Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

Kedden temetik Amy Winehouse-t

A család közlése szerint kedden temetik el a hét végén elhunyt világhírű soulénekest.
A család tudatta, hogy az énekesnőt kedden helyezik végső nyugalomra, de sem a temetés helyét, sem pontos időpontját nem közölték. A búcsúztatás szűk körű lesz, csak a családtagok és a közeli barátok lehetnek jelen - közölte a család szóvivője.

A sajtóban megjelent találgatások szerint Amy Winehouse halálát kábítószer-túladagolás okozta, de a család cáfolta ezeket a feltételezéseket.

A halál pontos okát a boncolás alapján sem sikerült megállapítani, arra csak további toxikológiai vizsgálatokból derülhet fény, amelyek eredménye kettő-négy héten belül várható - közölte a rendőrség.


Korábban írtuk

A kivételes tehetségű brit souldívát - aki a rhythm & blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgott rövid, de kiemelkedő sikerű karrierje során - testőre találta holtan szombat este az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásában.

A vasárnapi megemlékezések visszatérő eleme, hogy Amy is a "27-esek klubjának" tagja lett, csatlakozva azokhoz a rocklegendákhoz - Janis Joplinhoz, Jim Morrisonhoz, Jimi Hendrixhez, Kurt Cobainhez és Brian Joneshoz -, akik szintén tragikusan fiatalon, 27 esztendősen távoztak. Édesanyja, Janis megtörve ismerte el, hogy ötszörös Grammy-díjas lányának halála "csak idő kérdése volt". Pénteken - Amy halála előtt alig egy nappal - találkoztak utoljára, és "már akkor sem volt magánál ... mégsem tudom felfogni ilyen hirtelen elmúlását" - idézték őt a vasárnapi brit lapok. A Sunday Mirrornak az énekesnő több közeli barátja elmondta, hogy Amy Winehouse élete utolsó hetében gyakorlatilag folyamatosan ivott, és az italra "vacak minőségű" extasy tablettákat szedett. Az egyik ismerős a vasárnapi lapnak tényszerűen kijelentette, hogy Amy "extasy-túladagolásban" halt meg.

Egy másik, név nélkül nyilatkozó barátja ehhez hozzátette: az utolsó időkben Amy ivászata "ellenőrizhetetlenné vált ... az egyik üveg vodkát a másik után döntötte magába, és ehhez olyan mennyiségű drogot fogyasztott, hogy a kettő együtt már halálos keveréket alkotott". Az énekesnőről régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége. Többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal, és legutóbb májusban töltött el rövid időt egy londoni rehabilitációs klinikán.

A brit bulvársajtó "közeli ismerősökre" hivatkozva egy ideig azt is híresztelte, hogy Amy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták, az viszont ismert volt, hogy krónikus tüdőtágulat alakult ki nála. Az énekesnőtől a brit és a nemzetközi pop-rock legnagyobbjai búcsúztak megrendülten a különböző közösségi portálokon. Sir Elton John szerint Amy Winehouse "a legkreatívabb művészek egyike volt, aki ebben az országban valaha is született". Lady Gaga Twitter-üzenetében "bámulatos tehetségűnek" nevezte Amyt, Ronnie Wood, a Rolling Stones gitárosa pedig közölte, hogy "nagyon jó barátot" vesztett el. Lilly Allennek, a brit pop ünnepelt fiatal sztárjának megemlékezése szerint "már a szomorú szó sem elég" a történtek leírására. Lilly szerint Amy Winehouse "annyira elveszett lélek volt ... nyugodjék szegény békében".

Korábban írtuk

Holtan találták londoni otthonában szombaton Amy Winehouse énekesnőt. A 27 esztendős, többszörös Grammy-díjas előadóművész halálhírét szombaton késő délután közölte a brit média, és a Twitter közösségi üzenő portálon is elterjedt, este pedig hivatalosan megerősítette lemezkiadója, a Universal is. A cég közleményében mélységes sajnálkozásának adott hangot "egy ilyen tehetséges zenész és előadóművész hirtelen elvesztése" miatt.

