Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

Készül a független koszovói alkotmány

A független Koszovó "békére és stabilitásra van ítélve", állítja az az alkotmánytervezet, amit a vasárnap délután 3 órára összehívott koszovói parlament elé terjesztenek. Az AFP francia hírügynökség tudósítója látta ezt a dokumentumot.
A pristinai törvényhozás által elfogadandó, 12 pontból álló szöveg szerint "Koszovó demokratikus, világi berendezkedésű, többnemzetiségű állam", amely örömmel látja "a nemzetközi civil és katonai rendfenntartó erőket" továbbra is. A függetlenség kikiáltásának dokumentum-tervezete hangsúlyozza, hogy Koszovó békés állam, "nem fenyegeti egyik szomszédját sem és minden vitás kérdésben a békés megoldást szorgalmazza mindenkivel". Koszovó "valamennyi szomszédjával jó viszony kialakítására törekszik és hozzá akar járulni a térség békéjéhez és stabilitásához".

A dokumentum szerint Koszovó státuszát egyfajta, az Európai Unió által "felügyelt függetlenségként" kell elképzelni, ahhoz hasonlóan, amit Martti Ahtisaari, az ENSZ főmegbízottja dolgozott ki előzetesen. A dokumentum azt is megemlíti, hogy a független Koszovó "garantálja a kulturális és vallási örökségek" tiszteletben tartását és ápolását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában az állatvilágot is veszélyezteti a tomboló tél

Legkevesebb százezer költöző madár tűnt el nyomtalanul az utóbbi hetek szélsőséges időjárása… Tovább olvasom