Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Lóhúsbotrány: a Nestlé is visszavont húskészítményeket

A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a svájci Nestlé is marhahúskészítményeket hívott vissza.
A világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata, a svájci Nestlé is marhahúskészítményeket hívott vissza Olaszországból, Spanyolországból és Franciaországból, miután lóhús nyomaira bukkant bennük.

A társaság, amely alig egy hete jelentette be, hogy nem érintett az egyre gyűrűző, több európai piacot is érintő lóhúsbotrányban, most arról tájékoztatott, hogy több termékében is több mint 1 százaléknyi lóhús-DNS-t talált.

A Nestlé Olaszországban és Spanyolországban fagyasztott ravioli és tortellini termékeket von vissza, míg Franciaországban egy vendéglátó-ipari Lasagne-termék értékesítését állítja le.

"Tájékoztattuk a hatóságokat. Nincs élelmiszerbiztonsági kérdés" - közölte a Nestlé.

A társaság tájékoztatása szerint olyan termékek érintettek a lóhúsbotrányban, amelyekhez az egyik beszállítójának egy német alvállalkozó szállítja a marhahúst.

Az európai kormányzatok eddig rendre arra hívták fel a figyelmet, hogy a lóhússal fertőzött marhahúskészítmények nem jelentenek egészségügyi veszélyt, jóllehet néhány esetben találtak olyan levágott lovat, amelyben emberi használatra alkalmatlan fájdalomcsillapító nyomaira bukkantak.

Az európai fogyasztók ennek ellenére óvakodnak a marhahúst tartalmazó késztermékektől. Kedden Stephane Lefoll francia agrárminiszter egy rádióinterjúban arról számolt be, hogy a fagyasztott késztermékek értékesítése 5 százalékkal csökkent azóta, hogy a lóhúsbotrány kirobbant.

Eddig több országban, így az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Németországban, Svájcban, Olaszországban, Spanyolországban, Finnországban és Svédországban is vontak ki termékeket a forgalomból.

