konfliktus robbanóerejét és dimenzióját. Ha beéri a törvény egyes részeinek az európai irányelvekkel való technikai összevetésével, azzal csak tovább szítja a politikai vitát. Egyúttal elveszíti az európai szerződések őrzőjeként élvezett szavahihetőségét.

Itt ugyanis nem bürokratikus előírásokról, hanem az Európai Unió alapvető értékeiről van szó. Winter szerint a magyar médiatörvény nem olyan jogszabály, amelybe "becsúszott néhány hiba, hanem nagyon is kiszámított támadás a sajtó és annak szabadsága ellen. Ezért is nem bízható Budapestre annak eldöntése, vajon és mikor akar változtatni a törvényen - amennyiben kiderülne, hogy jogosak voltak a bírálók aggodalmai. Ez azt jelentené, hogy várnának a baj bekövetkeztéig. Az EU-n belüli vita csak akkor fog lecsillapodni, ha Barroso elnök - tekintet nélkül néppártbeli kollégájára, Orbánra - az egész törvényt megvizsgálja, mégpedig nemcsak betűje, hanem szelleme szerint is" - vélekedett a Süddeutsche Zeitung kommentátora.

Minden Orbán miatt van címmel közölt kommentárt a konzervatív Die Welt. Christoph B. Schiltz szerint a médiatörvény "aligha állná ki a 11. cikk (az Európai Unió alapjogi chartájának 11. cikke) szerinti ídemokráciavizsgátí az EU-bizottság előtt. Az informátorok korlátozott védelme, a politikai irány ellenőrzése, pártpolitikai befolyás alatt álló médiahatóság - ez példa nélkül áll Európában.

Orbán kormányfőnek szégyellnie kellene magát azért, hogy törvényét közvetve együtt említette más európai médiatörvényekkel." Most úgy tűnik - folytatódik a kommentár -, hogy a magyar kormány visszavonulót fog fújni. Az összes érintett számára az a fontos, hogy a budapesti kormány az arcát megőrizve kerüljön ki a slamasztikából. Az EU most hosszadalmas vizsgálódások mögé bújik, holott a magyar médiatörvény már hetek óta részletesen ismert lehet a számára.

"Orbán, a hatalom dörzsölt stratégája tudja, hogy nincs több választása. Ha kemény marad, vagy taktikai játszadozáshoz folyamodik, úgy kudarcba fulladhat a magyar elnökség egy amúgy is roppant ideges Európában. Az Európai Parlament mindenesetre nem fog hallgatni: további engedmények hiányában az EP-képviselők a közelgő találkozás alkalmával hangosan elő fogják venni Orbánt. Az Európai Parlament probléma nélkül blokkolhatja a magyarok törvénytervezeteit a következő hat hónapban" - fogalmazott a Die Welt.

Olvasóink írták

 • 3. meir 2011. január 10. 14:22
  „lol-lol-lol!!! jo neve van,; Gunther NONNENMACHER!!lol-lol-lol!!
  -(Nonnenmacher = Apacacsinalo!)-”
 • 2. Julianusz 2011. január 08. 15:45
  „Visszaírják gyurcsány hazugságait, aki MÉDIATÖRVÉNY nélkül lökette ki a biztonságiakkal az ujságírót, és taposta össze a kameráját és felbujtóként verette véresre az ujságírókat .........többször.”
 • 1. galamblelkü 2011. január 08. 14:35
  „Kudarcba lehet fullasztani és a németek ezt meg is tehetik.Hamar elfelejtették Helmut Kohl szavait:Mi németek mindöröké hálásak leszünk Magyarországnak(1989).”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz miatt kiürítették a bécsi Astoria szállót

Egy étteremben keletkezett tűz miatt kiürítették a bécsi Astoria szállót szombatra virradó éjszaka,… Tovább olvasom