Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Harc a klímavédelmi törvény körül az amerikai szenátusban

Vétóval fenyegette meg George Bush amerikai elnök azt a klímavédelmi törvénytervezetet, amelyről ezen a héten vitázik az amerikai parlament felső háza.
A beterjesztőikről Lieberman-Warner törvénynek nevezett dokumentum egyrészt előírná, hogy a vállalatoknak csökkenteniük kellene az üvegházhatású gázok kibocsátását, másrészt lehetővé tenné, hogy a termelők adják-vegyék a gázkibocsátási kvótákat.

A törvénytervezet a gázkibocsátók számára drágítaná a termelést, a környezetkímélő vállalatokat pedig anyagi előnyben részesítené. Bush elnök korábban azt állította, hogy a törvény elfogadása 6 billió (ezerszer milliárd) dollár kiadást okozna az amerikai gazdaságnak. Dana Perino fehér házi szóvivő bejelentette, hogy Bush meg fogja vétózni a törvényt. Az amerikai elnök a törvény helyett azt javasolta áprilisban, hogy a vállalatok tűzzenek ki önkéntes célokat a gázkibocsátás csökkentésére. Az Egyesült Államok ma a világ legnagyobb környezetszennyezője, a legnagyobb üvegházgáz-kibocsátója.

Washington ugyan aláírta, de nem ratifikálta az üvegházgázok csökkentéséről ENSZ-keretekben kötött kiotói egyezményt. A szenátusi vita kezdete előtt, a múlt hét végén 1700 tudós és közgazdász petícióban támogatta a Lieberman-Warner törvénytervezetet. A szakemberek nyilatkozata kifogásolja, hogy az Egyesült Államokban nincsen országos, szövetségi szintű törvény az üvegházgázok csökkentéséről. A petíció követeli, hogy az Egyesült Államok 2050-ig 80 százalékkal csökkentse az üvegházgázok kibocsátását. Ezen belül első lépésként 2020-ra 15-20 százalékkal kellene a 2000-es szint alá menni, hangsúlyozzák az aláírók.

Olvasóink írták

  • 1. seleron 2008. június 03. 11:10
    „Állítólag a világ legfejlettebb országa. De ezt a kérdést ami nem csak őket érinti hanem mindannyiunkat ,úgy kezeli mint akikkel harcban áll lásd Irak vagy Észak Korea stb. Látszik hogy george bushnak kb annyi esze van mint egy döglött hintalónak. És ez vezeti azt a pénzközpontú zsidó demokráciát. Szép új világ mondhatom.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétfőn bedokkolt a Discovery

Megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) a Discovery űrsikló hétfőn egy japán és hat amerikai… Tovább olvasom