Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Jemenben lesz a következő terrorellenes háború?

Az üzenet egyértelmű: Washington bekeményít a terror elleni küzdelemben.

David Petraeus tábornok, az iraki és az afganisztáni amerikai erők parancsnoka a hétvégén váratlanul Jemenbe érkezett, hogy Ali Abdullah Szaleh elnökkel tárgyaljon.

A diplomáciai húzás "üzenete" megfigyelők szemében egyértelmű: Washington bekeményít a terror elleni küzdelemben.

Vasárnap bezárta kapuit Szanaában az amerikai és a brit nagykövetség, az indoklás szerint a jemeni al-Kaida erősödő fenyegetései miatt. Amióta Barack Obama elnök szombaton első ízben a nyilvánosság előtt is a jemeni terrorszervezetet tette felelőssé a Detroit fölött meghiúsult légi merénylet kiterveléséért, világossá vált: a délkeleti tartományok vádijai és hegyi barlangjai fölött, ahol az al-Kaida újabb nemzedékének gazfickóit sejti Washington, büntető célzatú amerikai "zivatar" felhői gyülekeznek.

Hírek szerint a jemeni al-Kaida szélsőségesei képezték ki Umar Farouk Abdulmutallabot az alsónadrágba rejtett robbanóanyag használatára, s ők adtak neki utasítást a merénylet végrehajtására. A szervezet neve Arab-félszigeti al-Kaida: egy évvel ezelőtt jött létre, amikor egybeolvadt az al-Kaida jemeni és szaúd-arábiai csoportja. Vezetője a jemeni Naszer al-Vahisi. Ő volt Oszama bin Laden titkára az afganisztáni háború idején; főnöke oldalán részt vett a Tora Bora hegyi erődért vívott harcban, amelynek során bin Laden kicsúszott az amerikaiak karmai közül.

Al-Vahisi viszont abból a szigorúan őrzött szanaai börtönből szökött meg, ahová a jemeni hatóságok zárták Afganisztánból történt hazatérése után. Terrorizmus-szakértők szerint még ma is kapcsolatban áll bin Ladennel. Szaúdi helyettese, Ali as-Sihri hat évet húzott le Guantánamón, és "túlélte" a bűnbánó terroristák számára a szaúdi hatóságok által szervezett beilleszkedési programot. Credója így hangzik: "Ha Allah is úgy akarja, akkor a fogság évei csak tovább erősítették állhatatosságunkat a dzsihád elveinek a követésében".

A fenti két férfit az amerikaiak nagyon szeretnék elkapni - vagy holtan látni. Szálka a szemükben a terrorcsoport imámja (vallási vezetője), Anvar al-Avlaki is. Ő az Egyesült Államokban született, ám idővel visszatalált arab gyökereihez, és gyűlöletet terjesztő fanatikus hitszónok lett belőle. Állítólag élénk elektronikus levelezésben állt Nidal Malik Hasan amerikai őrnaggyal, aki tavaly novemberben Fort Hood texasi támaszponton 13 katonát lőtt agyon. Hírek szerint Avlaki vallási tanácsokkal látta el Abdulmutallabot is, mielőtt a nigériai bankárcsalád fia fölszállt a Detroitba tartó amerikai repülőgép fedélzetére.

Jemen "nem biztos menedéke a terroristáknak" - hajtogatta vasárnap Ali al-Aniszi, a jemeni titkosszolgálat főnöke. Csakhogy a 2001. szeptember 11-i merényletekig iszlamista szélsőségesek akadálytalanul jártak-keltek az arab országban. Ezt követően Szaleh elnök - aki immár húsz éve irányítja a szegénység és erőszakos konfliktusok által szétzilált országot - stratégiai döntést hozott, felsorakoztatva hazáját az Egyesült Államok oldalán a terrorellenes háborúban.

Az államfő hatalmi apparátusába azonban beszivárogtak a fundamentalisták elvbarátai. Al-Vahisi és 22 cimborája 2006 februárjában kitört a börtönből; a látványos szökési akció aligha sikerülhetett volna a jemeni titkosszolgálat segítsége nélkül - vélik szakértők. A széles körben elterjedt korrupció is megkönnyíti a jól szervezett alvilági csoportoknak a hatóságok kijátszását.

Washingtoni sajtóhírek szerint az amerikai hadsereg már felméri, melyek lehetnek a potenciális célpontjai a légierő által végrehajtandó csapásoknak. Az Afganisztánban, Pakisztánban és Szudánban végrehajtott korábbi büntetőakciók tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy ilyen módon csak ritkán sikerül likvidálni a terrorcsoportok vezetőit. A bombák és rakéták sok esetben ártatlan polgári személyeket találnak el, ami tovább szítja a helyi lakosság gyűlöletét Amerika és a Nyugat iránt. Így olyan társadalmi bázis alakul ki, amely csak használhat a terroristáknak.