Olvasóink írták

  • 13. Valaki 2013. február 20. 07:24
    „És ki eszik multi kaját? :))
    Inkább a Vásárcsarnok!”
  • 12. orion1 2013. február 20. 00:32
    „Lóhús-hepaj? Ugyan már! Én egyszer polip konzervet vettem, és mikor kibontottam, hátra ugrottam az ijedségtől! Lapátot tettem a konyhapult széle alá, és egy seprűvel belehúztam a konzervet.”
  • 11. Cloeon_dipterum 2013. február 19. 20:30
    „Svájc megint leszerepelt...”
  • 10. Pikulics 2013. február 19. 15:48
    „Vigan nyerit a fasirozott....”
  • 9. Contar 2013. február 19. 14:42
    „7. kató11 és 8. öröksoproni !
    Így már oké! Ha teljesen nem is tudjuk kizárni, de azért ha lehet a legkisebbre csökkentsük a kockázati tényezőt!”
  • 8. öröksoproni 2013. február 19. 14:12
    „Contar
    Évek óta ugyanazoktól veszem a zöldséget, gyümölcsöt a piacon, zöldség és gyümölcsíze van. A húsféléket is megbízható forrásból veszem, ahogy a halat is. Fűszerem nekem is van, a paprikát pedig megbízható termelőtől és feldolgozótól veszem, akinek a termékei kereskedelmi forgalomban nem kaphatók, viszont évek óta minden bevizsgáláson kitűnően szerepelnek. Kenyeret is a Jókenyértől veszek, ami még kenyér, nem ilyen felfújt fehér színű morzsaegyveleg. Tejtermék jöhet Cserpestől. Persze, mindent biztosan nem tudok kiszűrni, de ennyi szerintem pont elég. És valamit az immunrendszeremnek is kell hagyni, hadd dolgozzon:)”
  • 7. kató11 2013. február 19. 13:53
    „contar ez is igaz de mégsem kockáztatsz annyit.Pl a tescoban vett kolbászban emberi fogat talált egy férfi.Biztos megkóstolták .Tudom a permetezett dolgokkal is bejut a méreg a szervezetbe,de alma és alma közt is van difi.Lidlben szép fényes almát vettem aztán ott soha többé íze nem volt.Biztos ismered a rózsaszín paradicsomot is jó nagy színtelen semmit nem ér.Azért megér figyelni és kikerülni pl a levesporokat,az soha nem leves.Székelyleves,palócleves,babgulyás,növényekből sajátmagunk által készített leves azt nevezik levesnek.A hűtetlen dobozos tej soha nem tej,tejporból van.Amit eszünk az egészség lényege, ha már egyszer nyeljük a füstöt a vegyszert,meg még mindig csernobilt legalább ne gazdagítsuk a multikat.Van amit ott veszünk,de nem mindegy mit.”
  • 6. Infamous 2013. február 19. 13:29
    „a lóhús is hús, sőt kimondottan finom... pl. lókolbász stb...”
  • 5. kató11 2013. február 19. 13:15
    „Én sem.Ajánlom a jó szakácskönyveket.cba-ban 400 ft.Magam próbálok főzni nem kell az ami azt sem tudom miből van.Aki nem így gondolja az hívja fel az aldi húsokos információját,hátha elmondják neki honnan van a hús és miből darálták össze-vissza.”
  • 4. Contar 2013. február 19. 13:14
    „3. öröksoproni
    De azért remélem nem gondolod azt, hogy ezzel minden, az egészségedet kockáztató rizikót kiiktattál !? Az alapanyagokban ugyanúgy benne van minden, mint a félkész és kész termékekben!”
  • 3. öröksoproni 2013. február 19. 12:39
    „Eddig sem vettem félkész és kész terméket, amit élelmiszerként próbálnak eladni, ezután sem fogok.”
  • 2. Nagymedve1 2013. február 19. 12:35
    „Az igazi problema az, hogy meg a gyartok sem tudjak, miböl allitjak elö termekeiket. Egy keszetel csomagolasan minden összetevöt deklaralni kell, fogyasztovedelmi okokbol. Nem kedvelem a keszeteleket, de mondjuk ha a menzan ebedel a gyerek, honnan tudjuk, mit tesznek ele?

    Masreszt ismerek egy allergias kisgyereket, aki anafilaxiás sokkot kapott, amikor anyukaja nutellas szajjal megpuszilta - neki letfontossagu, hogy az legyen az etelben, ami ra van irva, legyen az csokolade, toastkenyer, vagy felvagott.

    Legutobbi hir: a dönerben talaltak sertes-dns-t, amely fogyasztasat ugyebar egyes vallasok tiltanak.
    Az angoloknal tabu a lohus fogyasztasa.

    Nemet mintakban talaltak phenylbutazont, a pacit ezzel kezelhettek.

    -> A fogyasztot ott vagjak at, ahol tudjak... Fö a profit.”
  • 1. Patriot 2013. február 19. 11:26
    „Lóhúst sokkal egészségesebbnek és drágábban értékesíthetőnek tartják mint a sertés és a marhahúsokat.
    Akkor mi a probléma?
    Valószínűsíthetően itt egy ellenőrzés nélküli, emberi fogyasztásra alkalmatlan húsárú került bele (minő véletlen!) a nagy multik által forgalmazott termékekben.
    Az is lehetséges, hogy ez a termék eredendően kutyakaják alapanyagaként került volna a piacra csak néhány árérzékeny, saját márkás-gazdaságos termék előállításban érdekelt cég kicsit javított a nyereség mutatókon.

    Romániában állítólag a közlekedési szabályok megváltozása miatt vágják le ezeket az állatokat, gondolom ehhez kell viszonyítani az egészségi állapotukat is. Svédországban meg ezrével tűnnek el a kiöregedett, beteg állatok erős gyógyszeres kezelésekkel pácolva a" finom " husika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Cementeshordóban találták meg az önkormányzati képviselő holttestét

Cementeshordóban találták meg Oroszországban egy múlt héten eltűnt önkormányzati képviselő… Tovább olvasom