Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Hiába a tiltakozás, megépül az erőmű

Környezetvédők, őslakos indiánok és hírességek tiltakozása ellenére a brazil környezetvédelmi hivatal zöld utat adott a Belo Monte nevű hatalmas vízierőmű megépítését előkészítő munkálatok előtt. Az államügyész fellebbezést nyújtott be a határozat ellen.

A hivatal döntése értelmében a Norte Energia nevű cég megkezdheti közel 240 hektár erdő kiirtását és a Xingú folyóhoz vezető utak megépítését, magának az erőműnek a megépítéséhez azonban még további engedélyek szükségesek - számol be a BBC News.

A becslések szerint 11-17 milliárd dolláros (2200-3400 milliárd forint) erőművet az Amazonasba ömlő Xingú folyón hoznák létre Észak-Brazíliában, a Pará állambeli Belo Monte közelében. A 11 ezer megawatt kapacitású komplexum megépülése esetén a világ harmadik legnagyobb vízierőműve lenne a Jangce folyón található kínai Három Szoros-gát és a Paraná folyó brazil-paraguayi határszakaszán épült Itaipu vízerőmű után.

Környezetvédőket, helyi parasztokat és más érdekelteket képviselő hatvan civil szervezet létrehozta a Xingú örökké él elnevezésű nyomásgyakorló csoportot. A tömörülés közleményében "diktatorikus aktusnak" nevezte a döntést, és hangsúlyozta, "minden erejével" folytatja az ellenállást.

A már közel 40 éve napirenden lévő beruházás ellenzői szerint elfogadhatatlan, hogy az erőmű megépítésével járó elárasztások következtében a Xingú folyó mentén kitelepítsenek mintegy 16-50 ezer őslakost. A bírálók szerint az erőmű gazdaságilag is életképtelen lesz.

A civil mellett hivatalos úton is folyik az ellenállás: Felicio Pontes államügyész fellebbezést nyújtott be a zöldhatóság döntése ellen arra hivatkozva, hogy a beruházás korábban rögzített előzetes feltételeit nem teljesítették, különös tekintettel a károsodott területek rehabilitációjára. "Az ilyen döntéseknek köszönhetően ma azt mondhatjuk, hogy a környezetvédelmi hatóság a szerzője az amazóniai környezet elleni legsúlyosabb véteknek" - hangsúlyozta Pontes.

A beruházást korábban az egyházmegye püspöke is élesen bírálta. Az osztrák származású Erwin Kräutler kijelentette: Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kormányának eljárása "diktatórikus és arrogáns". Kräutler szerint "teljesen alulbecslik a projekt következményeit, amelyek visszafordíthatatlanok lesznek. (Lula brazil elnök) azt ígérte, beszélni fog az emberekkel, de a dialógus végül elmaradt."

A kormány álláspontja szerint a majdan 23 millió háztartást villanyárammal ellátó Belo Monte megépítése kulcsfontosságú az ország gazdasági fejlődése és a munkahelyteremtés szempontjából. A kabinet szerint a beruházás nem fenyegeti az őslakosok területeit, a projekt káros társadalmi és környezeti következményeinek kezelésére pedig dollármilliókat fordítanak.

Az erőmű ügye akkor került a szélesebb nyilvánosság homlokterébe, amikor egy 2009-es Sao Paulo-i koncertjén Sting is csatlakozott a tiltakozók táborához. A brit énekes felhívott a színpadra egy Raoni nevű, közismert brazil indiánt, és elítélte a beruházást. A projekt ellenzői maguk mellett tudhatják James Cameron hollywoodi rendezőt és más hírességeket is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mi lesz, ha Egyiptom bedől?

Ha Tunézia után Egyiptom is "bedől", annak olyan beláthatatlan következményei lehetnek, amelyeket ma… Tovább olvasom