Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

H1N1: Ausztria is védekezik, 4,80 euró az oltóanyag

Ausztriában tömegesen kérik a H1N1 elleni védőoltást. Odakinn 4,80 euróba kerül a vakcina. Ön szerint biztonságosabb mint a magyar?
Hétfő óta oltanak az ausztriai oltóközpontokban az új influenza ellen és sokan kérik is az oltást. A vakcina ára 4 euró 80 cent (kb. 1300 forint). (Az osztrák oltás két részből áll, mindkét oltásért külön-külön 4,80 eurót kell fizetni. Ez csak azokra érvényes, akik Ausztriában vannak biztosítva, a külföldi biztosítással rendelkezők számára az osztrák vakcina ára 15 euró).

A várandósoknak is javasolják: oltassák be magukat!

Sok helyen már nyitás előtt sorok alakultak ki az oltási központokban, illetve a háziorvosoknál Ausztria szerte. Országos adatokat egyelőre nem közöltek, de Bécsben például mintegy négyezren jelentkeztek az oltásért.

Kismartonban oltanak például a Bezirkshauptmannschaft épületében, ahol szinte minden nap sorok állnak az oltóanyagért.

Elsősorban a veszélyeztetetteknek ajánlják a H1N1 vírus elleni vakcinát, de mindenki beoltathatja magát, aki igényli. Az egészségügyi személyzet oltása már két héttel korábban megkezdődött és szintén önkéntes alapon zajlik.


Több mint százharminc oltási központot jelöltek ki Ausztriában. Az ország legnagyobb részében ezekben végzik az oltást és a vakcina díját is a központokban kell befizetni. Csak két nyugat-ausztriai tartományban, Tirolban és Vorarlbergben kaptak feladatot a háziorvosok is. Az egészségbiztosítással rendelkezők mintegy öt eurós receptdíj ellenében kapják meg a védőoltást, akinek nincs biztosítása, annak nyolc eurót kell fizetnie.

Bécsben már 10.800-an betegedtek meg 

Az utóbbi héten egy-kettőről közel negyvenre emelkedett Ausztriában az egy napra eső megbetegedések száma, és a közelmúltban történtek az első súlyos megbetegedések is. Április óta összesen 760 újinfluenzás beteget vettek nyilvántartásba Ausztriában, ebből november első hetében 268-at. Az új influenza első halálos áldozata Ausztriában egy olasz állampolgárságú kislány volt, aki Olaszországban kapta el a betegséget.
Az erre a célra létrehozott tájékoztató telefonszámon az első napokban 600-1000 telefonhívást fogadtak. A legtöbben aggódva érdeklődnek, de nem esnek pánikba.

Ausztriában a Baxter gyógyszergyár Celvapan nevű oltóanyagát alkalmazzák. A szakemberek szerint két oltás szükséges a megfelelő hatáshoz, a másodikat az első után három héttel kell beadni. Az osztrák kormány egyelőre 1,6 millió adagot rendelt a szerből.

Olvasóink írták

 • 19. Bokatica 2009. december 07. 22:59
  „Tisztelt Szerkesztőség!
  Cikkükben közzétették, hogy a külföldi biztosítással rendelkezőknek 15 euró a H1N1 elleni védőoltás. Érdeklődtem az oltópontokon és a patikákban, ahol azt mondták, hogy az osztrák vakcinát külföldi biztosítással rendelkezőknek nem adják be. Sajnos vannak olyan emberek, akik a magyar oltóanyagot nem kaphatják meg allergia miatt, illetve több várandós is szeretne inkább az Ausztriában gyártott thiromesal mentes vakcinával oltatni. Nagyon sokan érdeklődnek Magyarországról az Osztrák oltópontokon, de ott visszautasítást kapnak. Kérem, ha van információjuk ezzel kapcsolatban, jelezzék! Köszönöm”
 • 18. toretto99 2009. november 13. 16:10
  „Ennyit a WHO-rol meg az állítólagos mexikói v sertés ahogy a Eu nevezi influenzáról a teljes igazság és h mivel akarnak minket beoltani hát nem az állítólagos h1n1 vírus oltóanyagával az biztos ......