Meghalt Amy Winehouse

A rendőrség szombat estig hivatalosan annyit erősített meg, hogy "holtan találtak egy 27 éves nőt" londoni lakásán, de nem cáfolta, hogy Amy Winehouse-ról van szó. A Scotland Yard szóvivőjének első tájékoztatása szerint a halál oka egyelőre nem ismert. Amy Winehouse-t az észak-londoni Camden kerületben lévő lakásán találták meg. A rendőrség az utcát kordonnal lezárta. A kordonon kívül szombat estére több száz rajongó gyűlt össze, sokan virágokat helyeztek el az utca elején.

A botrányos belgrádi koncert...

A soul, a rhythm and blues és a dzsessz műfajában egyaránt otthonosan mozgó Amy Winehouse tehetségét öt Grammy- és három Ivor Novello-díjjal ismerték el. A díva két albumot készített: a Frank 2003-ban, a Back To Black 2006-ban jelent meg. Ez utóbbi album tette őt a nemzetközi showbiz világában is ismertté és elismertté, és ezzel nyerte öt Grammyjét.

Amy Jade Winehouse 1983. szeptember 14-én született Londonban. A zenét dzsesszrajongó taxisofőr édesapja, Mitchell szerettette meg vele. Amy Winehouse tízéves korában rapbandát alakított barátaival, tizennégy évesen pedig már saját dalait írta. Az énekesnőről azonban régóta köztudott volt súlyos kábítószer- és alkoholfüggősége is; többször kórházi kezelésre szorult a kábítószerezéssel összefüggő komoly tüdő- és szívpanaszokkal. A brit bulvársajtó "közeli ismerősökre" hivatkozva egy ideig azt híresztelte, hogy Winehouse a droghasználat miatt tbc-s lett, de ezt később hivatalosan cáfolták. Amy Winehouse a múlt hónapban törölte tizenkét naposra tervezett európai előadókörútját, miután a turnét kezdő belgrádi fellépése - feltűnő ittassága miatt - botrányba fulladt. A húszezres közönség többször is kifütyülte, miután az énekesnő másfél órán keresztül érthetetlenül motyogott a mikrofonba, bele-belekezdve egy-egy dalba. Az előadás során el is esett, elejtette mikrofonját, majd végül elhagyta a színpadot.

...és amikor csak a zene volt.

Amy Winehouse hivatalos lett volna az idei Sziget fesztiválra is, de a múlt hónapban ezt a fellépését szintén lemondta. Gerendai Károly, a Sziget főszervezője a fejleményt kommentálva annak idején az MTI-nek elmondta: az énekesnővel kapcsolatban korábban felmerült gondok miatt a budapesti koncert év eleji lekötése során rákérdeztek Winehouse menedzsmentjénél, hogy bizton számíthatnak-e a fellépésre. "Akkor azt a megnyugtató választ kaptuk, hogy nem kell aggódni Amy koncertje miatt" - mondta. A tragikus sorsú énekesnő színpadon kívüli magánélete is rendkívül zavaros volt. Egykori férje, Blake Fielder-Civil néhány éve - több társával együtt - erősen drogos és alkoholos állapotban összevert egy londoni kocsmárost, majd megvesztegetéssel és fenyegetésekkel megpróbálta rávenni áldozatát, hogy vonja vissza feljelentését. Az eljáró londoni koronabíróság 2008-ban 27 havi szabadságvesztést rótt ki Fielder-Civilre.

