Kisalföld logö

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 12°C | 23°C Még több cikk.

Halálra ítélték a bostoni robbantót

Hivatalosan kihirdette Dzsohar Carnajev halálos ítéletét szerdán Bostonban az illetékes szövetségi bíró, miután az esküdtszék májusban bűnösnek találta őt a városban 2013-ban megtartott maratoni futóverseny nézői és versenyzői elleni robbantásos merénylet elkövetésében, és a legsúlyosabb büntetés kiszabása mellett döntött.
A 21 éves Carnajev, aki a világszerte nagy figyelemmel kísért tárgyalása során egyetlen alkalommal sem szólalt meg, az ítélethirdetéskor ötperces, vallási utalásokkal átszőtt beszédben kért bocsánatot az áldozatoktól és a túlélőktől, és isten segítségét kérte számukra, a maga, a bátyja és a családja számára pedig isteni irgalmat.

"Sajnálom az életeket, amelyeket elvettem, a szenvedést, amit okoztam önöknek, a kárt, amit okoztam, a helyrehozhatatlan kárt" - mondta a tárgyalóteremben a robbantás sérültjei és az áldozatok hozzátartozói előtt, akik őt megelőzően három órán keresztül beszéltek "gyáva" és "visszataszító" tetteiről.

"Az emlékezetben az marad meg, hogy ön ártatlan embereket gyilkolt meg, s hogy ezt szándékosan és tudatosan tette. Ön szántszándékkal tette ezt. Kivégzés általi halára ítélem önt" - jelentette ki George O'Toole bíró.

Halálos ítélet esetén a fellebbezés automatikus.

A 2013. április 15-i bostoni kettős robbantásban hárman életüket vesztették, köztük egy 8 éves kisfiú, 264-en pedig megsebesültek. A merényletet Dzsohar a bátyjával, Tamerlan Carnajevvel közösen hajtotta végre, aki később a rendőrséggel vívott tűzharcban életét vesztette. Ez volt a legsúlyosabb terrortámadás, amelyet amerikai területen 2001. szeptember 11. óta elkövettek.

A fivérek a robbantás után néhány nappal egy rendőrt is agyonlőttek. A Carnajevek áldozatai Lingzi Lu 23 éves kínai diák, Krystle Campbell 29 éves étteremvezető, a 8 éves Martin Richard és Sean Collier 27 éves rendőr voltak. A két kuktafazékba rejtett, saját készítésű pokolgéppel elkövetett, páros robbantás következtében 17-en vesztették el lábukat.

Carnajev perét két részletben folytatták le. Az első szakaszban, amelynek célja a csecsen származású, de amerikai állampolgárságú vádlott bűnösségének megállapítása volt, az esküdtszék az ellene felhozott mind a 30 vádpontban elmarasztalta őt. Ezek közül 17 szolgált alapjául a halálos ítéletnek. Egyebek között négyrendbeli gyilkosságban, összeesküvésben és tömeges halált okozó fegyverhasználatban találták bűnösnek. A per második szakaszában a kiszabandó büntetés mértékét kellett megállapítani.

Az esküdtszék, amelynek összetétele a per mindkét szakaszában azonos volt, a tíz hétig tartó eljárás folyamán mintegy másfélszáz tanút hallgatott meg. A 24 oldalas ítéletből kiderült, hogy a testületből senki sem adott hitelt Dzsohar Carnajev megbánásának. Kilenc esküdt nem fogadta el a védelem azon állítását sem, hogy az elítélt a bátyja befolyása alatt cselekedett. A testület helyt adott a súlyosbító körülmények többségének, az enyhítő körülmények közül pedig többet elvetett.

Massachusetts államban 1984-ben eltörölték a halálbüntetést, de az ítéletről nem állami, hanem szövetségi szintű bíróságon döntöttek.

A bostoni merénylettel kapcsolatban június elején Carnajev két kazah és egy etióp származású amerikai főiskolai társát is elítélték. Diasz Kadirbajev hat év börtönt kapott a nyomozás akadályozásáért és tárgyi bizonyítékok eltűnésére tett kísérlet miatt, Azamat Tazsajakov három és felet a nyomozás akadályozásáért, Robel Phillipos pedig hármat, amiért hazudott a nyomozóknak.

A bostoni bíróság épületének közelében egyébként szerda délután őrizetbe vettek egy férfit, akit behajtott a biztonsági kordonnal körülvett területre. Az autóból egy húsvágó bárd került elő, amit a rendőrök lefoglaltak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ukrajna fizetésképtelenné válhat az őszre

Ukrajna eddig minden esedékes törlesztőrészletet pontosan kifizetett. Tovább olvasom