  Néhány nappal ezelőtt bejelentette a kormány"unk", hogy kb két hónap már múlva lesz vakcina Mon az a bizonyos "mexikói" avagy "sertés" avagy -az EU legújabb elnevezése szerint- "új influenza" virus ellen és azt is, hogy Magyarországon lesz először... Érdemes ehhez hasonlítani a mexikói kormány jelentését, amely szerint nem lesz vakcina kb hat hónap előtt. A Világ Egészségügyi Szervezete (WHO) és az Egyesült Államok kormánya sem említenek olyan vakcinát amely négy vagy hat hónap előtt lenne készen. Tehát akkor mi az, amivel be akarjanak oltani minket pár hét múlva?

  Az is érdekes, hogy a Baxter gyógyszergyártó nyilatkozata szerint (nagyon büszke is erre) ő az egyetlen aki képes kb két hónap alatt előállítani egy vakcinát. Na de akkor miért nincs erről szó a WHO-nál vagy olyan különösen érintett kormányoknál, mint a mexikói vagy az amerikai? Nehezen képzelhető el, hogy amennyiben a Baxter vakcina két hónap múlva készen lesz, nem szól erről a WHO és nem érdekli ez sem a mexikói, sem az amerikai kormányt. Pedig a Baxter cég ráadásul egy amerikai cég...

  Azt ugye tudják, hogy a Baxter gyógyszergyártót olyan "hagyományos" influenza oltást szállított több európai kormánynak az idén amely "véletlenül" a H5N5 "madárinfluenza" virussal volt fertőzve? Néhány évvel ezelött ugyanez a cég olyan vérplazmát szállított a francia kormánynak amely az HIV virussal volt "véletlenül" fertőzve...

  Amennyiben valóban sokkal hamarabb kapná meg Magyarország a vakcinát az új virus ellen, mint bármelyik másik állam, tartok attól hogy valami nagyon nem tisztességes dolog lesz ebben a vakcinában. Kapásból két dolgot is el tudok képzelni:

  1. Amerikai kutatók szerint a jelenlegi "mexikói" virus azért nem terjed gyorsabban, mert nem a levegőben képes haladni ("airborne"), hanem csak a kicsiny nyálcseppekkel. Ugyanez a kutatók szerint elég lenne egy enyhe mutáció amely csupán néhány új aminosavat helyezne el a virus felszínén ahhoz, hogy a virus a levegőben tudjon terjedni. Nos mi van akkor, ha éppen ezeketaz aminosavakat lenne képes hozzáadni a virushoz az a csodavakcina amit állítólag a magyar ember akár két hónap múlva megkaphat miközben mindenki másnak legalább kétszer annyi időt kell még várni az oltásért?
  Ez a téma talán megérne egy külön cikket , mert attól tartok hogy valami nagyon csúnya dolog készül a magyarok számára az "új világrend" boszorkány konyhájában.”
 • 17. janika 2009. november 13. 12:10
  „Mi van azzal a szenteltvíz adagoló automatával? Nemén találtam föl, még is cenzúrázzák! Lehet, hogy többet használ mint az oltóanyag.”
 • 16. Tama 2009. november 13. 11:23
  „"Ausztriában tömegesen kérik a H1N1 vakcinát" a bibi a hírrel az csak hogy kamú az egész. kint élek Ausztriában és jópár ismerősömmel, háziorvosokkal beszélgettünk és érdekes, a háziorvosok úgy adják csak be ha valaki megveszi és beadatja. Különben ők ellenzik és nem is ajánlják senkinek. Akkor árulja már el valaki miről beszélnek ebben a lapban? Az iskolákban 30 gyerekből max 5 szülő ha beadatja a gyerekének, akkor milyen tömegről is van szó , nem értem. Mekkora egy kamú újság ez.
  Kint nem is foglalkoznak vele.”
 • 15. bobo 2009. november 12. 22:20
  „13-nak:

