Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Lebukott a legnagyobb szervkereskedő hálózat

A legkiterjedtebb szervkereskedő hálózatot fülelték le Indiában. A BBC híradása szerint a rendőrség azt gyanítja, hogy az Újdelhiben működő szervkereskedők az elmúlt 9 évben mintegy 500 vesét adtak el a világ különböző tájairól érkezett fizető pácienseknek.
Az ügyben az indiai rendőrség a múlt csütörtökön tartott házkutatást Újdelhi egyik elegáns külvárosában, Gurgaonban. Az apartmanban a vizsgálat során korszerű műtőberendezéseket találtak, amellyekkel az illegális orvosi beavatkozásokat, vagyis a vesék eltávolítását és beültetését végezték. A rendőrök ezenkívül luxusautókba szerelt vérvizsgáló berendezéseket is lefoglaltak. A tippet a házkutatásra egy olyan páciens adta, aki eladta veséjét a kereskedőknek.

A szervkereskedő hálózat ügyében az indiai rendőrség feltételezése szerint mintegy tucatnyi orvos érintett. Négy gyanúsítottat örizetbe vettek, de a szervkereskedelmet irányító orvosnak még időben sikerült külföldre menekülnie. Elfogása érdekében az indiai hatóságok már értesítették az Interpolt. Az indiai törvények alapján minden körülmények között tilos az emberi szervekkel való kereskedelem. Kizárólag az engedélyezett, hogy valaki önként és anyagi ellentételezés nélkül felajánlja a rászorulóknak egyes szerveit. De már viszonylag régóta sok szegény ember számára bevett pénzkeresti lehetőség, hogy pénzért eladják egyik veséjüket, amelyért gazdag indiaiak, vagy külföldiek jó pénzt fizetnek.

A "Hindustan Times" című indiai napilap információi szerint a vesékért 50 ezertől 100 ezer rúpiáig terjedő összeget (1250 és 2500 dollár), azaz a legkevesebb 217 ezer forintot, de akár 434 ezer forintot is fizettek. A lebuktatott szervkereskedő hálózat az indiai rendőrség feltételezése alapján az elmúlt 9 év alatt mintegy 500 vesét adott el többnyire gazdag indiaiaknak vagy külföldről érkező állampolgároknak, akiknek hazájukban még hosszú ideig kellett volna várniuk új vesére.

Az ügy heves vitákat váltott ki egész Indiában. A történtek hatására az Indiai Egészségügyi Szövetség tagjai hétfőn arra szólítottak fel a törvényhozókat, hogy könnyítsenek a szervátültetés szabályozásán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Uniós tilalom a brazil marhahúsra

Felfüggeszti a Brazíliából érkező marhahús behozatalát az Európai Unió. Az AFP francia hírügynökség… Tovább olvasom