Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 14°C | 23°C Még több cikk.

Lovas szobrot kapott Szvatopluk a pozsonyi várban

Lovas szobrot kapott a pozsonyi várban Szvatopluk, az "ószlovákok királya".

A 7,8 méteres bronzból készült alkotást vasárnap késő este leplezték le ünnepélyes keretek között a három legfőbb szlovák közjogi méltóság jelenlétében.

A Szvatopluk-szobor felállítását Robert Fico miniszterelnök kezdeményezte. A 270 ezer eurós költséget közadakozásból kívánták előteremteni. Fico, valamint az államfő és a házelnök ezer-ezer euróval járultak hozzá a költségekhez. Bár a megadott számlán néhány hete még csak 123 ezer euró szerepelt, a bronzszobor már ott áll a pozsonyi várudvarban.

Ján Kulich, szobrászművész ingyen készítette el a szobrot, és a szerzői jogokat a szlovák parlamentnek adományozta. Alkotásának művészi értéket azonban nagyon sokan megkérdőjelezték, és eleve tiltakoztak a mű felállítása ellen.

Nagy vihart kavart az is, hogy Kulich a szocialista rendszerben, a hetvenes és a nyolcvanas években a pozsonyi képzőművészeti akadémia rossz hírű vezetője volt, aki politikai okokból gátolta több fiatal művész tehetségének kibontakozását. Fiatal művészek egy csoportja vasárnap este a helyszínen tiltakozott a szobor és alkotója ellen.

A lovas szobron lévő "ószlovákok királya" felirat is már korábban heves reakciókat váltott ki, és neves történészek történelmietlennek minősítették. Az "ószlovákok" vagy "régi szlovákok" kifejezést a Fico-garnitúra kezdte el használni a Nagy-Morva Birodalom egyes személyiségeire, akiket a szakma morváknak tartott.

Fico 2008 januárjában, az önálló Szlovák Köztársaság megalakulásának másfél évtizedes évfordulója alkalmával kifejtette, hogy kormánya a globalizálódó világban erősíteni kívánja a szlovák identitást, óvni a nemzeti és állami érdekeket, a fiatal nemzedéket pedig hazafiságra óhajtja nevelni. Közölte azt is, nem engedi meg, hogy kiürüljön és elnéptelenedjen a szlovák történelem.

- Egyre több történész hangoztatja, hogy a Nagymorva fejedelemségben nem szlávok, hanem régi szlovákok éltek, akiknek a királya Szvatopluk volt. Legyünk büszkék erre. Ha a magyaroknak lehet Szent Istvánjuk, a cseheknek pedig Szent Venceljük, akkor nekünk Szvatoplukunk lesz, akinek a szobrát mielőbb felállítjuk a pozsonyi várudvarban - érvelt akkori beszédében.

A szlovák szakértők meglepődve fogadták a kormányfő kijelentéseit. Ján Steinhübel, az egyik legismertebb szlovák régész rámutatott, hogy eddig csupán Milan S. Durica, az 1939-ben alakult fasiszta szlovák bábállam elnökének, Jozef Tisónak a dicsőítője és néhány dilettáns személy használta a "régi szlovákok" megnevezést. Egyesek még azzal is próbálkoztak, hogy a Nagymorva birodalom helyett Nagy-Szlovákiát használjanak.

Dusan Kovác történész szerint a Nagymorva birodalomban szlávok, nem pedig szlovákok éltek, az utóbbiak önmeghatározása legfeljebb a XV. századra tehető. "A +régi szlovákok+ kifejezéssel egyetlen komoly publikációban sem találkozunk, mert ez a megnevezés egyszerűen minden tudományos alapot nélkülöz" - szögezte le.

A három szlovák vezető vasárnap este is 1500 éves szlovák államiságról beszélt, és azt bizonygatta, hogy a szlovákoknak rendkívül dicső és gazdag történelmük van. Az is elhangzott, hogy másoktól eltérően a szlovákok nem akarják a másokét, csak a magukét védik.

