Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 25°C Még több cikk.

Líbia - Megkezdődött Párizsban a válságértekezlet az ENSZ-határozat végrehajtása érdekében

Párizsban szombat délután válságértekezlet kezdődött a líbiai helyzetről az Európai Unió, az Egyesült Államok és az Arab Liga tagjainak részvételével az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1973. számú határozatának érvényesítése érdekében, amely katonai erő alkalmazását is lehetővé teszi Moammer Kadhafi rezsimjével szemben.

Nicolas Sarkozy francia elnök, Alain Juppé francia külügyminiszter, David Cameron brit miniszterelnök és Hillary Clinton, az amerikai diplomácia vezetője előzetes megbeszélését követően a francia államfő fogadta az elnöki hivatal lépcsőjén a kétórásra tervezett találkozó 22 résztvevőjét. A meghívott vezetők között van Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, Angela Merkel német kancellár, José Luis Zapatero spanyol miniszterelnök, valamint Katar, Irak, Jordánia és az Egyesült Arab Emírségek képviselője.

Az Afrikai Unió képviselője az előzetes hírekkel ellentétben nem vesz részt a megbeszélésen. Francia diplomáciai források szerint öt afrikai ország vezetője külön találkozik a mauritániai Nouakchottban, ahol a líbiai helyzet békés megoldásában betöltendő közvetítő szerepről egyeztetnek. Az Afrikai Unió március 11-én elutasította a katonai beavatkozás lehetőségét Líbiában. A párizsi válságértekezlet résztvevői viszont a Líbia ellen alakuló nemzetközi katonai koalíciót véglegesítik. Miután helyszíni jelentések szerint a líbiai külügyminiszter által pénteken bejelentett tűzszünet a gyakorlatban nem lépett életbe, a nemzetközi erők a válságértekezletet követő államfői nyilatkozatok után azonnal megkezdik a katonai akciót a líbiai civil lakosság védelmében - közölték Párizsban diplomáciai források.

Ezek szerint elsőként Franciaország, Nagy-Britannia és Kanada erői indulhatnak meg, őket követi majd az Egyesült Államok, s harmadik lépésben az arab országok csatlakoznak a katonai akcióhoz. A NATO szerepe egyelőre nem tisztázott, miután Párizs korábban kijelentette: nem akarja, hogy az atlanti szövetség avatkozzon be egy arab országban. A nemzetközi erők elképzelhetően először a líbiai katonai támaszpontokra mérnek csapásokat, elsősorban a repülőterekre, hogy megsemmisítsék a líbiai légvédelmet és megakadályozzák a líbiai katonai repülők felszállását. A nemzetközi katonai fellépést nagyban nehezíti, hogy a líbiai vezetőhöz hű erők szombaton tüzérségi tűz alá vették a kelet-líbiai Bengázi városának központját. Moammer Kadhafi - akinek távozását is követeli a nyugati vezetők többsége - eközben óva intett bármilyen, országa elleni katonai beavatkozástól.

Szóvivője, Músza Ibrahim tájékoztatása szerint jogtalanságnak, tiszta agressziónak bélyegezte az esetleges intervenciót, amelyet szavai szerint a Nyugat "meg fog bánni", és amellyel kiszámíthatatlan kockázatoknak teszi ki a földközi-tengeri térséget és Európát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Japán - Újabb utórengés Fukusima térségében

Újabb földrengés rázta meg helyi idő szerint szombaton este Japán északkeleti részét. Tovább olvasom