  Csaknem négyezren, köztük 540 gyerek halt meg új influenzában az Egyesült Államokban, amióta a vírus megjelent az országban idén áprilisban, közölte csütörtökön az amerikai egészségügyi hatóság. A 22 millió fertőzöttből 8 millió a gyermek. Az Amerikában sertésinfluenzaként is emlegetett betegség miatt 98 ezer embert, közülük 36 ezer gyermeket kellett kórházban kezelni. Ezen adatok alapján a H1N1-vírus terjedése következtében 1997 óta a legtöbb áldozattal járó influenza szezon kezdődött az Egyesült Államokban.”
 • 14. Túrabakancs 2009. november 12. 22:05
  „Mi a H1N1 ellenszere?
  -Háegyenegy almát! :)”
 • 13. t-a-ibi 2009. november 12. 21:36
  „Hatásos védekezés! _hát a madár influenza, és a kergemarhakór az ellett felejtve?
  És a veszettség, a macskajaj,
  Egyetlen beteggel nincs több, mint máskor.
  Elterelik az egészségügyről a figyelmet, közben nyugodtan meghalhatsz, és jönnek na ugye megmondtuk.
  Közben a ki nem váltott méregdrága, gyógyszer és kezelés hiánya miatt halt meg.

  Gazemberek!”
 • 12. bobo 2009. november 12. 18:50
  „2 kell a hatásos védelemhez. Így is 40%-kal olcsóbb, Father?”
 • 11. krisztian75 2009. november 12. 15:16
  „...én meg tudok fütyülni”
 • 10. blanyiza 2009. november 12. 14:18
  „Most nem mindegy ki melyikkel oltatja be magát ugyanazzal a vírussal szemben? Szerintem tökmindegy. Ha megkapod, megkapod, ha nem, nem. Vagy elég erős a szervezeted, vagy nem. 50-50%. Így jártunk.”
 • 9. Napocska 2009. november 12. 13:21
  „3. válasz, egyik sem!”
 • 8. Father 2009. november 12. 13:15
  „A hatásait egyiknek sem ismerem, de hogy az osztrákoké 40%-kal olcsóbb, az biztos. Gondolom, ott valaki kisebb haszonkulccsal dolgozik.”
 • 7. mir 2009. november 12. 13:11
  „Én egyet tudok mindkét vakcinával kapcsolatban. Atomtámadás ellen nem véd így egyik sem túl biztonságos :)”
 • 6. mir 2009. november 12. 13:09
  „Milyen barom kérdés ez már megint. Valaki vagy az egyiket kapja meg vagy a másik vakcinát. Megint ügyesek voltak :)”
 • 5. sosi123 2009. november 12. 12:27
  „Ilyen egy buta kérdést !!! Ilyen buta a cikkíró vagy belőlünk akarnak hülyét csinálni ? ! Hasonlítsd össze a hatóanyagokat aztán megtudod.. <moderálva> :)) És ha külfödi, mellyik országbeli mi ?:))”
 • 4. Goldman 2009. november 12. 12:07
  „Ilyen agyament szavazást......”
 • 3. ügyi 2009. november 12. 10:22
  „csak a pontosság kedvéért 4,90 a vakcina”
 • 2. kelta 2009. november 12. 09:56
  „Majd mi itt eldöntjük, aztán megírja az újság az eredményt és így kiderül melyik a jobb...nagyjából így megy ez.”
 • 1. Tapmancs 2009. november 12. 07:18
  „Olyan lehetőség miért nincs a szavazásnál hogy "midkettő biztonságos" vagy "egyik sem biztonságos"? Tessék beletenni. Amúgy meg az átlagember honnan tudná? Ez így simán fej vagy írás játék.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Folytatják az eltűnt hegymászók keresését

A kínai külügyminisztérium illetékese ígéretet tett arra, hogy további lépéseket tesznek a négy… Tovább olvasom