Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Greenpeace-akció a Rábáért

Ausztria - Huszonöt osztrák és magyar Greenpeace-aktivista tiltakozott kedd délelőtt a stájerországi wollsdorfi bőrgyárnál a Rába további nagy mértékű, a törvényes rendelkezéseket megszegő szennyezése miatt.
A nemzetközi környezetvédő szervezet nyilatkozata szerint az üzem szennyvízében az idén végrehajtott összes hivatalos vizsgálat azt mutatta ki, hogy a gyár jelentősen túllépi az engedélyezett határértékeket, például a foszfor tartalmú és a szerves halogénanyagoknál. A Greenpeace különösen aggasztónak tartja, hogy a szennyvízben továbbra is igen magas a környezetre rendkívül veszélyes, a vízben lebomlani nem képes naftalin-1,5-diszulfonát mennyisége.

A nyilatkozat felhívta a figyelmet arra, hogy a többi, a folyó minőségét korábban ugyancsak károsító ausztriai bőrgyárnál már megtették a szükséges lépéseket a szennyezés drasztikus csökkentésére. A Boxmark cég feldbachi (Burgenland) bőrüzeme például rövid időn belül 90 százalékkal fogta vissza a cserzésnél használt naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátását. "Annál bosszantóbb, hogy jelek szerint a wollsdorfi bőrgyár vezetése nincs abban a helyzetben, hogy megoldja az ismert szennyvízproblémát" - hangoztatta a Greenpeace.

A szervezet nyilatkozatában követelte egyebek között azt, hogy az üzem négy héten belül ötven, két hónapon belül pedig kilencven százalékkal csökkentse a naftalin-1,5-diszulfonát kibocsátását, októbertől kezdve pedig ne lépje túl az engedélyezett szennyvíz-határértéket. Sürgette azt is, hogy a gyár vezetése dolgozzon ki kötelező érvényű megállapodást a szövetségi és tartományi kormánnyal egy olyan szanálási koncepcióról, amely garantálhatja a cserzőüzemek számára megszabott új kibocsátási szintek betartását a wollsdorfi egységnél.

A Greenpeace helyzetfelmérő jelentését elküldte Franz Voves stájerországi tartományi elöljárónak is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londoni ítélet a folyadékos géprobbantók ügyében

London - Bűnösnek találta hétfőn egy londoni bíróság egy iszlámista csoport három tagját, akik… Tovább olvasom