Kisalföld logö

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -8°C | -1°C

Lemondott az amerikai külügyi szóvivő a WikiLeaks

Lemondott vasárnap P.J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium vezető szóvivője, miután a héten "nevetségesnek", "ostobának" és "kontraproduktívnak" nevezte annak a katonának a fogva tartási körülményeit, akit azzal vádolnak, hogy titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.
Crowley kijelentése nyomán pénteki sajtóértekezletén maga Barack Obama elnök kényszerült védelmébe venni a Pentagon fogva tartási gyakorlatát. A szóvivő közleményében leszögezte, hogy vállalja a kijelentéseinek hatásából eredő következményeket, és benyújtotta lemondását Hillary Clintonnak. Az amerikai külügyminiszter ezt "sajnálattal" elfogadta. Obama elnök, miután pénteken rákérdeztek nála, hogy egyetért-e Crowleynak Bradley Manning közlegény fogva tartásával kapcsolatban tett megjegyzéseivel, kijelentette: a Pentagon biztosította róla, hogy megfelelően bánik a katonával.

Az elnök nem kívánta kommentálni a szóvivő szavait, de úgy fogalmazott, hogy a Manninggel szembeni bánásmód a védelmi minisztériumnak a katona biztonságával kapcsolatos aggályait tükrözi. A 23 éves Manninget a virginai Quantico tengerészgyalogos támaszpontján tartják vizsgálati fogságban. Azzal vádolják, hogy mintegy negyedmillió titkos diplomáciai sürgönyt szivárogtatott ki, amikor Irakban szolgált. Az értesüléseket a WikiLeaks portál publikálta, amivel a kormány szerint súlyos károkat okozott az amerikai diplomáciának. A WikiLeaks az amerikai történelemben példátlan mennyiségű tikos hivatalos iratot publikált.

Az 59 éves Crowley, az amerikai légierő nyugállományú ezredese, aki Bill Clinton elnöksége alatt a Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője volt, a Massachusettsi Műszaki Egyetemen, egy kisebb közönség előtt elmondott beszédében csütörtökön kritizálta Manning fogva tartásának körülményeit. Ugyanakkor azt is kijelentette, hogy Manning "jó helyen van" a katonai börtönben.

Lemondó nyilatkozatában P.J. Crowley leszögezte: megjegyzésével arra akart rávilágítani, hogy a biztonsági szervek napi, diszkrét cselekedeteinek is milyen szélesebb körű, akár stratégiai hatása lehet Amerika globális pozíciójára és vezető szerepére. "A mai, kihívásokkal teli időkben és a könyörületet nem ismerő médiakörnyezetben a hatalmat körültekintően, valamint a törvényeinkkel és értékeinkkel összhangban kell gyakorolni" - hangzott a nyilatkozat. Clinton külügyminiszter nyilatkozatában meleg szavakkal méltatta Crowley érdemeit, akinek viszonya ugyanakkor a médiával sokkal zökkenőmentesebb volt, mint az amerikai diplomáciai irányítás belső köreivel.

A szóvivőként tett kijelentései több konfliktust eredményeztek számára a tárcán belül, amelyek következtében a miniszterét már több mint egy éve nem kísérte el külföldi utakra. Az új szóvivő Mike Hammer közkapcsolatokért felelős helyettes külügyi államtitkár lesz, aki előzőleg szintén volt már szóvivő a Nemzetbiztonsági Tanácsnál és az utóbbi időben Crowley helyettese volt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Líbia - A Bengázi előtti utolsó városban gyülekeznek a felkelők

A rendszerellenes líbiai felkelés központja, Bengázi előtti utolsó erődítményben, Adzsdábíja… Tovább olvasom