Kisalföld logö

2017. 02. 20. hétfő - Aladár, Álmos 0°C | 9°C Még több cikk.

Les Echos - Magyarország veszélyes lejtőn van

Magyarországról, az itteni politikai és adóügyi lépések külföldi visszhangjáról közölt cikket a francia üzleti körök napilapjának, a Les Echos-nak internetes oldala.

Az újság honlapján szerdán közzétett írás szerint mostanában nem pusztán azért beszélnek Magyarországról, mert hétfőtől ez az ország látja el az Európai Unió soros elnöki tisztjét, hanem főként a politikai és adóügyi lépések elleni tiltakozások miatt. "Hat hónappal ezelőtt egy jobboldali populista kormány győzött a választásokon nagy többséggel, méghozzá az addigi politikával való egyértelmű szakítás programja alapján: s a kormány megtartja ígéreteit" - szögezi le a szerző, Philippe Escande.

Escande utal az intézmények reformjára, az adóügyi intézkedésekre, a média átalakítására. Mint hozzáteszi: egy ilyen program nyilvánvalóan elégedetlenséget szül, s elsőként a nagy külföldi pénzügyi, energetikai, távközlési, vagy kereskedelmi cégek csaptak zajt, ezeket ugyanis hirtelen nagyon keményen megadóztatták. Ezek a vállalatok írtak is Brüsszelnek, hogy tiltakozzanak az intézkedések ellen.

"Ezeknek a cégeknek legalább két jó okuk van a tiltakozásra. Az első: még ha az EU minden tagállamának teljesen jogában áll is saját adórendszerének módosítása (s ezzel élnek is), arra nincs joguk, hogy olyan lépéseket hozzanak, amelyek a külföldi EU-cégeket a többieknél jobban sújtják. Ez teljes mértékben ellentétes lenne azokkal a szabályokkal, amelyek Európa gazdasági egységét megalapozzák. A második ok pedig az, hogy a kormány mindezzel olyan jogi bizonytalanságot teremt, amely nem nagyon kedvez a gazdaság jó működésének. Így például amikor a német energetikai cég, az E.ON az alkotmánybíróságnál panaszt akart emelni ezen adók ellen, a hatalom gyorsan megszavaztatott olyan új törvényeket, amelyek "minden hatalomtól" megfosztották ezt a testületet" - olvasható a weboldalon.

"Egyelőre Brüsszel és az európai országok óvatosak, s zavarban vannak, például a magyar elnökség miatt. De gyorsan mozgásba kell lendülniük, hisz a probléma nem csak gazdasági, de politikai is. Azzal, hogy elhallgattatja a sajtót és az ellensúlyt képező igazságügyi rendszert, Orbán Viktor miniszterelnök kormánya azon az úton van, hogy eltávolítsa országát azoktól a demokratikus alapelvektől, amelyek minden uniós ország közös talapzatát alkotják. S fennáll a kockázata, hogy ezt cselekedve saját magát lövi lábon, hiszen ezek a lépések nem pusztán a külföldi befektetőket késztethetik menekülésre (s úgy tűnik, ez már körvonalazódik), de egyúttal a pénzpiacok, s Magyarország európai partnereinek bizalmatlanságát is szíthatják, miközben szüksége van az európai szolidaritásra" - olvasható a Les Echos honlapján.
Magyarország veszélyes lejtőn van - írja a francia szerző, egyben utalva arra, hogy a populizmus Európában szinte mindenütt erősödik.

Olvasóink írták

 • 4. meir 2011. január 08. 18:41
  „"Trianon"???
  -es mond mar!! muszaly volt okvetlenul hadbalepni az Osztrakok es a Nemetek oldalan 1914-18 kozt!??”
 • 3. load 2011. január 05. 23:08
  „2. Cloeon_dipterum
  "Francia üzleti köröknek mi köze a magyar törvényekhez? :)"
  A cikkben elég világosan ki van fejtve, de ha nem érted, a kedvedért kiemelem.
  "Ezeknek a cégeknek legalább két jó okuk van a tiltakozásra. Az első: még ha az EU minden tagállamának teljesen jogában áll is saját adórendszerének módosítása (s ezzel élnek is), arra nincs joguk, hogy olyan lépéseket hozzanak, amelyek a külföldi EU-cégeket a többieknél jobban sújtják. Ez teljes mértékben ellentétes lenne azokkal a szabályokkal, amelyek Európa gazdasági egységét megalapozzák. A második ok pedig az, hogy a kormány mindezzel olyan jogi bizonytalanságot teremt, amely nem nagyon kedvez a gazdaság jó működésének. Így például amikor a német energetikai cég, az E.ON az alkotmánybíróságnál panaszt akart emelni ezen adók ellen, a hatalom gyorsan megszavaztatott olyan új törvényeket, amelyek "minden hatalomtól" megfosztották ezt a testületet"”
 • 2. Cloeon_dipterum 2011. január 05. 21:52
  „Francia üzleti köröknek mi köze a magyar törvényekhez? :)”
 • 1. Csetneky 2011. január 05. 21:35
  „moderálva> inkább a gyalázatos trianoni döntéssel kapcsolatban ugatnának. Már ha lenne bennük becsület.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Osztrák EP-képviselő: a baloldal kampányt folytat Magyarország ellen

Bírálta az európai baloldalt és védelmébe vette a magyar kormányt Andreas Mölzer, az Osztrák… Tovább olvasom