A meglehetősen súlyos ügyben Amy Winehouse is megjárta a rendőrséget, a szemtanúk megvesztegetési kísérletének gyanújával, de ellene abban az ügyben végül nem emeltek vádat. Egy évvel később azonban igen, mégpedig szintén verekedés címén, a hatóságok szerint ugyanis egy londoni jótékonysági bálon bántalmazta a közönség egyik tagját. A rendezvényt Károly trónörökös jótékonysági alapja, a Princeís Trust szervezte; a belépőjegyek 700 fontba (mai árfolyamon 200 ezer forintba) kerültek. A londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága azonban felmentette az énekesnőt. A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap, amely minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb britek becsült vagyonáról, Amy Winehouse-nak az idén hatmillió fontos (csaknem kétmilliárd forintos) vagyont tulajdonított.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. zsukov 2011. július 25. 18:14
  „Azt akkor mivan temessék el.....”
 • 56. Joco124 2011. július 25. 08:28
  „Aki ilyen ostoba az megérdemli.”
 • 55. bojtár 2011. július 25. 08:22
  „Milyen utolsó napjaiban???utolsó éveiben inkább”
 • 54. iux 2011. július 24. 22:02
  „Nem tudom sajnálni!”
 • 53. gabmaster 2011. július 24. 21:56
  „Sajnálom szegényt nem kellett volna meghalnia ha odafigyelnek rá jobban a barátai, ismerősei,szülei nem értem hogy lehet idáig süllyedni hogy saját embertársunkra fittyet hányva engedjük a biztos halálba rohanni sőt nem elképzelhetetlen hogy pont azok kergették a vesztébe akiknek a legnagyobb figyelmet és körültekintést kellet volna tanúsítani. Tragikus az emberek viselkedése a nagyvilágban,ebből semmi jó nem származhat.”
 • 52. Muki81 2011. július 24. 21:53
  „Így múlik el a világ dicsősége.”
 • 51. titokgyula 2011. július 24. 19:42
  „Ezek nevelik a gyerekeinket? Ők a példakép?”
 • 50. Pano 2011. július 24. 18:09
  „Közösen kell példát mutatni, minden ember a másiknak. Nem azt elvárni, hogy egy, vagy egy tucat "tömegből kiemelt" ember mutasson az élet minden területére példát. Ők is emberek, a hibáikkal, gyengeségeikkel. Túlságosan piedesztálra emeli a tömeg és ebbe rokkannak bele, mert nem tudnak megfelelni.
  Mindenkinek kell példát mutatni a környezetében élőknek, kis apró rögtönzésekből: pl. átadod a helyed a tömegközlekedésen egy idős, vagy gyermekes anyukának. Ezzel egyből kb 10 embernek mutatsz példát. Vagy egy koldust nem elhajtasz a francba, amikor odamegy hozzád, hanem kedvesen utasítod el, vagy adsz neki valamennyit, ha van rá lehetőséged.
  S ez csak egy a sok lehetőség közül.