Olvasóink írták

 • 14. f.varga 2010. január 06. 13:42
  „12-es Meir ! Én hiteles adatot kértem a forrás megjelölésével és nem mást!”
 • 13. info2009* 2010. január 05. 22:08
  „Mindenki tudja a Vilagon, hogy nem a jemeniek, vagy az afganok vagy az irakiak vagy az iraniak a "rossz" fiuk...
  Amit adsz azt vissza fogod kapni elven, remenykedjunk, hogy az igazi "rosszak" - egyszer, elnyerik melto buntetesuket!”
 • 12. meir 2010. január 05. 08:58
  „11-eshez!
  a hivatalos adatok szerint; 500 a zsido aldozatok szama!!
  ebbol; 15 - 17% az Orthodox zsidok!!”
 • 11. f.varga 2010. január 05. 08:38
  „10-es Janika! A szegény zsidók valószínűleg nem az ikertornyokban dolgoztak. Egyébként tényleg hány zsidó áldozata volt az említett eseménynek hiteles adatok szerint ?”
 • 10. janika 2010. január 04. 20:34
  „"jánosi" lehet, hogy elfelejtette az "ikertornyok" efféle lerobbnatását beszőni írásába? Hány szegény zsidó halt ott meg?”
 • 9. jánosi 2010. január 04. 17:03
  „bunkerből, számítógéppel, pilóta nélküli géppel jó szórakozás háborúzni ! Akkor van baj ha a bomba
  mellettük robban, kiabálnak mint Svejk : ne lőjetek ! Itt emberek vannak .........”
 • 8. farkasbalintm 2010. január 04. 15:48
  „jó ez a terrorellenes háború kifejezés. ahova ezek terorrellenes háborúzni mennek, ott pont ők lesznek a terroristák azáltal, amiket művelnek.
  szörnyű, szánalmas, kétségbeejtő, ami itt folyik
  undorító hatalom és pénzéhség

  ha annyira harcolni van kedvük, akkor csinálják "face to face", ne pedig másokat küldjenek mészárolni egymást, miközben ők atombiztos bunkerekből lesik a játékot. ilyen alapon nyomathatnának valami online multi háborús játékot is. talán az kevésbbé fájna a népeknek. cheaterek így is úgy is lesznek”
 • 7. f.varga 2010. január 04. 15:15
  „Ha Kína ad pénzt a háborúra akkor az idén nem csak Iránt, hanem Jement és Szomáliát is meg kéne támadni, mert ennyi ország újjáépítéséhez már talán minket is bevesznek az évezred bulijába! A hadseregünkre itthon úgysincs semmi szükség, ezért tapasztalatcsere ürügyén a zsoldossereg nagy pénzeket kaszálhatna : mondjuk Irán elfoglalásával / megoldódnának olaj és gáz problémáink/ mi táplálnánka Déli Áramlat vezetéket! Szekeres elvtárs figyelmébe ajánlom !!!!!!!!!!!!!”
 • 6. VJack 2010. január 04. 15:03
  „Terroristaellenes harc... Amerikának meg Izrael a legnagyobb terrorista. Csak ott állami szinten, hadsereggel művelik, nem parittyákkal meg két tekercs dinamittal.”
 • 5. Csetneky 2010. január 04. 12:54
  „Úgy látszik, fogytán az olaj. Pedig Jemenben nincs is annyira sok.”
 • 4. Fürgeszarvas 2010. január 04. 12:40
  „janika ! Annál van,és használja !”
 • 3. Goldmund 2010. január 04. 09:51
  „Lehet még 20 országban büntetőakciókat indítani, katonákat állomásoztatni, csinálni a feszültséget.
  Akkor is maradnak terroristák. Afganisztánban, Irakban, Pakisztánban most is rendszeresen vannak több halálos áldozatot követelő merényletek.
  Aztán majd ebbe fog Amerika belebukni, mert fél Ázsiát katonákkal megtölteni drága mulatság ám!”
 • 2. janika 2010. január 04. 09:24
  „Dugig vannak megint az emberőlő bomba, akna, fegyevrraktárak! El kell őket adni valemelyik vérengzére hajlamos hatalomnak.”
 • 1. vicenzo 2010. január 04. 08:53
  „Nóbel békedíj?

  "A helyzet kísértetiesen hasonlít az afganisztáni inváziót megelőző állapotokra, és ne csodálkozzunk, ha hamarosan bejelenti az Obama-kormányzat Jemen megszállását is."
  "Egyre több információ lát napvilágot az internetnek köszönhetően arról, hogy a CIA tudta, hogy a nigériai származású Umar Farouk Abdulmutallab összefüggésbe hozható az al-Kaida jemeni szárnyával, sőt, Abdulmutallab édesapja még a merényletkísérlet előtt értesítette mind a nigériai, mind pedig az amerikai titkosszolgálatot erről. Ennek ellenére a fiatal nigériai még 2008-ban kiadott amerikai vízumát nem vonták vissza, és útlevél nélkül szállhatott fel Amszterdamban a Detroitba tartó gépre. Ezen egybeesések a ,,terrorizmus elleni harc" korszakában szinte a lehetetlen határát súrolják és súlyos kételyeket kell hogy ébresszenek bennünk"

  Minden elöknek kötelező indítani egy háborút?
  Ha ugyan annyi pénz fordítanának a környzetvédelemre mint a háborúk finanszírozására, akkor talán még lehete jövőképünk. Dehát majd elönti a víz őket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lengyelország rakétaelhárító rendszert építene a tengerparton

Lengyelország rakétaelhárító rendszert akar kiépíteni a Balti-tenger mentén, hogy ezzel védje… Tovább olvasom