Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

Hugo Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában

Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.
Hugo Chávez jelenlegi elnök nyerte a vasárnap rendezett elnökválasztást Venezuelában - jelentette be a választási bizottság európai idő szerint hétfő hajnalban.

Az 1999 óta hatalmon lévő államfő a voksok 90 százalékán alapuló hivatalos részeredmények szerint a szavazatok 54 százalékát szerezte meg, így 2019-ig ő marad az ország első embere.


Chavez azt ígéri, jobb elnök lesz, mint amilyen eddig volt 

A vasárnap  újabb hat évre megválasztott Hugo Chávez venezuelai elnök azt  ígérte, hogy jobb elnök lesz, mint volt, és nemzeti egységre hívta  fel az ellenzéket, amelyet külön is üdvözölt a vereség elismeréséért.  
   
A caracasi Miraflores elnöki palota erkélyéről szólva több  ezer lelkes hívéhez a vörös inget viselő régi-új államfő arról  biztosította hallgatóságát, hogy az ország "folytatja útját a XXI.  századi demokratikus szocializmus felé". A legújabb adatok szerint  az 1999 óta hatalmon lévő Chávez a vasárnapi választáson a voksok  54,42 százalékát szerezte meg, míg ellenfele, Henrique Capriles  Radonski 44,97 százalékot kapott a szavazatok 90 százalékának  összeszámlálása alapján.  
   
"Ma új kormányzati ciklus kezdődik (...) amelyben kötelesek  leszünk nap mint nap jobbak lenni, hatékonyabban reagálni népünk  szükségleteire" - folytatta. "Előttetek kötelezem magam, hogy jobb  elnök leszek, mint az elmúlt években voltam."  
   
Az 58 éves államfő, aki miniszterektől és hozzá közel állóktól  körülvéve jelent meg az erkélyen, nemzeti egységre hívta fel az  ellenzéket, és elismerését fejezte ki azoknak a venezuelaiaknak,  akik Caprilesre voksoltak. Mint mondta, az, hogy az ellenzék  elismerte vereségét, "igen fontos lépés a béke megteremtése,  mindenki (békés) együttélése felé".


Az ellenzéki erők közös jelöltje, Henrique Capriles Radonski 45 százaléknyi szavazatot szerzett a 81 százalékos részvétellel megtartott választáson - mondta el Tibisay Lucena, a választási bizottság elnöke Caracasban tartott sajtótájékoztatóján.

Lucena külön méltatta a voksolás békés jellegét.

Hugo Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az újraválasztott elnök az eredmény bejelentését követően üzenetet tett közzé a Twitter internetes közösségi hálózaton, és köszönetet mondott a rá szavazóknak.

"Köszönet imádott népemnek! Éljen Venezuela!" - áll az üzenetben.

Jóllehet az eredmény kezdettől fogva szorosnak ígérkezett, a Chávez-párti csoportok már a hivatalos közlés előtt ünneplésbe kezdtek, míg az ellenzék táborából érkező jelentések síró emberekről számoltak be.

Hugo Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Ez volt sorrendben a negyedik választás, amelyen az elnök diadalmaskodni tudott. Ezt tartották ugyanakkor az ellenzék legnagyobb esélyének is arra, hogy átvegye a hatalmat a sajátos szocialista rendszer erősítésén fáradozó Cháveztől.

A 40 éves Capriles Radonski egyebek között arra építette kampányát, hogy Chávez rendszere rossz irányba viszi az országot.

Az ellenzéki jelölt a bejelentést követően szinte nyomban gratulált az államfőnek az újraválasztásához, és hangoztatta, hogy tiszteletben tartja a nép akaratát. Kijelentette azt is, hogy a venezuelaiak a jövőben is számíthatnak rá.

Hugo Chávez nyerte az elnökválasztást Venezuelában. Fotó: MTI/EPA (galéria)

Az egykori ejtőernyős Chávez győzelme a térség több más - hasonló berendezkedésű - országának is fontos volt, mert így továbbra is számíthatnak az olajban gazdag Venezuela vezetésének anyagi támogatására.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A líbiai parlament ismét elutasította az új kormányt

A líbiai parlament vasárnap elutasította Musztafa Abu Sagur megválasztott miniszterelnök új… Tovább olvasom