Olvasóink írták

35 hozzászólás
12
 • 35. pancser 2010. június 08. 17:29
  „Egyszerűen nem értem hogyan szorulhat valakibe annyi butaság, hogy még Szvatoplukról is a zsidók jutnak eszébe. Abszurd gondolatok, igaz más nem is telik tőle másra, akiről, akikról szó van.
  A szoborhoz semmi közünk, bár lovasként, szlovákként soha nem élt. Szláv volt az istenadta, abban a zűrös időkben még nem léteztek szlovákok. Szlávként nyilván a szlovákoknak is őse volt, akik még mindig identitásukat keresik. Nem kell ezért gúnyolni őket !”
 • 34. meir 2010. június 08. 15:28
  „29-es!!
  az "einstand"-nak a Totokhoz semmi koze!!!
  31-es!!
  ezeddig Ti pofaztok belle a Mi belugyeinkbe,ugy ket eve folyamatosan!!!!
  33!!
  mi van???mirol is irsz??”
 • 33. miracle. 2010. június 08. 09:22
  „meir, csak akkor tudnánk, hogy miért <moderálva> anno a Turul szobor és a szovjet "emlék"mű kapcsán...”
 • 32. Álmodozó 2010. június 08. 09:01
  „Ezt a lovat kapta Szvatopluk honfoglaló őseinktől, csak az a baj hogy nagyon hasonlít Ficóra. Tehát a ló sem szlovák mivel letelepedő elődeink tulajdona volt.”
 • 31. kolombela 2010. június 08. 08:48
  „28. hozzászólás meir 2010.06.08. 00:20
  ha már belepofázásról írsz mások belügyeibe. Ti zsidók miért <moderálva> bele mások belügyeibe. Ha a III. világháború ki fog robbanni, az csak és kizárólag az agresszív politikátok miatt lesz.”
 • 30. kolombela 2010. június 08. 08:34
  „"...ószlovákok királya...". Már csak az a nagy kérdés, hogy mikor éltek ezek az "ószlovákok". Majd leestem a székről akkorát röhögtem ezen az oltári nagy baromságon. Aztán elgondolkodtam, hogy egyes országok hivatalos történelme semmi másra nem épül csak és kizárólag a hamisításra, hazugságra. A másik gondolatom pedig az volt, hogy rendkívűl elkeserítő, hogy a hazugságra épült bizonyos nemzettörténelmeket más országok meg elfogadják (gondolok itt a semitákra és az indoeurópaiakra), mindenféle kritika nélkül, holott teljesen tisztában vannak a hamisság mibenlétével.”
 • 29. Jandex 2010. június 08. 05:54
  „Részlet a Pál utcai fiúk-ból /tótul/:fantaszticku technicku dobásu,bravo nemecseku! Oszt jött az "einstand"!”
 • 28. meir 2010. június 08. 00:20
  „-"lovas szobrot kapott,Svatopluk..."-
  es???
  kit zavar az annyira Magyarorszagon hogy a Szlovakok milyen emlekmuvet emelnek a sajat hazajukban???
  abba milyen jogon obegat bele barki is,Magyarorszagrol???”
 • 27. Kikelet 2010. június 07. 22:10
  „Hol voltak az " ó-szlovákok" a pozsonyi csatában???”
 • 26. piroskaésabarkasz 2010. június 07. 21:15
  „25.Moha(fico)és Páfrány(slota).”
 • 25. Agent 2010. június 07. 20:49
  „22, főleg, hogy a "Lolka és Bolka" lengyel rajzfilm sorozat volt.”
 • 24. sicc 2010. június 07. 20:43
  „Így kezdődött a fajiideólógia is a náci időkben. Tudjátok a summérok stb.
  És ezt hagyják ?”
 • 23. piroskaésabarkasz 2010. június 07. 20:42
  „A szlovák hivatalokban vannak ismerőseim.Ők mondák,hogy azon a szinten is folyamatosan csesztetik őket a magyarságuk miatt!Lenézik őket(minket)!De még a D.Szerdahelyi áruházakban sem engedik a magyar feliratokat pl.Kaufland.”
 • 22. Patriot 2010. június 07. 20:41
  „Loka és Bolka párost is javasolnám a szlovák történelem részévé tenni.”
 • 21. Joel 2010. június 07. 19:16
  „Multkor azt olvastam hogy Szent István szlovák vitézekkel verte le Koppány magyarjait. Szent Imre pedig mint Nyitrai herceg, valójában szlovákia hercege volt. A kettőskereszt pedig Ciril és Metód, vagyis nagymorávia jelképe volt.....stb...lehetne folytatni...”
 • 20. sztiv 2010. június 07. 18:33
  „Hát a történelem szlovákok által való átírása után, át kellene írni a bibliát is.
  Szlovák biblia: És isten teremté a barmot...”
 • 19. accelerator 2010. június 07. 17:32
  „A Magyar történelemórákon is hazudnak... ez a szomorú az egészben”
 • 18. Csetneky 2010. június 07. 15:38
  „Szerencsétlen idióták! De azt azért remélem, Szvatopluk "azon" a lovon ül.”
 • 17. szószatyor 2010. június 07. 14:44
  „Amikor én jártam Érsekújváron, ott olyan kihajtogathatós városi turista-kalauzt lehetett kapni, aminek a 60%-a a térségben fellelt nagy-morva régészeti emlékeket taglalta, a maradék a város 1000 éves magyar múltját. A régészeti emlékek alatt természetesen cserépfül, meg fazekas töredékek értendők. Amúgy megvannak győződve róla, hogy Jedlik Ányos is szlovák volt, és a Győrt felszabadító Pálffy Miklós is színszlovák Mikulás Pálffy valójában. Több Monarchia korabeli olimpiai bajnokunkat is szlováknak tekintik.”
 • 16. k2968 2010. június 07. 12:44
  „Lehet öket nagyon nem szeretni.Egy biztos az egész nacionalizumusuk viszont kitünően példázza egy nem létező nemzet akaratát az összefogástól.
  Ha mi is......de ez csak álom....”
35 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gázai segélyflottilla - Izrael keresi a módját a bírálatokra

Az izraeli kormány legfontosabb miniszterei vasárnap este megvitatták, hogy Izrael miként reagáljon… Tovább olvasom