Kisalföld logö

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 14°C | 24°C Még több cikk.

Közgáz Nobel-díj: az első nő

Két amerikai tudós, Elinor Ostrom és Oliver E. Williamson kapta megosztva az idei közgazdasági Nobel-díjat - jelentették be hétfőn Stockholmban.

Elinor Ostrom amerikai kutató az első nő, aki közgazdasági Nobel-díjat kapott. Az Indiana állambeli Bloomington egyetem kutatója az ugyancsak amerikai Oliver E. Williamsonnal megosztva kapta az elismerést a Svéd Királyi Akadémia hétfői bejelentése szerint.

Elinor Ostrom 1933-ban született, a politikatudomány professzora. Az indoklás szerint a díjat "a gazdasági kormányzással, különösképpen a közös erőforrásokkal kapcsolatos elemzéseivel" érdemelte ki.
Oliver E. Williamson 1932-ben szültetett, a kaliforniai Berkeley egyetem professzora. A közgazdasági Nobel-díjat szintén a gazdasági kormányzással, főképpen "a vállalat határaival foglalkozó tanulmányaival" érdemelte ki.

Elinor Ostrom
Elinor Ostrom


A díjazottak az elismeréssel járó - átszámítva nagyjából 270 millió forintot kitevő - pénzjutalmat is megosztva kapják.

Olvasóink írták

 • 5. elemér 2009. október 13. 16:40
  „Ki ez a 2 seggfej, Benjamin Netanyahu és Berlusconi a nagyvilágban ? Két nevetséges figura.
  Obama még az idén ér el eredményeket. Olvasni is tudni kell. Bush és Reagan korszak elmult. Két legnagyob marha az USA történelemben.”
 • 4. comet 2009. október 13. 08:46
  „3- egyenlőre annyi csak a baj Obama-val, hogy a ´Yes we can´ ígérgetésen kívül ezideig más nem történt, sőt a felhők csak tornyosodnak. Pontosabban a börtönök felszámolása az egyetlen eredmény, de felelősök ott sincsenek, hiszen a szálak Bushig érnek. Benjamin Netanyahu egyszerűen semmibe veszi Obamát, Berlusconi folyamatosan gúnyolja. Ha nem számol le a Bush klánnal, nem fog elérni semmit. Ez azért lesz nehéz, mert a Bush klán az USA-ban gyakorlatilag a szenátust jelenti az AIPAC-kal (amerikai zsidó lobbi) és még több száz befolyásos emberrel. Bushékat pedig most lehetne megfogni mert nagyokat hibáztak. Az USA birodalmi korszakának láthatóan vége, tehát veszteni való nincs, de ha elhúzza az időt, Bushék mindent a nyakába fognak varrni.”
 • 3. elemér 2009. október 13. 02:43
  „Érdemes emlitteni hogy Obama is a legjobb egyetemektre járt az USA-ban és apjának is doktorátusa volt és ösztöndijjal tanult az USA-ban. Obama pedig politikai tehetségét Afrikai apjátol örökölte.”
 • 2. elemér 2009. október 13. 02:39
  „Ja persze, ellentétben a közhiedelemmel az. amcsik viszik el a legtöbb Nobel dijat. Ez pedig azért van mert a legjobb egyetemek is itt vannak. Ezért is tart ide aki tud és marad.”
 • 1. comet 2009. október 12. 17:59
  „ha ez is olyan mint Obama nobel díja, akkor a világ eddig nem sok hasznát vette a díjazott munkának.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feltételezett ETA-tagokat vettek őrizetbe Franciaországban

Õrizetbe vették vasárnap a Baszk Haza és Szabadság (ETA) spanyolországi szeparatista… Tovább olvasom