  Ami Amyt illeti, könnyű azzal dobálózni, hogy saját magának köszönheti. Szimplán a körülményei és az élete áldozatává vált. Többször próbáld kikeveredni belőle, de ez nem olyan, hogy akárki más eldönti nem iszik többet mondjuk kólát, vagy eszik húst. Ez olyan szinten összetett probléma, ami felemészti az ember lelkét és tudatában sincs annak mit művel magával.
  Meg nem ezt kell nézni, hanem a munkásságát. Igyekezzetek abban örömet lelni, ha már tudott jót adni a világnak, legalább azt becsüljétek meg, az ő emlékének tiszteletére.”
 • 49. átlagember 2011. július 24. 17:56
  „Ne csodálkozzunk a fikázó hozzászólásokon, hiszen jó példát mutatnak erre a politikusaink. :(”
 • 48. girgic 2011. július 24. 17:09
  „Legenda!! Attól ő messze van.Gyászhír és majd mindenki orül meg fikázik?Mit vársz mindenki síratja majd? Nevetséges magának köszönheti,hogy meghalt.Így járt.”
 • 47. buggyant 2011. július 24. 15:08
  „Slowflash, szerintem már legenda.
  Ugyan már, nemár hogy Amy miatt drogoznak a magyar fiatalok. Hülyeség. Példát mutatni naja. Majd orbánviktor példát mutat. nemár egy popsztártól várjátok.
  Azért elgondolkodtató, hogy ennyire lelketlen egy ország ez, itt ha megjelenik egy gyászhír, a kommentek 80%-a örül meg fikázik hogy úgy kellett.”
 • 46. Truder 2011. július 24. 14:22
  „Csoda, hogy eddig élt...ilyen életvitel mellett.”
 • 45. beleptem 2011. július 24. 14:11
  „Sohasem a drogok rosszak, hanem az emberek , akik azt (félre)használják.
  Megihatok mindennap egy pohár bort esténként, néha elszívhatok egy marihuanás cigarettát, havonta 1x valami más is, de túlzásba, azt nem szabad vinni. Ha megiszol 1-2 liter vodkát és mellé még stimulánst is szed, annak jó vége nem lesz.”
 • 44. meteor* 2011. július 24. 13:56
  „Ami Amyt illeti, valaszthatott volna a normalis elet es a drog kozott. Egyes emberek a rabjai lesznek, de nem is tesznek azert, hogy leszokjanak rola. Neki az tetszett, ivott, drogozott, meghalt. Ezt pont a hozza hasonlok eletpalyaja. Hogy szegeny 27 evesen halt meg? Igen, korai volt, de nem akarta megvaltoztatni az eletet. Sajnalni nem tudom. A zeneje ugyis megmarad. Ehhez "hasonlo" Michael Jackson esetet. Egyaltalan nem volt "the king of the music", es amit tett magaval, az mar menthetetlen volt. Heath Ledger halala sokkal inkabb megbotrankoztatobb volt. Na o erte kar volt!
  Az en "No. 1 4ever" brit enekesem ugyanugy drogozott, mint akar Amy. Ivott, drogozott, dohanyzott. De o legalabb tett a valtozasert. Az en kedvencem egy teljes evnyi koncert korutat hagyott ki, csakhogy elmenjen drogelvono korura. Sok jovedelemrol maradt le, de megtette. Azelott a sotet szineken es kocos hajon kivul nem ismert mast, most meg a valtozas magaert szol: rovid haj, szines ruhak, szines album boritok, szines hangvitelu szamok, nagyobb kozonseg, tobb koncert, nagyobb elismeres. Amy is megtehette volna ezt, ha egy kicsit is ertekelte volna az eletet. Az en enekesem 100x tobbre ertekelte a karrierjet-, amit elvezett csinalni-, mint a drogozast. Az o halala egyszer majd meg nagy veszteseg lesz.
  Igenis Amy sajat hibaja volt, hogy meghalt. Sajnalatosan, de az o eseteben csak 2 szo allja meg a helyet: "ez van..."”
 • 43. Slowflash 2011. július 24. 13:40
  „"Amy Winehouse"... Így sem lesz legenda, de úgy látszik neki egy próbát megért. Sajnálom szegényt, de...”
 • 42. SC 2011. július 24. 13:03
  „Felhívnám a figyelmüket azoknak,akik itt már lassan szentet csinálnak az elhunytból,hogy rengeteg fiatalnak hamis képet festett az életről.Mert abban ugye egyetértünk,hogy nem élt normálisan!A dalszövegei is furcsák voltak,vettem a fáradságot és meghallgattam párat.A ki nem alakult világnézetű fiatalok még nem tudják élesen elválasztani a mű csillogást és az ilyen életet a normális élettől...Minden bizonnyal sokan követendőnek tartják és ez baj.Mint embert nagyon sajnálom,hogy ezt az utat választotta,isten vele.”
 • 41. Pesza04 2011. július 24. 12:46
  „Azert nem volt rossz a zenéje, kár, hogy csak két albuma volt...Itt lakott tőlünk egy utcára, tegnap óta rajongok ezrei lepik el a környéket, még éjjel is több százan virrassztottak a háza előtt.”
 • 40. soproni 2011. július 24. 11:55
  „Mindenki maga válassza meg,hogy mivel mérgezi és őli meg magát (van aki illegális drogokkal,van aki legálissal :alkohol,cigaretta,gyógyszerek) és mindenkinek a magánügye,ha ezt az utat válassza.

  mesildikóval egyetértek:"Viszont ennyire sivár legyen egy ember érzelmi világa, hogy ne tudjon hova tenni egy halálesetet, az nagyon szomorú".Meghalt egy lány a sajtát hibájából,talán okulnak belőle a hasonló életvitelüek. Nem kell belerúgni senkibe! A környezetünkben és a rokonaink közt is van bőven olyan,akivel ezt megtehetnénk,mert ők a szabadon forgalmazott drogokkal (alkohol,cigaretta,gyógyszerek) ölik meg szép lassan a szervezetüket.Róluk is így vélekedtek? Rájuk is így köpködtök?”
 • 39. Loich 2011. július 24. 11:45
  „Janis Joplin nyomdokain... R.I.P.”
 • 38. kleopatra 2011. július 24. 11:11
  „nagyon sajnálom fiatal volt, de senki sem kényszeritette arra, hogy tönkretegye magát, a régi nagyok is akik igy végezték, mind fiatalon haltak (40 alattiak voltak) a gazdagság nem egyenlő a hülyeséggel”
57 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Észak-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül

Észak-Korea nagyszabású hadgyakorlatra készül a Sárga-tengeren - jelentette kedden a dél-koreai sajtó. Tovább olvasom