Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Iraki veszteségmérleg

Pontos adatok nem ismertek, de több százezerre tehető azoknak a civileknek a száma, akik az iraki háborúban meghaltak.

Mialatt Irakban már négyezer amerikai katona halt meg a 2003-as invázió óta, a harcok iraki - katonai és civil - áldozatainak száma ennek jóval többszöröse. Az AFP francia hírügynökség hétfői jelentése alapján az elmúlt 5 év alatt az iraki biztonsági erők több mint 8 ezer tagja, valamint legalább 100 ezer civil halt meg. Más adatok alapján a civil áldozatok száma már több mint egymillió. Az iraki kormány és a ENSZ egészségügyi szervezetének közös, januárban kiadott jelentése szerint 2003 óta legalább 104 ezer, de lehet, hogy akár 223 ezer iraki civil halt meg a harcok következtében. Ezzel szemben egy tavaly szeptemberben megjelentetett brit választási intézet vizsgálata több mint 1,2 millió civil halottról számolt be. Ami viszonylag egybecseng a neves brit orvosi szaklap, a Lancet adataival. A folyóirat 2006 júliusában arról számolt be, hogy Irakban -ha nem lett volna a háború-, 655 ezerrel kevesebb civil halt volna meg az amerikai hadsereg inváziója óta eltelt -akkor még csak 3 évben.

Az iraki szövetséges haderő veszteségmérlege 2008 március 24.-ig: 175 brit, 23 lengyel, 18 ukrán, 13 bolgár, valamint 8 dán katona. A szövetséges haderő kötelékeiből időközben kilépett országok, Olaszország 33, míg Spanyolország 11 katonát vesztett Irakban. Az országban dolgozó zsoldosokról nem jelentek meg összesített adatok.

Amerikai veszteségek
Túllépte a 4 ezret az Irakban, az 5 éve kezdett megszállás óta meghalt amerikai katonák száma. Irakban a legutóbb vasárnap négy amerikai katona halt meg, amikor Bagdadban járőrözés közben járművüket robbanás érte. Velük együtt az Egyesült Államok haderejének, valamint független forrásoknak egybehangzó állítása szerint Irakban már összesen négyezer amerikai katona halt meg a 2003-ban kezdett invázió óta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Belgiumban tartóztattak le egy kurd férfit

Örizetbe vettek Belgiumban vasárnap egy kurd férfit, akit Törökországban azzal gyanúsítanak, hogy az… Tovább olvasom